MENU

Тест для Абромавічуса: чи припиниться практика тютюнового лобізму?

4750 1

Рівно три роки тому, 13 березня 2012 р., український уряд надіслав вимогу до СОТ щодо проведення консультацій з Австралією в рамках системи врегулювання суперечок СОТ щодо запроваджених Австралією нових вимог до маркування тютюнових виробів, а саме однотипних упаковок одного кольору для всіх брендів із великими графічними попередженнями, які зменшують привабливість упаковки та споживання тютюну. Підписантом від імені уряду виступив уповноважений з питань європейської інтеграції В. Пятницький. Видання «Форбс» прямо вказує на корупційну складову справи, але ніяких дій щодо врегулювання ситуації попередній уряд так і не зробив.

 

У п’ятницю, 6 березня посол Австралії в Україні Дуглас Роберт Траппет зустрічався з міністром охорони здоров’я О. Квіташвілі для обговорення цієї справи, але деталі зустрічі та результати поки не обговорюються.

 

У 2012 р. світ дізнався, що українські чиновники Міністерства економічного розвитку і торгівлі підіграють тютюновим транснаціональним корпораціям, які намагаються засудити країни, які запроваджують прогресивні закони у боротьбі із виробниками смерті. У 2014 р. до уряду сусідньої Молдови надійшло звернення від того ж Мінеокономрозвитку про «необхідність додаткового обґрунтування положень законопроекту про зниження споживання тютюнових виробів». Із проханням зупинити міжнародний тиск України на держави, які намагаються побудувати успішну політику з боротьби проти тютюну, кілька років поспіль звертаються провідні міжнародні організації, але у відповідь вони отримують формальні відписки.

 

За словами керівника ГО «Життя», експерта Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Андрія Скіпальського, незважаючи на успіхи всередині країни щодо контролю над тютюном, на міжнародній арені українські чиновники підіграють тютюновим корпораціям у їхній протидії антитютюновому законодавству. «Окремі представники Кабміну, які працювали ще за часів М. Азарова, наполегливо просували інтереси тютюнових компаній у СОТ, таким чином створивши негативний міжнародний образ України як держави, котра лобіює інтереси тютюнників у світі. Така поведінка обурила світову спільноту, зокрема провідні організації у сфері громадського здоров’я, котрі вже двічі звертались до українського Мінекономрозвитку відкликати позов до Австралії. Жоден міністр з 2012 р.: ні П. Порошенко, ні Ю. Колобов, ні П. Шеремета, - не змогли вирішити цю справу», - підкреслив Андрій Скіпальський.

 

 

Австралія - перша країна в світі, яка запровадила стандартизовану упаковку сигарет. Улітку 2012 року Верховний суд Австралії виніс остаточне рішення про набуття чинності законів про запровадження стандартизованої упаковки сигарет, прийнятих австралійським парламентом. Згідно з цими законами пачка має бути однаковою для всіх тютюнових брендів і виробників: оливковий колір, великий попереджувальний малюнок про шкоду куріння, однаковий білий шрифт назви сигарет. Це було зроблено для того, щоб зменшити популярність і поширеність куріння зокрема серед молоді. Проте такі прогресивні заходи викликали супротив тютюнового лобі. 28.09.2012 р. на засіданні Бюро по вирішенню суперечок СОТ, на повторну вимогу України було вирішено створити комітет, який розгляне скаргу України стосовно легітимності ухваленого парламентом Австралії законодавства щодо запровадження простої – «стереотипної» упаковки, або «plain packaging», для всіх тютюнових виробів в Австралії. До скарги України приєдналися Гондурас та Домініканська республіка. На захист Австралії стали десятки прогресивних країн, включаючи Норвегію, Канаду, Великобританію, держави Європейського союзу та Бразилію. У своєму запиті до СОТ чиновники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України за підписом В. Пятницького зазначають, що австралійські закони не відповідають низці положень Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 р., Угоди про технічні бар'єри в торгівлі та Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності.

 

Необхідно зазначити, що Україна, яка є ініціатором позову, взагалі не експортує на австралійський континент тютюнові вироби. Упродовж кількох років провідні міжнародні організації, серед яких Кампанія за майбутнє дітей без тютюну (Campaign for Tobacco-Free Kids), Всесвітня федерація серця (World Heart Federation), Міжнародний союзу з боротьби проти туберкульозу та хвороб легень (International Union Against Tuberculosis and Lung Disease), Європейська мережа із запобігання курінню (European Network for Smoking and Tobacco Prevention), Глобальне партнерство з боротьби проти куріння (Global Smokefree Partnership), Всесвітній фонд легенів (World Lung Foundation), Альянс Рамкової конвенції (Framework Convention Alliance) а також ГО «Життя» і Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» направляли листи до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з проханням відкликати із СОТ справу проти Австралії, але безрезультатно.

 

 

«Я звернулась до Міністра Абромавічуса із проханням виправити помилки попереднього уряду й відкликати скаргу України в СОТ проти Австралії стосовно особливого маркування упаковок тютюнових виробів а також припинити перешкоджати Молдові приймати антитютюнові закони. Це допоможе підтримати міжнародний імідж України як захисника громадського здоров'я і лідера в боротьбі проти тютюну», - зазначила Ганна Гопко, народний депутат України, голова Комітету ВРУ у закордонних справах.

 

У одному з останніх листів за підписом вищезгаданих організацій йдеться, що «…винесення спору в СОТ дорого коштує і забирає багато часу, крім того, Україна практично не продає Австралії тютюнових виробів. Це означає, що навіть якщо комітет СОТ з вирішення спорів винесе рішення проти Австралії, Україна швидше за все не отримає й гривні у вигляді засобу позовного захисту. Гірше того, ця справа сильно заплямувала репутацію України як борця з тютюном у регіоні і на міжнародному рівні».

 

На жаль, у листах Мінекономрозвитку поки нема конкретної відповіді на прохання відізвати позов, а перераховується все те, що було зроблено і згідно з якими правилами це було впроваджено. У останньому документі, який отримала ГО «Життя» від директора Департаменту співробітництва з СОТ та за питань торгівельного захисту Світлани Зайцевої відмічається те, що Україна жодним чином не ставить під сумнів суверенне право Австралії «застосовувати заходи на забезпечення захисту здоров’я громадян, зокрема в частині запобігання поширенню паління».

 

«Для відкликання позову є всі юридичні підстави та можливості. Порядок відкликання претензій в рамках системи врегулювання суперечок Світової Організації Торгівлі регулюється міжнародним документом від 15.04.1994 р. «Домовленості про правила і процедури врегулювання суперечок». Для того, щоб Україна змогла це зробити, спочатку необхідно повідомити Австралію дипломатичним шляхом, що Україна планує відмовитися від своїх претензій. І після того, як сторони досягнуть згоди між собою, вони повинні подати взаємоузгоджене рішення до Органу врегулювання суперечок про досягнуте примирення», - повідомив Петро Король, юрист проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права».

 

Стандартна упаковка

 

Після Австралії урядовці взялись за Молдову. У 2014 р. уряд Молдови отримав два листи від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. У цих листах українські чиновники реагують на законопроект про зниження споживання тютюнових виробів, підготовлений сусідньою країною в рамках імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС. Якщо до Австралії Україна позивалась через СОТ, то до Молдови українські чиновники звертаються шляхом особистого листування і просять надати додаткові роз'яснення щодо законопроекту та розглянути альтернативні заходи.

 

Спочатку українським урядовцям не сподобалось, що парламент Молдови проголосував у першому читанні за законопроект, який передбачає: 1) запровадження графічних попереджень на 65% площі упаковки з обох боків; 2) заборону використовувати у назвах сигарет такі епітети, як "золоті", "червоні", "тонкі", "екстра" тощо, які вводять в оману споживача; 3) заборону використовувати такі інгредієнти, як: "ваніль", "ментол" тощо, які сприяють утворенню залежності від нікотину. Окрім цього, у листі є запит на наукові докази дієвості таких обмежень. У другому ж листі від Мінекономрозвитку офіційно заявляється, що положення законопроекту не ґрунтуються ані на вимогах Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ), ані на директивах ЄС 2014/40.

 

«Закон щодо імплементації директиви ЄС 2014/40/EU, яка стосується сфери контролю над тютюном, зараз перебуває на розгляді парламентського комітету. Проте спостерігається деяке уповільнення процесів підготовки до ухвалення цього закону. Це пов’язано із тим, що нещодавно на 80% оновився склад комітету, і новим членам необхідно починати розбиратися з положеннями директиви практично з нуля; а також із потужним впливом тютюнових лобістів, котрі намагаються всіляко протидіяти запровадженню прогресивних норм у контролі над тютюном. Прикро, що до процесу протидії долучилась і Україна. Сподіваємось, що міністру Абромавічусу вдасться покласти край тиску України на Молдову у сфері захисту громадського здоров’я», - наголосив Геннадій Цуркану, координатор програм Центру політики та досліджень в охороні здоров’я Республіки Молдова.

 

Довідка:

 

«Стандартизована упаковка» – це пакування, позбавлене звичних торговельних знаків чи логотипів. Використання товарного знаку дозволяється лише у встановленому форматі на горішньому боці упаковки, що поєднується з графічним попередженням про шкоду здоров’ю, яке займає 75% площі упаковки. Площа графічного попередження на зворотному боці упаковки досягає 90%. Метою таких вимог до маркування є зниження привабливості упаковок і поширення інформації про шкідливість паління. 

Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби з тютюном (РКБТ) – міжнародний договір, розроблений під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я у 2003 р., у якому описується стратегія боротьби зі світовою епідемією тютюнокуріння. Його сторонами є 180 зі 193 країн-членів ВООЗ, зокрема і Україна.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини