MENU

Крим близький Одесі не лише географічно

7440 6

Одесити не забули чорний день 16 березня 2014 року, коли під дулами російських військових без пізнавальних знаків відбувся фарс міжнародного масштабу під назвою «референдум у Криму». Так із путінського аншлюсу півострова стартувала спецоперація Росії з анексії української автономії. Невдовзі після цього ніким не визнаного псевдореферендуму Росія включила Крим до свого складу. З нагоди перших роковин загарбання Криму одеська молодь влаштувала у центрі міста флешмоб, у якому взяли участь більше ста чоловік.  Дві колони небайдужих до долі Криму активістів зійшлися на Тещиному містку, де вивісили банер з написом «Крим - це Україна». Вони впевнені, що ці слова, які бачитимуть  жителі й гості Одеси, стануть нагадуванням, що Крим залишається невід’ємною територією України. А ще учасники флешмобу записали відеозвернення до молоді Криму. Юні  одесити звернулися до кримчан зі словами підтримки і солідарності. Завершили активісти акцію виконанням гімну України.

«Гасло «Крим – це Україна» сьогодні об’єднало людей, майбутнє яких неподільно пов’язане з єдиною і суверенною країною. І ми обов’язково переможемо, адже з нами справедливість», – заявив ініціатор акції, глава Одеської міської організації ВО «Батьківщина» Григорій Гриншпун.

Крим з Одесою перебувають в одній зв’язці. Тільки пов’язані вони не туристською мотузкою, а символом нашої держави - її жовто-синім прапором. Гнилість російського  проекту «Крым наш!» постійно і переконливо доводить нинішній народний депутат корінний одесит Олексій Гончаренко. Цей відчайдух насмілився не лише прибути до Сімферополя 16 березня 2014 року під час псевдореферендуму, а й зустрітися на виборчій дільниці віч-на-віч із самопроголошеним главою Криму Сергієм Аксьоновим. Про свій візит тодішній голова Одеської міськради Олексій Гончаренко розповідає: «Я дочекався поки Аксьонов підійде до урни і, незважаючи на  безліч людей з автоматами, наблизився до нього з українським прапором. І хоч довелося пережити кілька тривожних хвилин, я радий, що в той момент нагадав присутнім, що Крим був, є і буде українським! Крим - це Україна!».

Черговим нагадуванням про це стало підняття Олексієм українського прапора на самій знаменитій вершині Криму – Ай-Петрі. Він приурочив це до Дня державного прапора, який відзначався 23 серпня 2014 року. Про це він у своєму блозі на «Українській правді» написав: «Я сподіваюся, що наш прапор над Ай-Петрі подарує кримчанам надію на повернення додому. Адже Крим – це Україна!».

4 березня цього року міжфракційне об’єднання «Крим» під керівництвом народного депутата Олексія Гончаренка, а також ряд громадських організацій почали всеукраїнську  кампанію «Крим — це Україна». Її мета – нагадати, що боротьба за український півострів ще попереду.

«Сьогодні — уже рік, як почалася агресія сусідньої держави; рік, як світ перебуває у напівкроці від третьої світової війни. І все це розпочалося у нашому Криму із захоплення спецназівцями приміщення Верховної Ради АРК, Ради міністрів АРК, аеропорту Сімферополя, — заявив Олексій Гончаренко у виступі в Верховній Раді. — Ми всі пам’ятаємо, що відбувалося. Ми всі знаємо, що сьогодні Путін і Кремль створили з Криму подобу в’язничного острова Алькатрас — вони тримають сотні тисяч українських громадян у заручниках. Крим перетворився на сіру зону. Але ми впевнені, що  над Кримом буде майоріти український прапор!».

У рамках всеукраїнської акції в парламент подано проект щодо порушення прав кримчан. Документ закликає авторитетні міжнародні організації і світове співтовариство  засудити кричущі факти свавілля з боку окупаційної адміністрації, а також грубе порушення Росією головних і невід’ємних прав людини, переслідування кримських татар і українців.

Свої братерські стосунки із сусідами - кримчанами одесити засвідчують не лише на масових акціях. Нині вони постійно опікуються вимушеними біженцями з Криму, яких тут близько двох з половиною тисяч.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини