MENU

Експортерів можуть «взяти за горло»

6329 0

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення розрахунків в іноземній валюті», який, ймовірно, найближчим часом буде прийнято в цілому, надає НБУ новий адміністративний важіль впливу на валютний курс, який може негативно позначитися на роботі українського експорту та надходженнях валюти. Про це розповідає заступник керівника ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський.

 

«Уряд пропонує скоротити строк зарахування виручки на валютний рахунок експортерів зі 180 до 90 днів, і це в свою чергу може призвести до необхідності перегляду зовнішньоекономічних контрактів. Якщо нові умови не влаштують іноземних підприємств, вони відмовляться пролонгувати діючі чи укладати нові договори з вітчизняними підприємцями. Зрозуміло, це позначиться на зменшенні обсягу експорту», – пояснює експерт.

 

За оцінкою «Публічного аудиту», зміну строків можна запровадити, але за умови блискавичного реагування на випадки скорочення обсягів контрактів.

 

«Найгірше те, що в цих змінах Уряд навіть не розглядає як підставу не нарахування пені судовий спір між нашим підприємством та недобросовісним нерезидентом через порушення цього строку – влада каже “все одно плати”», – вказує Андрій Вігірінський.

 

На переконання аналітика, такі зміни до Закону можуть вплинути на обсяги реалізації вітчизняними підприємствами продукції на експорт, і як наслідок ми отримаємо зменшення притоку валюти в країну та зниження товарообігу.

 

Крім того, аналітик «Публічного аудиту» вказує на те, що Уряд забирає в Мінекономрозвитку функцію погодження щодо продовження строків зарахування виручки на валютний рахунок експортерів. «Перевірки на відповідність зовнішньоекономічного контракту національному законодавству, яку раніше здійснювало міністерство, тепер або взагалі не буде, або ж її звузять лише до перевірки НБУ на етапі надання індивідуальної ліцензії для валютних операцій. Малоймовірно, що це вплине на якість контролю», – розповідає Андрій Вігірінський.

 

Він додає, що те, як це може відбуватися, зрозуміло на прикладі погодження контрактів на придбання валюти за зобов’язаннями імпортерів. Таке обмеження дозволило НБУ до затвердження нової програми підтримки МВФ опустити курс долара та навіть поповнити міжнародні резерви. І вже після отримання траншу допомоги гривня знову пішла вниз, що спостерігається останнім часом.

 

«Запропоновані ж зміни до Закону дозволяють НБУ фактично «взяти за горло експортерів», які й так повинні продавати 3/4 валютної виручки на міжбанку, а тепер будуть змушені всіма доступними засобами «вимолювати» у Регулятора продовжити строки розрахунків, не застосовувати санкції тощо», – вказує експерт.

 

З огляду на це «Публічний аудит» рекомендує залишити в Законі норму, за якою нарахування пені за порушення строків повернення валютної виручки зупиняється у випадку звернення до суду чи виникнення форс-мажорних обставин, яку Уряд запропонував вилучити. Разом з тим зміну строків «Публічний аудит» вважає за доцільне таки залишити, але за умови дуже зваженого ставлення до сигналів ринку експорту.

Андрій ВІГІРІНСЬКИЙ, заступник директора ГО «Публічний аудит»


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини