MENU

Як потрібно спілкуватися з україноскептичною аудиторією в Європі

3723 1

У Парижі я виступав уже чимало разів, але позавчорашній досвід був, мабуть, найбільш неоднозначним. Аудиторія була різна, зокрема і україноскептична. І це добре, бо переконувати тих, хто вже на твоєму боці, комунікувати в комфортному середовищі - це психологічно приємно, але має невеликий ефект. Набагато більший виклик - спілкуватися з аудиторією, яка має багато сумнівів щодо України, або взагалі симпатизує Росії.

Як комунікувати з такою аудиторією? Кілька міркувань.

а) ми маємо розуміти, що для певної частини людей (звісно - далеко не для всіх) у нинішній Європі слово цінності - порожній звук. Вони take values for granted, цінності їм дали в спадок, і будь-яку думку, що в певних регіонах планети йде за них боротьба, зустрічають з посмішкою. -- Що діє? діє аргумент те, що якщо Європа цинічно ставиться до своїх цінностей, тоді Європи немає. Якщо Європи немає, то немає і вас. Бо в сучасному світі вас помічають тільки тому, що ви Європа, а не тому, що ви Франція чи Кіпр. А Європа - це спочатку цінності (стаття 2 Договору про ЄС), і лише потім - чотири свободи. Україна потрібна Європі тим, що пробуджує в ній розуміння власної місії

б) ніхто не прийде захищати нас заради нас. Ніхто не прийде захищати Україну, бо Україна в небезпеці. Європейцям треба доводити, що ВОНИ в небезпеці. (Шкурний аргумент завжди спрацьовує найбільше). Свідчення цього - MH-17. Свідчення цього - диверсії проти українських газопроводів, які можуть ЄС залишити без газу. Свідчення цього - можливі диверсії проти українських атомних станцій, які можуть спровокувати другий чорнобиль. Свідчення цього - провокації російських бомбардувальників. Безпековий аргумент діє на європейців часто ліпше, ніж ціннісний.

в) європейці, і французи зокрема, зараз часто грають у гру "хто більший ворог". Ісламізм чи путінізм. Зазвичай відповідь - ісламізм. Тому з путіним треба дружити, бо він допоможе перемогти ісламізм. -- тут нам треба доводити що ісламізм і путінізм близькі. Що це дві версії відповіді сучасного світу на західну цивілізацію, на цивілізацію прав людини. Що сучасне російське православ'я - це православний джихад, з таким самим рівнем фундаменталізму. І, нарешті, що ісламісти не мають влади в Європі, і навряд чи отримають владу у Франції. Путіністи, натомість, мають владу в Європі (Чехія, Словаччина, Греція, Угорщина і т.д.) і можуть отримати владу у Франції . Путінізм ближче і небезпечніше.

г) звичні для нас аналогії (путін = гітлер, днр - терористи) часто не діють. Часто після цих аналогій вас перестають слухати, і ефект від них згубний. Так само, як перестають слухати росіян з аналогіями майдан = фашизм, порошенко = хунта. Тому серед деяких аудиторій таких аналогій треба уникати. Треба грати тонше. Зрештою, путін - не гітлер. Це щось інше. Можливо, не менш страшне, але інше.

д) ми маємо розуміти, що йде не тільки протистояння інформаційне, але й протистояння аргументів. І ми маємо тут бути максимально креативними.

ну і, звісно, у Франції багато друзів України. І багато друзів здорового глузду))

Volodymyr Yermolenko


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини