MENU

На одному столичному паркінгу можуть переплачувати до 5 млн грн

3683 0

«Київтранспарксервіс» повідомляє про те, що в столиці збудують 7 паркінгів за кошти інвесторів. Проекти передбачають зведення паркінгів у Голосіївському, Оболонському, Святошинському, Дарницькому та Деснянському районах столиці. Загальна сума інвестицій – понад 80,3 млн грн, із них на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури сплачено 4,8 млн грн.

«"Публічний аудит" закликає до гласного інформування щодо умов цих інвестиційних договорів. Адже кияни повинні знати, чим вони ризикують і що саме столиця пропонує інвесторам у замін. Аудиторські дослідження умов попередніх інвестдоговорів вказували на корупційні складові та несправедливе розподілення коштів, отриманих від власників автівок за паркування», – розповідає провідний аналітик громадської організації Володимир Тарчинський.

Так, у квітні 2013 року ТОВ «Паркінг-Київ» перемогло в конкурсі на будівництво паркінгу в Святошинському районі, орієнтовною вартістю майже 4 млн грн. «Паркінг-Київ» має за 5 років збудувати паркінг, здійснюючи протягом цього часу експлуатацію та управління паркувальним простором на об’єкті. «Один приклад: лише на асфальтне покриття планувалося витратити майже на 2 млн грн більше. У своїх розрахунках незалежні аудитори виходили з того, що середня вартість 1 кв. м асфальту з укладкою та підготовкою на той час становила 120 грн (з ПДВ), тому для укладки 12 960 кв. м площі мало бути витрачено 1,2 млн грн (без ПДВ). Однак за договором передбачалося аж 3,2 млн грн», – стверджує громадський аудитор.

Він зазначає, що вартість анонсованих семи договорів без відрахувань на розвиток інфраструктури становить 75,5 млн грн, тобто інвестування в один паркінг на 128 місць у середньому прирівнюється до 10,7 млн грн. Проте, за підрахунками «Публічного аудиту», спорудження такого паркінгу за показниками вищевказаного проекту може коштувати 6 млн грн – у цей розрахунок включено ринкові ціни на асфальтове покриття, контрольно-пропускні пункти, елементи благоустрою тощо.

«Можна припустити, що розмір інвестицій свідомо завищується, аби приватна компанія в результаті отримала більший прибуток. Крім того, дуже важливо знати, на які умови в подібних інвестдоговорах іде місто, адже за п’ять років інвестиції у 10,7 млн грн не можуть окупитися, а хіба хтось повірить, що інвестор вирішив займатися доброчинністю? Тому, наприклад, йому “подарують”» шматок землі для будівництва, скажімо, розважального центру», – зазначає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Підвищити дохідність від паркомісць можна двома основними шляхами. «По-перше, аби відсторонити людський фактор, потрібно перейти на електроні прилади для оплати денного паркування, встановити бар’єри-перешкоди для заїзду транспорту на окремих вулицях. Як результат, столиця отримуватиме додатково близько 1 млн грн щоденно», – стверджує фахівець. За його словами, ще близько 300 тис. грн у день надходитиме в казну міста за умови збільшення майданчиків для нічного паркування.

Нагадаємо, відповідно до довідки про виконання бюджету міста за два місяці 2015 року встановлено, що в 2015 році доходи від паркувального збору проти 2014 року знизилися на 1,3 млн грн.

«Публічний аудит»


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини