MENU

У Верховній Раді четвер стане днем законодавчого забезпечення реформ?

5702 0

Цього тижня парламент вчергове збереться для пленарної роботи. Події, які відбулися в перерві між пленарними тижнями вказують на те що представники влади розуміють, що час і неухильно тІкає, і незворотньо тікАє, а похвалитися в сфері реформування мало є чим. Не даремно відбувалися арешти на засіданні уряду, Прем'єр та Президент сідали у поліцейські машини та транспорт Національної гвардії, а спікер Верховної Раду України Володимир Гройсман створив робочу групу по підготовці Плану законодавчого забезпечення реформ. На останньому зупинимося більш детальніше – зважаючи на темпи виконання Коаліційної угоди (заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків наголосив, що вона виконана лише на 5%), на величезну кількість стратегічних програм різних авторів та ініціаторів, а перш за все на те що ВРУ зареєстровано вже майже 3 тис. законопроектів різного рівня та якості, систематизація роботи парламенту річ дуже нагальна. Чудово, що до цього процесу долучили не лише представників влади, а й громадськість. Це дасть змогу зняти більшість питань на етапі погодження ініціатив, а не в комітетах чи в залі парламенту, не кажучи вже про акції прямої дії під його стінами. То ж є велика надія, що принаймні законодавча робота по впровадженню реформ буде систематизована.

Але повернемося до втілення реформ. Цей тиждень обіцяє бути дуже цікавим. По-перше, у вівторок Конкурсна комісія має подати Президенту України 2-3 кандидатів на посаду голови Національного антикорупційного бюро. Дуже сподіваємося, що ця надзвичайно важлива для країни реформа не буде загальмована з політичних міркувань, бо така небезпека осі залишається. По-друге, вже в понеділок відбулося перше засідання Конституційної комісії під головування В. Гройсмана. По-третє, очікується підписання Президентом законопроекту 1892 про статус неприбутковості для ОСББ та ще ряд важливих кроків у сфері реформування житлово-комунальної сфери. То ж у позапарламентському чи то паралельно до парламентського владному просторі питання реформ буде дуже актуальним.

Що ж до парламенту, то якщо аналізувати Проект порядку денного то проглядається тенденція призначення важливих законопроектів на четвер. Звісно, і в інші дні є дуже важливі законопроекти. Так у вівторок планується розгляд проекту закону N2102 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України", ініціатором якого є Вікторія Пташник. Його ідея – зобов'язати Антимонопольний комітет України розміщувати на сайті всі власні рішення. Зважаючи на рівень замонополізованості української економіки (один з вияв впливу олігархів) важливість такого кроку переоцінити важко. Хоча, тут ще питання керованості антимонопольної сфери – ВРУ доці не призначила голову АМКУ. І таких законопроектів є достатньо, але чомусь більшість з них планується розглядати саме в четвер. Не дивно, що рекомендації Реанімаційного Пакету Реформ теж потрапили саме на цей день.


Серед них:

Законопроект N2250 "Про ринок природнього газу", поданий урядом, у підготовці якого приймали участь експерти групи "Реформа енергетичної сфери" РПР, ініціативи "Сильніші разом", перш за все Олена Павленко та інші представники організації "DiXi Group". Головним його завданням є становлення європейських правил на найбільш монополізованому та закритому ринку, зокрема розділити "Нафтогаз" та його доньок, з метою розділити функції транспортування, постачання та видобування, скасування фіксованих тарифів (можна буде обирати постачальника, а відповідно і ціну), тощо. Зміни навіть європейські експерти називають тектонічними. Але, як то кажуть, назад не можна – за нами Москва (в прямому і переносному значенні).

Комплекс законопроектів по енергомодернізації N1313 та N1409, ініційовані Віктором Галасюком, Олегом Ляшком, Сергієм Кіралем, Альоною Бабак, Олексієм Рябчиним, Олександром Добровським та іншими депутатами, у розробці якого теж приймали участь експерти групи "Реформування енергетичної сфери" та ініціативи "Реформування сфери ЖКГ" РПР. Завданням цих ініціатив є стимулювання діяльності енергосервісних компаній, які мають оптимізувати неефективне витрачання енергії. А не секрет, що, наприклад, в бюджетних закладах витрати енергії в 2-3 рази вищі, ніж в аналогічних установах в країнах ЄС.

Комплекс законопроектів щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих данихN2171 та N2172, поданий Президентом України, розроблявся яий за участі експертів Атикорупційно групи РПР, перш за все Дмитра Котляра та експертів групи "еУрядування" нашої ініціативи. Фактично пропонується ввести у правове поле поняття "відкритті данні", забравши можливість у державних чиновників чи установ приховувати суспільно-важливу інформацію. Це не лише втілення антикорупційної стратегії, а й дуже активне стимулювання електронного урядування, співпраці громадян і державних органів напряму без посередників у вигляді різноманітних структур по наданню інформації.

Дуже сподіваємося, що парламент не лише включить пропоновані законопроекти, які пройшли перше читання, розгляд в комітетах та цілком готові до прийняття, до Порядку денного, але й прийме їх без вихолощуючих чи корупційних змін. Бо і така практика у парламенті присутня постійно. Так у найвдалішу за оцінками експертів як в Україні так і за кордоном реформу вищої освіти у сфері запровадження Зовнішнього незалежного оцінювання пробують внести правки, які її дистабілізують і вихолощують. Законопроект N2335 названий так милозвучно "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти) ", насправді пропонує змінити систему оцінювання з бальної на змістову (склав/не склав) при цьому без зазначення як це саме має відбуватися, запровадити тест загальної навчальної компетенції, який не готовий і на розробку якого ще потрібні кошти та ряд інших змін. І це все в момент, коли ступна кампанія 2015 вже почалася... Тому експерти РПР закликають ініціаторів відкликати даний законопроект, метою якого, на нашу думку, є прагнення механічно збільшити кількість абітурієнтів і тим самим подовжити життя псевдовишам з ректорами-політиками на зразок Михайла Поплавського (який підтримав 2335 на профільному комітеті), а якщо він таки потрапить до зали – відхилити його.

Є ще багато цікавих та потрібних ініціатив з тих, які супроводжує РПР, які чи то потрапили в порядок денний, але поки не зрозуміло наскільки якісним буде проект до другого читання (наприклад законопроект про Рахункову палату N2072), чи досі опрацьовуються комітетами і мають шанси бути внесеними в останній момент (про регуляторну гільйотину N1069). І явно не вистачить одного четверга щоб активно попрацювати над ними в сесійному залі. Бо за один четвер всі реформи законодавчо не підготуєш. Потрібно використовувати ефективно весь робочий тиждень і то по максимуму.

Ярослав ЮРЧИШИН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини