MENU

Підвищення тарифів для населення є злочинним, про це свідчитиме створення відповідної ТСК – експерт

6468 5

У Верховній Раді розглядають питання створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо розслідування причин підвищення тарифів у житлово-комунальній сфері, зокрема на газ, тепло й електроенергію, зазначив член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Парламентські фракції, що входять до коаліції, майже всі підтримують створення тарифної тимчасової слідчої комісії. Водночас, на фоні дискусій про ТСК, окремі фракції (Батьківщина, БПП) заявляють, що коаліція не розвалиться і буде впевнено працювати далі. Аналогічно й щодо уряду Арсенія Яценюка, якого обіцяють не відправляти у відставку.

 

Проте, оптимізм політиків безпідставний. Підготовка і згода щодо створення ТСК є фактично визнанням того, що при підвищенні тарифів міг бути вчинений злочин, який потягнув за собою шкоду для інтересів держави. І це може стати кінцем коаліції та чинного уряду. Відповідно, розслідування підвищення тарифів – це початок кінця коаліції. Тому можна вважати, що тарифна «бомба» під коаліцією уже спрацювала.

 

Створення дієвої ТСК приведе до отримання реальних даних від структур, які мають безпосередній стосунок до пропозицій і формування підвищених тарифів. Вже зараз є підстави вважати, що висновки ТСК можуть засвідчити вчинення посадових злочинів з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та «Нафтогазу України». Насамперед, ТСК повинна отримати доступ до внутрішньої інформації від НКРЕКП і «Нафтогазу». Зокрема, пропозицій і методики розрахунків тарифів, що спричинило підвищення ціни на газ для населення у 3-6 разів – до 3600-7200 грн за 1000 куб. м. Наразі не було оприлюднено обґрунтування, чому за газ, який видобувається в Україні, споживачі повинні платити більше 300 доларів.

 

Окремо буде стояти питання підвищення вартості тепла за відсутності проведених робіт із ліквідації втрат із виробництва цього тепла – встановлення лічильників, утеплення будинків, ремонт тепломереж. Також ТСК повинно звернути увагу на необґрунтоване зменшення мінімальних обсягів споживання газу і електроенергії. Як відомо, до підвищення тарифів, 2/3 населення входили у першу категорію і споживали до 2500 куб. м щороку. Літнє споживання газу (квітень-вересень) не перевищувало сумарно 50-200 куб. м, а зимове щомісячне споживання газу (жовтень-березень) становило до 400 куб. м.

 

Відповідно, нинішнє встановлення так званої «соціальної» норми у 200 куб. м – це спроба «Нафтогазу» примусити споживачів платити більше коштів. Адже тепер дуже легко «вийти» за межі споживання 200 кубів і споживач буде змушений платити 7200 грн. за 1000 куб. м. Ця ж схема щодо змушування населення платити більше присутня і в підвищених тарифах на електроенергію. Більшість споживачів тепер легко потраплять у другу категорію, яка споживатиме від 100 до 600 кВт-год щомісяця. Раніше можна було «вписатися» у споживання до 150 кВт-год.

 

Результатом роботи ТСК мало би стати подальше розслідування правоохоронними органами історії зі встановленням так званих економічно обґрунтованих тарифів та притягнення винних до відповідальності. Підсумком може стати те, що тарифи будуть переглянуті у бік зниження і розроблений план поетапного підвищення вартості газу і тепла. Також результатом діяльності ТСК в такому випадку буде формальний розвал коаліції.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини