MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 січня 2024

117 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 січня. 

Думка, що війна зайшла у глухий кут на користь РФ, помилкова, – Foreign Policy

Зухвалий напад України на великий російський військовий корабель в окупованому Криму вночі 26 грудня став ще одним епізодом у стратегії Києва позбутися контролю Росії над Чорним морем. Оскільки більшість кораблів вигнано з порту приписки в Севастополі, російський Чорноморський флот більше не може знайти безпечного притулку на Кримському півострові. Тепер усі порти вразливі до атак.

Про це у своїй статті для Foreign Policy пишуть викладач Стенфордського університету та колишній заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер і колишній заступник помічника міністра оборони США з питань політики в Європі та НАТО Майкл Раян, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.  

Вони зазначають, що у той час, коли Росія намагається з усіх сил атакувати інфраструктуру України, її ризикований крок із розміщення кораблів і підводних човнів, озброєних ракетами "Калібр", у Чорному морі наражає їх на потенційну атаку з боку України. Це мовчазне визнання того, що Росія більше не може залежати від кримських портів і пускових майданчиків.

"Успіх України був досягнутий завдяки ракетам і безпілотникам вітчизняного виробництва, які іноді запускалися за допомогою човнів Zodiac або водних мотоциклів. Але найпотужніші атаки відбувалися з повітря, де Україна використовувала свої винищувачі радянських часів для запуску ракет як вітчизняного виробництва, так і поставлених НАТО. Ці атаки відбулися під захистом передових засобів протиповітряної оборони України — включно з нещодавно поставленими з-за кордону — які регулярно збивають більшість російських ракет і безпілотників, призначених для українських цілей", - пишуть автори.

Вони зазначають, що Україна досягла значних успіхів, позбавляючи Росії контролю як над морським, так і над повітряним простором над своєю територією та навколо неї, тим самим перешкоджаючи російським ВМС і ВПС діяти безкарно.

Сирський прокоментував ситуацію на Куп’янському напрямку: нашим Силам оборони вдається завдавати ворогові відчутних втрат

Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Сирський прокоментував ситуацію на Куп’янському напрямку агентству Interfax-Ukraine, інформує UAINFO.org з посиланням на Сухопутні війська ЗС України

"На Куп'янському напрямку ситуація залишається складною. Ворог продовжує вести активні наступальні дії в Куп'янському лісі, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися в напрямку міста. Інтенсивні бойові дії на цьому напрямку розпочалися в жовтні 2023 року, і відтоді тут ні на день не вщухає жорстка боротьба. Противник щодня штурмує населені пункти, обстрілює їх з артилерії та використовує авіацію. Зараз штурми наших позицій ворог здійснює в районі Синьківки з метою подальшого блокування Куп'янська", - сказав Сирський.

Він наголосив, що командири та штаби наших частин добре володіють ситуацією, постійно здійснюють розвідку, аналізують дії противника та ухвалюють усі необхідні рішення.

"Наші воїни дають адекватну відсіч ворогу і руйнують його плани. Загострення на цьому напрямку відбуваються постійно, але нашим Силам оборони вдається знищувати наступальний потенціал ворога і завдавати йому відчутних втрат", - зазначив командувач Сухопутних військ.

Українець купив прапор з підписом Залужного ха 160 тисяч гривень, але згодом повернув. Притула розповів, що трапилось

На одному з благодійних аукціонів на підтримку ЗСУ чоловік купив прапор із підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного за 160 тис. грн, але потім вимагав повернути гроші.

Про це розповів екстелеведучий та волонтер Сергій Притула в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає ТСН, інформує UAINFO.org

"Буває, що люди не цінують те, що отримують. На концерті в Антона Тимошенка (стендап-комік – Ред.) він продав прапор із підписом Залужного за 160 тисяч гривень. Через кілька днів чоловік, який купив цей прапор, сказав, що він зробив це без погодження з дружиною. Ну, і дружина погрожує розлученням. "Поверніть мені гроші". Я сказав, що у тої жінки нема серця... Чоловік прийшов з прапором з підписом Залужного. Так, дорого заплатив, але, чорт забирай, це прапор із підписом Залужного", – розповів Притула.

Шоумен пожартував, що на місці того чоловіка задумався б, чи варто далі жити з такою дружиною. Він додав, що стендапер Тимошенко віддав чоловіку гроші.

Фото його порятунку бачили усі: історія 62-річного Олега Гонтаренка, чия квартира у Солом’янському районі вщент згоріла. ФОТО, ВІДЕО

Унаслідок ракетної атаки РФ по Києву 2 січня, великих руйнувань зазнав багатоповерховий будинок у Солом’янському районі міста. Саме там мешкав 62-річний Олег Гонтаренко.

Історію чоловіка, фото порятунку якого облетіло всі соцмережі, розповіли у ТСН, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Після російської атаки Олег виявився в’язнем власного помешкання. Самотужки чоловіку не вдалося вибратися на вулицю, тому єдиним виходом для нього було дочекатися рятувальників.

«Я намагався якось самотужки вилізти, а воно все завалилося: меблі, стіни, двері. Почав здвонити у 112, повідомив номер квартири, сказав, що я там сиджу і що багато диму», — поділився чоловік.

Олег має зріст 1,05 метра, тому весь час пересувається на милицях. Щоб не втратити свідомість від отруєння димом, чоловік сів на диван та накрився ковдрою. Там сидів поки не прийшли рятувальники і не винесли його на руках. 

У згорілій квартирі Олег мешкав сам. У 2021 році від серцевого нападу помер його брат, а потім у мами постраждалого стався інсульт. Проте тепер квартири, яка була прихистком для чоловіка, більше немає, як і машини, яка раніше була невід'ємною частиною повсякденного життя Гонтаренка.

Був ретельний підбір: в ISW пояснили, що стоїть за зустріччю Путіна з родинами ліквідованих в Україні окупантів

Російський диктатор Володимир Путін 6 січня провів зустріч із ретельно відібраними членами сімей військовослужбовців ЗС РФ, які були ліквідовані на війні проти України. Він розповідав байки про "героїзм" воєнних злочинців в ім’я "захисту інтересів Росії", і обіцяв "всебічну держпідтримку" їхнім рідним, хоча вони й так – не "останні люди" у владі.

Глава Кремля поводився як так званий милостивий лідер, але очевидно, що такий його "догляд" активізувався напередодні президентських виборів у РФ, які відбудуться у березні 2024 року. Про мету, яку має агресор, повідомив Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), передає  OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що Путін зібрав членів сімей ліквідованих окупантів у своїй резиденції в Ново-Огарьово – разом відсвяткувати православне Різдво. На зустрічі він наголосив на "героїзмі" загиблих військовослужбовців, які "захищають інтереси Росії".

Також диктатор запевняв, що російський уряд надасть цим сім’ям підтримку, але водночас делегував відповідальність за неї на російських чиновників усіх рівнів по всій країні. 

Аналітики ж наголосили, що нещодавно глава РФ був присутній на подібних заходах, під час яких представив себе "милостивим лідером", що піклується про благополуччя російських військовослужбовців, а також продемонстрував свою владу виконувати їхні прохання й вирішувати проблеми.

"Путін, ймовірно, використовує ці повторювані, широко висвітлювані зустрічі в межах своєї передвиборчої кампанії, оскільки російські військовослужбовці та члени їхніх сімей складають значний електорат, а їхня громадська підтримка Путіна життєво важлива для здатності Кремля представити російське населення, що значною мірою підтримує війну", – пояснили в ISW.

"Мʼясні штурми" або жертвоприношення для Путіна: в Міноборони Британії підрахували втрати росіян до кінця 2024-го

За даними Міністерства оборони Великої Британії, Росія може втратити загалом 500 000 солдатів до кінця цього року, якщо втрати триватимуть такими темпами, як зараз. 

Про це пише Business Insider, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Середня добова кількість російських жертв в Україні за останній рік зросла майже на 300 осіб, зазначили у відомстві, посилаючись на дані Міністерства оборони України.

Раніше Міністерство оборони заявило, що ці цифри є “правдоподібними”, пояснюючи це зростанням кількості жертв від російських атак на Авдіївку, невелике місто на околиці окупованого Донецька.

Збільшення кількості жертв відображає зниження якості російських військових після часткової мобілізації військових резервістів у вересні 2022 року, заявили у відомстві.

Мобілізація перетворила російські війська на “низькоякісну масову армію з великою кількістю військовослужбовців”, зазначають у відомстві.

У Росії знайшли мертвим пропагандиста, який напередодні засвітився у Маріуполі: він заявляв про корупцію в місті

У Ростовській області РФ 6 січня знайшли мертвим журналіста Олександра Рибіна, який через багато прокремлівських видань висвітлював новини з "Л/ДНР". За тиждень до цього він засвітився у тимчасово окупованому українському місті Маріуполь, розповідаючи про корупцію "влади".

Про це повідомили його колеги з онлайн-журналу "Рабкор", посилаючись на родичів і друзів. Кажуть, тіло пропагандиста виявили біля траси в районі міста Шахти, але смерть не була кримінальною, передає  OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Востаннє виступав в ефірі 30 грудня з Маріуполя. Під час нього говорив, що у місті після обстрілів немає новорічного настрою, а також припустив корупцію в сфері будівництва. Крім того, побажав росіянам зміну влади", – пишуть деякі росЗМІ.

Водночас Слідчий комітет РФ по Ростовській області заявив, що на тілі Рибіна, знайденому в суботу поряд із автостоянкою в Красносулинському районі, "ознак кримінальної смерті не виявлено". Там додали, що спершу проведуть судово-медичну експертизу, а далі вирішуватимуть, як кваліфікувати справу про загибель росіянина.

Відомо, що 40-річний Олександр Рибін був родом із Калінінградської області РФ, на журналіста навчався у Тверському держуніверситеті. Під час російського вторгнення в Україну, зокрема протягом 2023 року, знімав пропагандистські сюжети в "Л/ДНР", а до цього – в Ірані, Саудівській Аравії, Сирії, Туреччині, США, Ефіопії, Афганістані, Узбекистані, Таджикистані.

Його називають "етнографом, мандрівником, політичним оглядачем та журналістом-міжнародником" зі спеціалізацією в сфері Близького Сходу й Середньої Азії, який співпрацював із багатьма виданнями – рупорами Кремля.

Вчені створили новий антибіотик, який здатен боротись зі смертоносною супербактерією

Новий препарат під назвою Zosurabalpin впорався зі смертоносними бактеріями Acinetobacter baumannii (CRAB), стійких до більшості ліків.

Вчені опублікували результати своїх експериментів в журналі Nature, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Zosurabalpin від фармацевтичної компанії Roche, може ефективно знищити CRAB, який може стати причиною епідемії в лікарнях.

ВООЗ характеризує бактерію як «першочерговий критичний патоген», який може викликати дуже серйозні інвазивні інфекції крові та грудної клітки у важкохворих пацієнтів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, стійкі до антибіотиків супербактерії щороку вбивають понад 1 мільйон людей. Прогнози показують, що до 2050 року ці небезпечні бактерії будуть щорічно забирати 10 мільйонів життів.

В Україні скасували мораторій на відключення світла та нарахування пені за борги

Кабінет міністрів України скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) та стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову від 29 грудня 2023 року № 1405, інформує UAINFO.org.

Згідно з документом, мораторій на відключення від послуг, нарахування пені та стягнення заборгованості продовжить діяти тільки для на територіях, на яких ведуться бойові дії та тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до переліку Мінреінтеграції.

Крім того, постановою на окупованих територіях забороняється нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації.

Нагадаємо, з початку війни 24 березня 2022 року Кабмін своєю постановою від 5 березня 2022 р. № 206 заборонив:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Крім того, в Україні під час війни діє мораторій на підвищення тарифів на газ та постачання тепла для населення.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини