MENU

Як ціле місто перейшло на сонячні батареї та відмовилося від бензину. ФОТО

4838 0

У Японії побудували найбільш екологічне місто в світі. Всі будинки в ньому використовують сонячну енергію, витрати води скорочено на 30%, а замість громадського транспорту використовують електромобілі та велосипеди. 

Фуджисава розташовано в 50 кілометрах від Токіо на території старого заводу Panasonic. Це перше у світі місто створене на базі сучасних екотехнологій. У населеному пункті більше тисячі житлових і офісних будівель. Воно знаходиться на повному енергосамозабезпеченні і практично не виробляє відходів. Сонячні батареї, інноваційні системи енергопостачання, обладнання з переробки сміття, пристрої для економії води - тут все спрямоване на те, щоб мінімізувати негативний вплив людини на навколишнє середовище. У самому центрі міста розташувався футуристичний комплекс Fujisawa SST Square, де здійснюється управління інфраструктурою і ресурсами. На думку про створення «розумного» і головне - сейсмічно стійкого міста японців в буквальному сенсі наштовхнув землетрус 2010 року. Зараз у нього вже заселяються перші мешканці. Будівництво Фуджисава обійшлося в півмільярда доларів.

У Фуджісава вже з'явилися перші мешканці, всього ж місто розраховане на 3000 городян і 1000 домогосподарств. Остаточно в місті будуть виконані всі заплановані роботи вже в 2018 році.

Більше 30 відсотків електроенергії Фуджисава буде отримувати з альтернативних відновлюваних джерел, в першу чергу за рахунок сонячних батарей. Це на 70 відсотків скоротить вуглецевий слід. Споживання води також скорочено на 30 відсотків. У разі землетрусу та припинення електропостачання місто зможе повністю забезпечити своїх жителів електрикою, зв'язком і навіть гарячою водою протягом трьох діб. Все обладнання в місті використовується з обов'язковою умовою економного споживання енергії.

У Фуджісава немає бензинових автозаправок, зате є розвинена мережа заправок для електрокарів. Для тих мешканців, у кого немає особистого транспорту, доступні для оренди електромобілі, електроскутери, велосипеди та інший екологічний транспорт. Система безпеки жителів забезпечується відеоспостереженням в громадським місцях і системою датчиків і сенсорів, які дозволяють, наприклад, забезпечувати вуличне освітлення тільки тоді, коли по вулиці йдуть люди, що дає можливість ефективніше використовувати електроенергію.

Загальна вартість проекту становить 500 мільйонів доларів, але незважаючи на великий бюджет, це інноваційне екологічне місто є початком, оскільки компанія націлена на масове поширення моделі Фуджисава, яка передбачає автономний та сталий розвиток міста протягом 100 років. Подивимося, наскільки швидко будуть з'являтися подібні міста, а також на їх поширення по планеті, адже важка екологічна ситуація спостерігається в багатьох країнах по всьому світу. 

Підготувала Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини