MENU

Чому росіяни заборонили фільм «Номер 44»

7528 2

Сьогодні, за день до прем’єри, з російського прокату зняли американську стрічку, події якої розгортаються за радянських часів.

У Росії заборонили вихід у прокат стрічки Даніеля Еспіноси "Номер 44". Фільм знятий у копродукції Чехії, Великої Британії, Румунії та США. За день до виходу на великі екрани у картини відкликали прокатне посвідчення. Чому так сталося, Мінкультури Росії не пояснило. Але здогадатися про істинні причини такої раптової заборони можна. 

Сюжет фільму йде врозріз із поглядами росіян, які не можуть припустити жодної критики Сталіна та сталінських часів. Стрічка розповідає про розслідування серії вбивств дітей у 50-х роках ХХ століття. Головний герой Лев Демидов (роль якого виконує Том Харді), співробітник КДБ СРСР береться за розслідування серії дитячих вбивств у провінції. Однак Демидов зіштовхується з проблемами тоталітарної системи: органи держбезпеки відмовляються визнавати існування серійного вбивці, вимагають від нього відректися від дружини, а, коли Демидов відмовляється від цього, його відсторонюють від роботи. Розгортається все це у 1953 році. 

Фільм Даніеля Еспіноси знятий за мотивами книги британського письменника Тома Роба Сміта "Дитина 44". В її основу покладена біографія радянського серійного вбивці Андрія Чикатила. Сам автор книги зазначає: "Трампліном для написання роману стали для мене події, які оточували реальне життя серійного вбивці Андрія Чикатила. Але незграбна робота криміналістів, несправедливість, сама система - в сенсі натхнення це стало для мене більш важливим, ніж персонажі, які реально існували. До речі, одним з головних героїв роману є hадянська Росія - потворна суміш жаху і абсурду".

Пізніше міністерство культури Росії пояснило, що "за підсумками прес-перегляду в Мінкультури надійшли питання, що стосуються змісту фільму, перша за все спотворення історичних фактів і своєрідних трактувань подій до, під час і після Великої Вітчизняної війни, а також образів і характерів радянських громадян тієї історичної епохи". 

Прес-перегляд відбувся 14 квітня, на якому і були присутні представники Мінкультури і компанії-прокатника "Централ Партнершип", що входить до холдингу "Газпром-Медіа". 

Імовірно такий фільм в Росії дозволити не можуть, аби не забруднити ідеал Сталіна, який і досі культивує Кремль. Адже і нині значки і магнітики з профілем Сталіна, як пишуть російські блогери, можна придбати в будь-якому кіоску Москви. До речі, у Мінкультури зазначили, що подібний фільм не можна показувати саме напередодні 70-ї річниці з дня закінчення Другої світової війни.

Росіяни, які встигли подивитися фільм, назвали стрічку такою, що "викривляє історичні факти". Тож, у Росії, як завжди, більшість людей не відчують дискомфорту від того, що не побачать фільм про радянський режим, який показав події 60-річної давнини під незвичним для багатьох росіян кутом.

Дар'я ТАРАСОВА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини