MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 28 грудня 2023

99 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 28 грудня.

За рік США надали 34 пакети допомоги Україні. Зеленський назвав загальну суму 

За рік США надали Україні 34 пакети військової допомоги. Їх загальна вартість склала понад 24 мільярди доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter президента України Володимира Зеленського, інформує UAINFO.org.

"Протягом цього року США надали 34 пакети військової допомоги на суму понад 24 мільярди доларів. Patriot, Abrams, бронемашини, ATACMS, DPICM, ППО, ракети, артилерійські снаряди, засоби розмінування й інше критично важливе обладнання", - перелічив він.

Президент також нагадав, що було ухвалено історичне рішення про надання Україні винищувачів F-16. 

"Ми завжди будемо вдячні за всю цю підтримку. Щоб захистити свободу й безпеку не лише в Україні та Європі, але й у Сполучених Штатах, ми маємо і надалі якомога сильніше та рішучіше протидіяти російській агресії", - констатував він.

США запропонували G7 конфіскувати у Росії $300 млрд: хочуть встигнути до другої річниці великої війни – FT

США запропонували "Великій сімці" (G7: Франція, США, Великобританія, Німеччина, Японія, Італія, Канада) узгодити план конфіскації російських активів на 300 млрд доларів. Йдеться про активи Центробанку РФ, заморожені в країнах Заходу через санкції. При цьому союзники України поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ.

Про це пише Financial Times (FT) з посиланням на інформацію від власних джерел. За їхніми даними, США вже отримали підтримку Великобританії, Японії та Канади, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Тепер, повідомляє видання, Штати хочуть продовжити роботу робочих груп щодо конфіскації, щоб план був готовий до потенційної зустрічі лідерів G7 у дати, близькі до 24 лютого 2024 року. Передбачається, що три робочі групи вивчатимуть юридичні аспекти конфіскації та методи застосування такої політики, а також варіанти передачі коштів на допомогу Україні.

У той же час Німеччина, Франція, Італія як члени ЄС висловили певні застереження. Вони закликають "ретельно оцінити законність конфіскації активів РФ", перш ніж ухвалювати таке рішення.

"Вашингтон досі публічно не підтримав арешт російських активів. Але цього року США приватно розповсюдили документ у рамках G7, в якому говорилося, що конфіскація заморожених активів Москви буде законною як "контрзаходи, щоб спонукати Росію припинити свою агресію". Але Європа, де зберігається більша частина активів, налаштована набагато обережніше, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії", – зазначає видання.

Британська розвідка назвала роль судна "Новочеркаськ" для російської армії

У британській розвідці проаналізували наслідки знищення корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ та розповіли про його роль для російської армії

Про це пише міністерство оборони Великої Британії, інформує UAINFO.org з посиланням на Еспресо

Зазначається, що Росія, ймовірно, мала намір використовувати свій флот кораблів-десантів для проведення значних операцій і атак під час повномасштабного вторгнення. Тому РФ подвоїла їх кількість в Чорному морі під час підготовки до війни.

У розвідці додають, що Росія вже втратила 3 великі кораблі: Саратов затонув 24 березня 2022 року, а Мінськ був фактично зруйнований у сухому доці 13 вересня 2023 року. Ще два підводні човни, ймовірно, були пошкоджені.

"Оскільки війна триває, ці кораблі все частіше використовуються для забезпечення логістичної підтримки. Це важлива роль, оскільки вона доповнює життєво важливе та відносно вразливе дорожньо-залізничне з'єднання Кримського мосту, яке з'єднує Крим з Росією", - припустили у розвідці.

Що відомо про знищення "Новочеркаська"

Вночі 26 грудня жителі Феодосії в окупованому росіянами Криму повідомляли про гучні вибухи над містом. Згодом очільник Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук підтвердив інформацію про знищення великого десантного корабля "Новочеркаськ". 

Також у Повітряних силах повідомили, що великий десантний корабель "Новочеркаськ" атакували крилатими ракетами з тактичної авіації близько 02:30. У ПС відзвітували про нього, як про знищений.

Речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в етері телемарафону поінформувала, що велика детонація була спричинена не просто пальним або боєкомплектом самого корабля, а, ймовірно, вантажем, який перебував на борту.

Росіян вистачить максимум на півтори року, ЗСУ знищать техніку РФ під нуль, – Гетьман

Ветеран російсько-української війни, майор запасу НГУ Олексій Гетьман прокоментував публікацію видання Nikkei Asia про те, що Путін під час його візиту у березні запевняв Сі Цзіньпіна, що війна Росії проти України може тривати п'ять років

Про це він розповів в етері телеканалу "Еспресо", інформує UAINFO.org

"Якщо математично порахувати кількість зброї, яку росіяни можуть виробляти, це закінчиться за рік чи півтори, прямо під нуль. Зокрема, йдеться про снаряди, танки, літаками, броньовані машинами", - повідомив він.

Спостерігається від'ємний баланс. Тобто, якщо підсумувати кількість зброї, яка залишилась в росіян і кількість, яку щоденно знищують ЗСУ,  то за цей і наступний рік все зведеться під нуль. Наприклад, танків взагалі не залишиться, зауважив Гетьман.
 
"Сьогодні в строю окупантів знаходиться приблизно 3 тис. танків. На складах в них було 15 тис. танків, з них можна привести до ладу не більше 5 тис., бо вони з трьох танків створюють один. З цих 5 тис. вони приблизно 2 тис. туди передали, тобто вони ще можуть додати максимум 3 тис. танків. Їхня промисловість може виробляти близько 20 танків на місяць. Також вони можуть везти з так званих складів близько 50 танків. Тобто в сумі, на лінію фронту вони можуть постачати на місяць близько 70 танків. У свою чергу, ЗСУ знищують більше 2 тис. танків на місяць", - резюмував він.

Тому говорити про 5 років недоречно. Можливо, Путін мав на увазі якусь іншу війну, без танків, гармат та снарядів. До прикладу, можна воювати на медійних майданчиках. Росіяни можуть на своїх пропагандистських каналах розповідати те, що взагалі не відповідає дійсності.

Олена Степова: Росія входить у зону турбулентності 

Багато хто на росії вже розуміє, що вони  входять у зону турбулентності. Більш того, вже є розуміння, що у цю турбулентність, яка ось–ось переросте у круте піке. У суспільстві росте недовіра до новин, у соцмережах росіяни вже дозволяють собі посміятися з російських пропагандистів.

Проблем на росії стільки, що вже репається по усіх швах. Зшивають, бо є ресурс, клеють скотчем, щось замазують, щось підмальовують, але краще від того не стає. Особливо це видно останнім часом, а події у Феодосії просто вже зірвали з достатньо великої кількості росіян рожеві окуляри, пише Олена Степова для сайту групи ІС, інформує UAINFO.org.

Оце російське «получил повреждения» вже просто бісить людей. Так, це не вплине на війну, на «вибори» на росії, не змінить владу, але це, зрештою, запустить на росії руйнівні процеси, коли їй прийдеться витримувати зовнішній та внутрішній хаоси, які вона запустила сама.

На росії вже важко приховувати маленькі й розрізнені кризи. Це коли аварійну посадку здійснює один літак на місяць, ще можна якось пояснити чи замовчати, а ось коли аварії стаються по кілька разів на тиждень, то це вже важко пояснити та приховати.

Так, росія нарощує виробництво військової техніки, снарядів, патронів, купує дрони, закриває хлібопекарні та в їх цехах відкриває лінії по виготовленню зброї. До того часу, поки у магазинах є хліб, це буде тішити росіян. Але ось з поличок магазинів зникає дешева їжа й росіяни вже якось не дуже задоволені. Й чим більше з поличок магазинів зникає товарів, тим більше росіян починає казати про своє «фі».

Ердоган "прирівняв" Нетаньяху до Гітлера: прем'єр Ізраїлю жорстко відповів

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган порівняв прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з німецьким диктатором Адольфом Гітлером. Лідер ізраїльтян у відповідь звинуватив турецького політика в геноциді курдів.

Свою заяву Ердоган зробив під час одного виступу, а Нетаньягу відповів йому у соцмережі X (Twitter), передає ТСН, інформує UAINFO.org

Заява Ердогана

За словами Ердогана, Ізраїль "нічим не відрізняється від Гітлера". Атаки на Сектор Гази він порівняв з винищенням нацистами євреїв.

"Раніше вони погано говорили про Гітлера. Чим ви відрізняєтеся від Гітлера? Вони змусять нас сумувати за Гітлером. Хіба те, що робить Нетаньягу, є чимось меншим, ніж те, що робив Гітлер? Ні", - сказав турецький президент.

Західні країни, які підтримують Ізраїль, Ердоган назвав "співучасниками воєнних злочинів". Він наголосив, нібито Нетаньягу "багатший за Гітлера", бо "отримує всіляку підтримку Заходу, США". 

"Що вони (Ізраїль - Ред.) зробили з усією цією підтримкою? Вони вбили понад 20 тисяч жителів Гази", - заявив Ердоган.

Відповідь Нетаньягу

Прем'єр Ізраїлю заявив, Ердоган – це "остання людина, яка може проповідувати мораль". Натомість, з його слів, армія оборони Ізраїлю є "найморальнішою у світі", бо "бореться за ліквідацію найогиднішої і найжорстокішої терористичної організації у світі".

"Ердоган, який здійснює геноцид курдів і є світовим рекордсменом з ув'язнення журналістів, що виступають проти його режиму, є останньою людиною, яка може проповідувати нам мораль. ХАМАС-ІДІЛ скоїла злочини проти людяності, яку Ердоган вихваляв і чиїх лідерів він приймає у себе", - написав Нетаньягу.

Путін здає: психолог вказав на проблеми зі здоров'ям у диктатора

Психіка президента РФ Володимира Путина почала здавати, заявив в інтерв'ю УНІАН кандидат психологічних наук Дмитро Попов, інформує UAINFO.org.

"Вождь став здавати у психічних процесах - пам'ять, увагу, аналітичне мислення, логіка. Він набагато більше звертається до цифр, які є в якихось таблицях, папочках. Він набагато більше став посилатися на Пєскова, навіть у простих речах, якими раніше він оперував самостійно. Видно, що він іноді невпопад намагається жартувати і вставляти свої репліки", - зазначив він.

Попов додав, як відрізняються Путін нинішнього розливу і Путін п'ятирічної давності:

"Дуже відрізняються. У 2019-му Путін крайній раз виходив на татамі. Зараз вже спортивного Путіна немає і в помині. Минуло всього 4 роки з того моменту, і ми бачимо ось це пошарпане створіння".

Також психолог вказав на те, як Путін вперше на підсумковій прес-конференції послався на алкоголь:

"Ось ця фраза на прес-конференції: "Дивлячись, що закушувати". Раніше такого не було. Так, він був з фужером шампанського, з більш міцними напоями я його і не пам'ятаю. Можливо, пропустив. Але ось зараз таке відверте звернення до алкоголю мене здивувало. Тобто, очевидно, що спорт - це вже минуле, а пенсійне оточення - це, напевно, те, що його тепер приваблює".

"Все цілком очевидно": Медведєв знову заговорив про цілі "СВО" і запевнив в готовності Росії до переговорів

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв вкотре видав порцію абсурду про російсько-українську війну та нібито готовність Кремля до переговорів. Українофоб заявив, що РФ вестиме переговори з Києвом за певних умов.

У той же час він розмріявся, що російська армія зможе захопити цілу низку обласних пунктів в Україні. Своїми хворими фантазіями Медведєв поділився у Telegram, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

За його словами, країна-терорист Росія продовжить так звану "спецоперацію" в Україні, щоб змусити українську державу відмовитися від "ідеології неонацизму". Крім того, Медведєв видав, що Кремль у 2024 році прагнутиме змістити правлячий "бандерівський режим" в Україні.

Також українофоб вкотре назвав Одесу, Дніпро, Харків, Миколаїв та Київ "руськими містами", які перебувають під "окупацією". Медведєв видав, що Росія нібито ніколи не відкидала переговори і додав, що вони вестимуться до "капітуляції бандерівських військ Північноатлантичного альянсу".

Власники земельних паїв: хто може втратити право на землю і як цього уникнути 

Власникам сертифікатів на земельний пай потрібно до 1 січня 2025 року оформити право на власність, щоб земля не перейшла у власність громади. 

Про це повідомили у Відділенні Нотаріальної палати України у Волинській області, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Згідно зі статтею № 13 Закону України Про порядок виділення земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), якщо до 1 січня 2025 року невитребуваний земельний пай не був оформлений у власність його власником або спадкоємцем, то такі власники вважаються такими, що відмовилися від земельної частки.

Як оформити право власності на землю

Для того щоб реалізувати свої права власника сертифіката на земельну частку потрібно:

1. Написати заяву до територіальної сільської, селищної або міської ради про передачу у власність земельної ділянки та запросити дозвіл на розроблення документації із землеустрою.

2. Замовити у землевпорядної організації розроблення проєктної документації щодо встановлення меж земельної ділянки.

3. Подати заяву до Центру надання адміністративних послуг про реєстрацію земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

4. Затвердити в місцевій раді розроблену проєктну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність.

5. Провести у нотаріуса державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

У підсумку ви повинні отримати....

В Києві затримали юнаків, які готували злочини після перегляду популярного серіалу РФ

Правоохоронці викрили групу юнаків, які готувались вчинити серію злочинів на території столиці. Наслідуючи приклад російського серіалу, порушники організували та скоїли напад на 16-річного хлопця. Двом фігурантам, серед яких неповнолітній, оголошено про підозру у вчиненні грабежу із застосуванням насильства. За скоєне їм загрожує до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомляє Поліція Києва, інформує UAINFO.org.

На початку грудня цього року до поліції Києва звернувся місцевий мешканець із повідомленням про те, що невідомі побили та пограбували його 16-річного сина. До розкриття цього злочину були залучені оперативники, ювенальні поліцейські, слідчі та аналітики кримінального аналізу.

За інформацією начальника Подільського управління поліції Юрія Трембіцького, під час проведення розшукових заходів правоохоронці оперативно встановили причетних до скоєння злочину осіб та доставили їх до відділку поліції:

«Ми дізнались, що група юнаків, серед яких переважно неповнолітні, планувала вчиняти злочини на території столиці. Зловмисники залучили до своєї протиправної діяльності дівчат, які мали знайомитись в інтернеті з хлопцями та запрошувати на побачення. Перевагу надавали власникам дорогих ґаджетів. Надалі, компанія планувала грабувати тих, хто прийде на зустріч. Так відбулось і цього разу – молодики побили хлопця, коли той прямував на побачення та відібрали мобільний телефон. Ґаджет потерпілого одразу здали до ломбарду, а "виручені" кошти розподілили між собою. Порушники зізнались, що на злочинні дії їх спонукав російський серіал про кримінальне життя підлітків, яких вони хотіли наслідувати».

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини