MENU

«Зелені» занепокоєні ситуацією навколо будівництва ЦСВЯП

3724 1

Громадська організація «Асоціація зелених України» (АЗУ) занепокоєна ситуацією, що склалася навколо будівництва Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива. Своє занепокоєння, та аргументи щодо проблематики даного питання АЗУ висловила в офіційному зверненні, котре адресувала Голові Верховної Ради України, Міністру екології та природних ресурсів України, Голові Київської міської Ради, депутату Київради Рені Назаровій та Президентові ДП «НАЕК «Енергоатом».

 

Зокрема, в листі Асоціація наголошує, що прийняття такого важливого рішення як довгострокове зберігання ядерних відходів має бути прозорим і відкритим, а не тіньовим і політично мотивованим.

 

Окрім того, спеціалісти АЗУ стурбовані фактом, що зона відчуження, де вирішено будувати ЦСВЯП, не відноситься до жодної територіальної громади і підпорядкована Державному агентству при Міністерстві екології та природних ресурсів України.

 

«Жителів Києва, як і жителів сусідніх із зоною відсудження районів трьох областей, також не питали згоди на будівництво ядерного об’єкту, оскільки в Україні донині немає закону про місцеві референдуми. Таким чином, населення, яке проживає поряд із 30-кілометровою зоною, не може впливати на прийняття рішень щодо будівництва небезпечного об'єкту, хоча підпадає під усі радіаційні ризики», - йдеться в листі.

 

Разом з тим, спеціалісти Асоціації звертають увагу представників керівних органів держави на те, що згідно опитування, проведеного в квітні поточного року Українським офісом міжнародного дослідницького агентства IFAK Institut, лише 20% респондентів серед киян та жителів Київської, Житомирської та Чернігівської областей, що проживають у стокілометровій зоні навколо ЧАЕС, знають про рішення будувати ЦСВЯП. 89% респондентів вважає, що при будівництві об’єкту на кшталт ЦСВЯП у Київській області обов’язково має бути врахована думка громади. 77% опитаних відверто негативно поставились до будівництва ЦСВЯП. Більше половини вважає, що окрім Кабінету міністрів, рішення про будівництво такого небезпечного об’єкту в 70-ти кілометрах від столиці, повинні приймати Верховна Рада України та депутати місцевих рад. А 74% респондентів вважають, що таке рішення повинні приймати усі жителі України.

 

«У зв’язку з цим у нас виникає питання: як така переважна думка громади могла бути не врахована при прийнятті рішення щодо будівництва ЦСВЯП?», - зазначено в листі.

 

Окрім вищезазначеного, Асоціація зелених України висловлює свою стурбованість компетенцією компанії Holtec International. Дана компанія, як запевняють спеціалісти АЗУ, є виробником контейнерів для відпрацьованого ядерного палива та не має досвіду в будівництві сховищ такого типу. Більше того, Національна Академія наук свого часу зробила висновок, що обравши технологію Holtec, Україна фактично буде прив‘язана до одного постачальника зі США.

 

«У США задіяні інші технології, а запропонована нам, в світі ще не реалізована, в США – не ліцензована, в Європі також немає жодного прикладу її використання. На українцях хочуть поставити експеримент? Ніде в світі відпрацьоване ядерне паливо не зберігають на поверхні землі, як це планується в Україні, не кажучи вже про близькість столиці та Дніпра – артерії, що забезпечує водою Київ та половину України», - переймаються в АЗУ. 

Беручи до уваги всі наведені вище аргументи, Асоціація зелених України звертається до керівних органів держави із закликом проведення повномасштабної незалежної екологічної експертизи щодо будівництва Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива на небезпечній від столиці держави відстані. При цьому, в АЗУ наголошують, що навіть в умовах відсутності законодавства щодо проведення місцевих референдумів, громада прилеглих до зони відчуження територій не повинна бути позбавлена права на проведення реальних, вільних та доступних для найширшого загалу громадських слухань щодо будівництва ЦСВЯП та мати повний доступ до усієї інформаціїщодо такого будівництва.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини