MENU

«Чалий - це найкраща кандидатура на посаду посла США», - Горбач

5017 3

Олександр Моцик насправді один із зубрів української дипломатії, він професійний кадровий дипломат, але у Вашингтоні вже чотири роки відпрацював, а до цього був послом у Варшаві. Тож певні підстави очікувати зміни посла були достатньо давно, ще з минулої осені. Хоча це не були якісь офіційні рухи, але принаймні кандидатура його наступника розглядалася. Зміна очікувалася ще й тому, що в Україні відбулися дуже серйозні, кардинальні зміни у суспільстві, політикумі і в самому Міністерстві закордонних справ.

І так сталося, що американський напрямок став найбільш важливим в українській дипломатії, і його справді потрібно було посилювати не лише кадровим дипломатом, не лише професіоналом, але й активною людиною з лідерськими задатками. Скажімо так, Олександр Моцик був хорошим послом мирного часу у відносинах, коли все можна розпланувати і дотримуватися усіх дипломатичних процедур. А зараз потрібен дипломат військового часу, потрібно більше енергії, більше молодості, напору, лідерських якостей. Те, що Моцика так довго не звільняли, пов'язано, мабуть, із тим, що не могли знайти йому заміну. І оскільки зараз розглядається (принаймні у медіа і кулуари це підтверджують) кандидатура Валерія Чалого, то очевидно, що президент Порошенко просто не був готовий відпускати його з Адміністрації президента на той момент.

Чалий - це був би оптимальний вибір на посаду посла США, адже він не лише дипломат. Чалий був серйозним громадським діячем, працював у недержавному секторі, що несе "додану вартість". Плюсів додає його спілкування з президентом Порошенком як протягом цього року, так і в той час, коли Чалий був заступником міністра закордонних справ Порошенка.

Цей тандем давно працює і, очевидно, влаштовує і психологічно доповнює один одного. Тут ще важливо, що Чалий як заступник голови АП з зовнішньої політики був учасником усіх головних переговорів, контактів й обговорень усіх питань, пов'язаних з українсько-російською війною, у тому числі й зі своїми візаві у Сполучених Штатах.

І його останній візит до Вашингтону був знаком американській адміністрації, що саме він веде в українській владі американський напрямок. Він не буде новою людиною в українсько-американських відносинах.

Володимир ГОРБАЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини