MENU

Як оформити статус «інвалід війни». ІНФОГРАФІКА

222 0

Інформація для учасників АТО, які втратили здоров’я, захищаючи Україну: хто має право отримати статус інваліда війни, як можна його оформити, і якими кабінетами доведеться ходити.

Залежно від причини інвалідності, інваліди з числа військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ та інших осіб,  при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, а також інші особи, зазначені у статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” , можуть бути віднесені до  інвалідів війни.

Крім того, 7 квітня 2015 року було внесено зміни до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, відповідно до яких надається право на встановлення статусу інваліда війни безпосереднім учасникам АТО із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення. Даний закон направлений на підпис до Президента України. Після його підписання та опублікування він набере чинності.

Визначення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) із проходженням військової служби або виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) проводиться військово-лікарськими комісіями відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Посвідчення інваліда війни видається органами соціального захисту населення на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності (п.7, 10 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 12.05.1994 № 302).

Отже, для того, щоб військовослужбовцю-учаснику АТО, який отримав поранення, контузію, каліцтво, захворювання,  одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби   присвоїти статус «Інваліда війни» необхідно здійснити ряд дії, а саме:

1.            Після отримання поранення, контузії, травми, захворювання здійснити лікування у військовому госпіталі  або іншому закладі охорони здоров’я. Після завершення лікування мають надати виписний епікриз та направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК).

2.            Пройти військово-лікарську комісію, яка встановить  причинний зв'язок поранення, контузії, травми, захворювання з виконанням обов’язків військової служби.

3.            Пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), яка в разі наявності для цього підстав встановить інвалідність. За результатами МСЕК видається довідка про групу та причину інвалідності.

4.            Звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідними документами  для встановлення статусу «Інвалід війни» та видачі відповідного посвідчення.

Для добровольців та волонтерів дещо інший порядок отримання даного статусу. В найближчий час він буде розроблений Кабінетом Міністрів України.

Марина ЛИСИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини