MENU

На роковини трагедії 2 травня 2014 в Одесі – жалоба й приспущені державні прапори

288 0

В Одесі з нагоди річниці подій, що сталися 2 травня 2014 року, в результаті яких загинули 48 чоловік, а більше 200 були поранені, не буде офіційних заходів. За рішенням мерії у день пам’яті про загиблих на будинках підприємств і організацій міста приспустять державні прапори з траурними стрічками.

Однак у міськраді вже зареєстрували кілька заявок від громадських організацій. Про намір провести траурні церемонії заявили представники українського козацтва, дві організації матерів міста та члени журналістсько-експертної «Групи 2 травня».

Трагедія у Південній Пальмірі, яку в народі називають одеською Хатинню, і досі залишається злочином без покарання. Щоб з’ясувати, хто у ній винен, слід відповісти на логічне запитання, а кому це було вигідно. На думку відомого блогера Олексія Заводюка, людей в Одесі спалили ФСБ і ГРУ Росії за вказівкою Володимира Путіна. Мета спецоперації – створити потрібну картинку і громадський фон для збройного вторгнення в Україну.

Одеські сепаратисти були використані «втемну». Перед проросійськими бойовиками стояла задача спровокувати масове побоїще з футбольними фанатами, які дотримуються активної проукраїнської позиції. Бойовий загін російських активістів був меншим фанатського, та людей завірили, що одразу після нападу прийде підкріплення. Але в ході сутички провокатори заманили антимайданівців у приміщенні будинку профспілок і підпалили його. Рятували російських бойовиків самі одесити. Коли б не допомога простих жителів міста, жертв було б набагато більше. Фінансувалася операція членами команди колишнього президента України Віктора Януковича. Участь в організації побоїща брали й вищі міліцейські чини Одещини.

Такої ж думки про ці події дотримується і заступник голови партії «Свобода», фахівець із питань нацбезпеки і оборони Юрій Сиротюк. За його словами, трагедія 2 травня в Одесі – справа російських спецслужб. Її готували професіонали, які потім знищили практично всі сліди злочину. Спричинила трагедію і злочинна діяльність частини представників правоохоронних органів, які стали на позиції російських спецслужб. Для викриття її необхідно залучити міжнародне слідство. Свободівець переконаний, що рано чи пізно злочин російських спецслужб буде розкрито.

Політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких стверджує, що одеська трагедія поклала кінець спробам створити так звану Одеську народну республіку, де при владі були б російські маргінали і терористи. Можливо, без цієї трагедії ми мали б не лише східний фронт, але і південно-західний.

Нині у справі про трагедію 2 травня в Одесі проходять 22 звинувачених, ще 13 організаторів і учасників масових безпорядків перебувають у розшуку. Таку заяву зробив цими днями на брифінгу у Києві перший заступник генерального прокурора України Володимир Гузир. За його словами, слідство встановило, що головний фігурант справи – колишній заступник начальника міліції з громадської безпеки в Одеській області Дмитро Фучеджі – наразі переховується у Придністров’ї. Окрім нього, до кримінальної відповідальності притягнуто ще трьох співробітників міліції. Їхні матеріали вже розглядає суд. А ще цими днями українські спецслужби затримали трьох росіян, що брали участь у цій провокації.

Більш ніж дивно, що столичний чиновник Володимир Гузир наголошує на непричетності російських спецслужб до подій 2 травня в Одесі. А все тому, що Генпрокуратура досі бездіяла і не зібрала належних доказів. А перевірити годилося б не лише працівників одеської міліції, а прокурорів міста.

Не виключено, що на роковини одеської Хатині сепаратисти намагатимуться влаштувати масові безпорядки та нові теракти. За інформацією спікера ГУ МВС в Одеській області Володимира Шаблієнка, три с половиною тисячі правоохоронців будуть охороняти місто. Серед них і міліція, і гвардійці, і місцеві активісти.

Одеські проукраїнські патріоти 2 травня зберуться на Соборній площі, де торік і починалися масові безпорядки. Антимайданівці, яких в Одесі прозвали «куликовцями», знову гуртуватимуться на Куликовому полі поруч із будинком профспілок. Цього дня прохід на площу буде здійснюватися через рамки металошукачів. Напередодні представники двох сторін планують домовитися, як провести пам’ятний день без сутичок. А ще всі вони одностайно підтримали рішення міськради відкрити згодом на місці трагедії меморіал загиблим.

Cергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини