MENU

Кандидаты в депутаты считают Королевскую «говорящей лошадью»

783 0

  

«Журналісти про це непишуть», – зітхнула Тетяна Монтян напрезентації українського перекладукнижки нобелівської лавреатки з економікиЕлінор Остром «Керування спільним.Еволюція інституцій колективної дії».Я – у своєму репертуарі – вставила 5копійок: «Журналісти пишуть про НаталюКоролевську – на відомих умовах)))».Монтян відповіла так, як тільки вонаможе:

«Королевська – це експеримент.Якщо вона пройде в парламент, цеозначатиме, що за 150 мільйонів в українськийпарламент можна провести навіть«говорящую лошадь»!

Монтян, як і Королевська, балотується нині в парламент.Безперечно, презентація її перекладукнижки нобелівської лавреатки, – цеелемент передвиборчої агітації. Але!як цей «елемент» відрізняється від«елементів» Королевської (передовсіму вигляді вправного футболіста йпосереднього актора).

Королевська з біл-бордів рекламує виборцям зарплатуу 1000 еврів. І, знаєте, на багатьох цяреклама діє. Сама чула розмову двохзабембаних бідністю жінок (одна працюєпродавчинею в овочевій ятці, другаприйшла до неї по картоплю: «Чула, кума,Королевська обіцяє зарплату 1000 євро! –Еге ж, от хай би її обрали, так будеможити...» Втручаюся у розмову: «Вам хтозарплату платить? Королевська чи власникторгової ятки?» Жінки швидко скумекалипісля натяку, що реклама Королевської– це дурилівка.

Монтян агітуєвиборців книжкою, що спонукає думати інести відповідальність. Цитата з анотаціїперекладу Елінор Остром: «Американськийекономіст і політолог, професорУніверситету Індіани Елінор Остромбереться за одну з найбільш важких таспірних проблем позитивної політичноїекономії, а саме – яким чином такорганізувати використання спільнихресурсів, щоб уникнути і надмірногоспоживання, і адміністративних витрат».До Елінор Остром в політекономіїпобутувало, головно, два підходи докерування спільними ресурсами: абопримусове керування «згори», або черезприватизацію тих спільних ресурсів.Елінор Остром запропонувала третійваріянт – це домоленності. Коли людисамі домовляються, як їм керувати своїмспільним ресурсом. Наприклад,багатоквартирним будинком. Не мерськийЖЕК і не приватний ЖЕК повинні пильнуватиза будинком, а ОСББ (Об’єднанняспіввласників багатоквартирнихбудинків). І так далі – до керуваннясвоєю спільною державою.

Цитую вжеМонтян: «Якщо люди не можуть керуватисвоїм будинком, як ці люди можуть обратисвоїх представників, щоб вони розумнорозпоряджалися майном територіяльноїгромади, і тим більш майном держави».

Якби всі українці навчилися обиратиправильних керівників ОСББ і відповідатищодня за свій вибір своїм же спокоєм ікомфортом (що їх має забезпечити абопрофукати обрані ними ж керівники ОСББ),то «говорящей лошади», хоч би з нею навибори йшла ціла команда «Динамо «Київ»та всі актори з підтанцьовки театруФранка, нічого б не світило.

  

Наталия СОКОЛЕНКО 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини