MENU

Що робитиме Віктор Янукович після того, як упаде з владного щабля?

1337 3

 

 

Що робитиме ВікторЯнукович після того, як упаде з владногощабля?


Це питання обов’язковомає зачіпати нинішнього президентаУкраїни, тим більше, що українці готуютьсяприйти 28 жовтня на виборчі дільниці.


Урешті решт, майже всів Україні його ненавидять: від пересічнихобивателів до інтелектуалів, від еліті навіть до прихильників.


Такого не мало би бути.Бодай часткова відданість реформам,фаховий уряд – такі речі додали б йомучесті. Та оскільки вже надто пізно, щобрятувати занедбане президентство, тоне залишається нічого, як сидіти й чекатикінця.


І рано чи пізно кінецьнастане.


Оскільки вже надтопізно, щоб рятувати занедбане президентство,то не залишається нічого, як сидіти йчекати кінця


Це може трапитися у2015 році, якщо олігархи, котрі ниніпідставляють йому плече, вирішать, щовін невдаха, і його варто відправити налаву запасних (або відправити у душовукабінку, як кажуть у США). Або навіть у2020 році, після другого терміну, післяякого Україна, напевне, буде поруйнованадо такої міри, що навіть ситі "регіонали"не захочуть, аби Янукович потрапляв їмна очі. Також це може статися у періодміж нинішнім днем і 2020 роком, якщо"регіональна" кліка вирішить, щойого нездарність дійде до межі, колипочне потерпати їхній привілейованийстатус; або якщо люди зрозуміють, щоперспектива безкінечного "регіонального"дерибану не дасть їм нормально прожитисвоє життя, і вони проженуть сердешногоВіктора із президентського палацу. Абож це трапиться у будь-який час, колиздоров'я Януковича почне підриватисяпід тиском надмірного числа бучних ібезсонних ночей.


Янукович-людина можев це не вірити, але він справді звичайналюдина. А люди, як відомо, є носіямиповзучої смерті. Хоча Янукович-президентне може уявити собі кінця каденції – ахто з честолюбивих дешевеньких диктаторівне прагне довічної влади? – але йогопрезидентство закінчиться. Аджепрезидентство завжди закінчується,навіть хороше. І Віктор, як і йогонатхненники Володимир Путін і ОлександрЛукашенко, – одного дня простоперетворяться на поганий спогад.


Янукович-людина можев це не вірити, але він справді звичайналюдина. А люди, як відомо, є носіямиповзучої смерті


Якби Віктор був більшприхильним до того, щоб часу від часувзяти до рук якусь книгу, він прочитавби дещо про Польщу. Він міг би зауважити,що незалежна Україна, котра мала бнагадувати пострадянську Польщу,насправді нагадує радянську Польщу.Незалежність України, здобута у 1991 році,багато чим нагадує відмову Польщі відсталінізму у 1956 році. Україна часів двохперших президентів, Леоніда Кравчукаі Леоніда Кучми, разюче схожа на Польщупід проводом комуністичних лідерів,Станіслава Гомулки та Едварда Гєрека."Помаранчева революція" 2004 рокунагадувала революцію "Солідарності"в 1980-1981 роках.


Це означає, що людина,котра чавила "Солідарність", генералВойцех Ярузельський, – це ніхто іншийяк Віктор Федорович Янукович.


рузельський бувнеспроможний зробити хоча би щось –крім розправи над демократичноюопозицією. Польща занурилася у стагнацію,легітимність режиму упала, а правлячаКомуністична партія розпалася.


Подібно до цього, Українатеж заглиблюється у стагнацію, легітимністьрежиму падає, а правляча Партія регіонівпочинає розкладатися.


Коли настав 1989 рік,режим Ярузельського упав, як картковийбудиночок. Згуртовані дії опозиції тавсього населення змели його протягомкількох днів. В Україну теж прийде 1989рік. І коли це станеться, "регіоналам"доведеться йти лісом, а Янукович станеізгоєм.


Це означає, що людина,котра чавила "Солідарність", генералВойцех Ярузельський, – це ніхто іншийяк Віктор Федорович Янукович


Куди, власне, підуть"регіонали"? Їхні багатства базуютьсяу Західній Європі та Сполучених Штатах.Однак малоймовірно, що західна демократіявідкриє свої двері для тисячів якихосьшахраїв. Звісно, декотрих могли б вітатиРосія і Білорусія – чи захочуть таммати справу з масовим припливом злих ізнедолених махінаторів? Напевне, ні.Залишаються офшорні зони на кшталтКайманових островів. Майте це на увазі,коли будете планувати свою відпусткуна найближчі кілька років.


А як щодо екс-президентаЯнуковича?


Якщо Путін і надалізалишатиметься при владі, Росія наврядчи стане добрим прихистком. Адже Володимирнедолюблює Віктора. Є варіант із Мінськом.Але хто захоче жити у країні, котруназивають "останньою диктатурою вЄвропі"? Може, Захід… Хоча Захід,найімовірніше, внесе його та його синівдо якихось чорних списків, тож вартопопрощатися з думкою про Рив’єру чиПалм-Біч.


Тож залишається триваріанти. Перший – це країни-ізгої накшталт Північної Кореї (занадто холодно),Зімбабве (занадто спекотно) або Сомалі(занадто небезпечно). Другий варіантполягає у спробі прорватися до Тихогоокеану на своєму "Галеоні" (занадтомокро). Третій – залишитись в Україні,і прислухатись до музики. Прислухатись,як колишні підспівувачі візьмутьсяпублічно засуджувати його, запевняючи,що всі вони потайки підтримувалидемократію.


Залишаються офшорнізони на кшталт Кайманових островів.Майте це на увазі, коли будете плануватисвою відпустку на найближчі кількароків


Щонайменше, майбутнімукраїнським – справді незалежним –судам доведеться відібрати у нього тайого синів певні активи. Цікаво, чиколишній президент зможе влаштуватисяохоронцем на котрусь із шахт у Донецькійобласті?..


Щонайгірше для Януковича,то йому може загрожувати в’язниця. Іякщо у суддів буде добре почуття гумору,вони ухвалять вирок із тих же підстав,що й для лідера опозиції Юлії Тимошенко.


У такому випадку ВікторФедорович міг би потім знайти певнувтіху у поетичності його становища:його політична кар'єра закінчиться утому ж місці, де й починалася.



Олександр Мотиль



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини