MENU

Самые стёбные смс-ки времен Майдана-2004

903 0

Ти на Майдані?
- Я на дивані!
- Ось поки такі, як ти на диванах відлежуються, люди на Майдані Незалежності...

- А у мене Диван Незалежності!

Цей смс-діалог часів Помаранчевої революції знайшла у матеріалах своєї курсової роботи «Гра слів у фольклорі періоду Помаранчевої революції». Писала її 7 років тому. Події Арабської весни супроводжували Facebook, Twitter та YouTube, а у нас 2004-го були тільки е-мейли та смс-ки.

Подаю той уривок курсової, де йдеться про смс:

«У жовтні 2004-го найпоширенішим було таке повідомлення, яке з певністю можна зарахувати до смс-фольклору: «Ющенко ТАК! Янукович МУ...АК! Надішли це смс 5 друзям і після 31 жовтня тобі буде щастя». Структуру запозичено з особливих листів, які спрямовані на забобонних і нав'язують можливість здобуття щастя при багатократному їх переписуванні. Характерною також вона є і для смс-повідомлень, що мають такий самий механізм впливу і застосовуються телефонними компаніями для того, щоб забобонні клієнти витрачались на кількаразове пересилання таких повідомлень. Невиконання пропонованого розсилання вважається поганою прикметою. Таке смс супроводжується передбаченням негативних наслідків типу «а то у вас не буде кохання 7 років»).

Насправді, аналізований зразок є скоріше народним продуктом творчості, пародією на дану структуру. Негативні наслідки не вказані, оскільки вони очевидні (програш на виборах і те, до чого він призведе). Фраза «тобі буде щастя» із вказаною конкретною датою –  зразок дотримання трафаретної структури. Приклад: «Ющенко - ДРУГ, Янукович – ПЕТ...Х! Надішли це повідомлення 5 своїм знайомим, інакше зек стане Президентом твоєї країни!»

Короткість форм сприяє частому вживанню шаблону «тому що» у смс. Наприклад: «Вибір 2004. Тому що гладіолус» або «Так Ющенко, тому що Янукович!». Походження фрази «тому що гладіолус» пов'язане з телепередачею «КВН», де у виступі однієї з команд-учасників слово «гладіолус» було універсальною відповіддю на всі запитання.

Формула «Тому що» – зручний «майданчик» для гри слів. Вона не вимагає використання довгих фраз і є гарним вибором для переосмислення у смс.

Поширення набув такий варіант перегравання традиційний структур як використання за основу офіційних повідомлень мобільного оператора. Наприклад: «Залишок вашого рахунку переведено до виборчого фонду Янукович, тому що...йому нічим платити мені. Дякую. С. Тигибко». Структура типова для жанру смс – початок стилістично нагадує технічні сервісні повідомлення щодо операцій із рахунком. До них долучено штамп «тому що». Використання таких псевдосервісних повідомлень спрямоване на те, щоб викликати занепокоєння у разі неуважного прочитання смс, а при осмисленні – реакцію сміху.

Технічно зумовлене використання латинської абетки: «4omu z Yanukovu4em mozna spaty bez prezervatyva? – Tomu s4o NADIJNYJ!» Такий вигляд смс-повідомлень і латинські літери та цифи замість букв – характерні особливості жанру. У даному прикладі обіграно один із структурних елементів смс – підпис та шаблонну структуру, тиражовану рекламою: «А потім маленьке звірятко загортає горішки в бюлетені з неправильними відповідями; ЦВК». Йде переосмислення старих структур за допомогою приписування їм нових значень.

Інколи відбувається навіть окнижнення смс та забарвлення у емоційно високе. Ось приклад смс-діалогу:

- Помаран4ева геометрія осені гласить: немає нічого круглішого за свободу. А фізика додає, що радіус – сила духу, обмежена швидкістю світла: таке правило вселенського руху.

До помаранчевого дискурсу приєднується хімія, яка на дослідах визначила, що індикатор набуває оранжевого кольору в середовищі сили духу і свободи».

Олена ПАВЛОВА

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини