MENU

Двуязычие в Украине — это дауновское движение

1487 4


Чим перехвалений Кличко відрізняється від регіонала Тігіпка?


А й справді, чим?


Напевне ж, зростом,вагою, кулаками. Тим, що віком молодший,і в люди вибився не з комсомольськихбань. Світу більше побачив. Мов більшезнає…


А ось щодо мов, то тутявно варто іще поміркувати. Бо виявилося,що в одного з лідерів опозиції точказору щодо  української мова, котравочевидь є чи не найголовнішою умовоюнашого суверенітету і незалежностідержави, одним із найголовніших сторожівідентичності українців точнісінькоспівпадає з позицією його політичногосупротивника. Гнуть одне й те саме, хочаподібна точка зору для керівника УДАРУє не що інше, як публічна зрада політичнихінтересів його виборців.


Судіть самі.Заступник керівника провладної фракціїПартії регіонів у парламенті С. Тігіпко цими днями на одному з телеканалівзаявив:: «Унас є ряд депутатів, які просто не вміютьрозмовляти українською. І, перш за все,це пов'язано з тим, що в цих регіонахніхто просто не говорить, ті люди, якінавіть знали в школі, просто забулимову, вони сьогодні боятьсяспілкуватися цією мовою, тому що поганоїї знають».


Словом, просто катастрофа.Не вчили мови державотворчої (титульної)нації, не вивчають її регіонали нині,пройшли на виборах до парламенту відімені народу і тут відверто, нахабночерез свого ідейного керманича вимагаютьіндульгенції.


Проходитьтри доби після цього душевного стриптизу,вже на іншому телеканалі, цього разулідер фракції УДАР В. Кличко каженаступне: «Якщо людина хоче бутидержслужбовцем, він обов’язководержавною мовою має володіти, але він,як депутат, є представником громади, іми не можемо вимагати від нього говоритиіншою мовою, він все своє життя говоривросійською… Мовне питання 31-ше», -зазначив він. (Детальнішепро це читайте тут.)


Що це все, як не продовженнядаунівського руху, започаткованогорегіоналами, суть якого зводиться дотого, що у нас, мовляв, настільки розумні,толкові люди в складі фракції, але яким,на жаль, не під силу оволодіти українською.Мізків буцімто не вистачає. Звільнітьїх від цього.


А ось управлятиукраїнським бидлом, замічу принагідно,з цим у їхніх людей ніяких проблем невиникає. Тут, мовляв, усе, о’кей, панове!


Як за приклад можутьвказати  на Азарова, Арбузова,Прасолова, Колобова, Лєбедєва, Проскурякова,Болотських і на додачу на сонцесяйнупані Королевську, які українською неволодіють ні ступ ногою. Але успішнокерують цілими галузями, міністерствами,входять до золотого цвіту команди В.Януковича – є основою так званогоукраїнського уряду, який мислить,спілкується, приймає рішення ірозпорядження на своїх засіданнях виключно російською.  Перекладачіздійснюють документальний перекладдля українського бидла.


Це ж про цих новихурядовців, які мають вершити долю 46мільйонів, уже розписався пан Кличко,заявивши, що нафіга їм знати ту ж такиукраїнську, якщо вони «все своє життяговорили російською».


Справді, вони ж восновному народилися, виросли, виховувалисяв Росії, а тепер ось приїхали будувати«руський мір» в Україні. Так начебтокращих від них будівничих у нас немає…


Ось якраз хворобливааморфність таких перехвалених «лідерів»,як В. Кличко, котрі вважають, що мовнаідентичність справа, як він висловився,- «31-ша», якраз і призвели до того, щоукраїнофобство в нашій державі набралонечуваних розмірів. Чим навіть хизуютьсяокремі зрусачені чиновники. А представникип’ятої колони опустилися навіть дотого, що зверхньо і нахабно встановлюютьдля титульної нації України, де і якоюмовою висловлюватися, скільки відсотківмає бути в ефірі нашого мовного продукту.


Ви ж, сподіваюся, ще незабули про літні вправи відвертоїукраїнофобки з фракції Партії регіонів,яка розробила і внесла на розглядпарламенту законопроект, відповіднодо якого в українських ефірах радіо ітелебачення не повинно бути більше25-відсотків української музики й пісень.Бо їх теж, через низький рівень своїхрозумових здібностей не можуть сприйнятиті, хто виріс у неукраїнському (читайросійському) мовному середовищі.


І тут, як бачимо, такожкатастрофа. Ще одне горе з розуму старшогобрата.


По-правдікажучи, я думав, що Кличко європейськалюдина і тому напередодні виборів усвоїх публікаціях в «Українські правді»,на сайтах Кореспондент.net,Газета.ua,ТелеКритика, в зарубіжній московськійпресі всяко підтримував ним очолювануполітичну силу, закликав голосувати зайого команду. Виявляється, нечуванопомилився. Боксер просто відточувавудари на грушах, а не цікавився тим, як,приміром, у тій же Європі люди різнихнаціональностей боролися за мову своєїтитульної нації. Не було на це часу.


Але хіба ж він не розуміє,що своїми недолугими заявами фактичнозакликає нас покоритися ганебномузросійщенню, яке вже геть остогиділо.


Якщо підходити до оцінкиданого вчинку Кличка з погляду історії,то це було б рівноцінно тому, якби колись,після виходу Чехії зі складу Австро-Угорщини,він закликав чехів і далі розмовлятинімецькою, або ж корейців японською.


Нехай же знає пан Кличко і те, що таким же силовим методомвитіснення імперських мов зі своїхтериторій завойовували місце під сонцем,на своїй землі мови державотворчих(титульних) націй в Індонезії, наФіліппінах, в інших країнах.


Скажімо, перший президентЧехословаччини Г. Масарик із першихднів свого президентства у 1918 р.недвозначно заявив про колонізаційнийхарактер заселення німцями окраїннихчеських територій. За його урядуваннячеська мова не тільки була проголошенадержавною, а й через низку законівактивно впроваджувалась у суспільнежиття. Усі державні урядовці й військовіофіцери мусили складати іспит з чеськоїмови, причому іспит був складним, томуневдовзі переважну більшість урядовціві офіцерів становили чехи.


Надаючи перевагу срідніймові, владна еліта Чехословаччини незважала на звинувачення з боку німецькоїменшини у дискримінації німецької мови,оскільки відомо, що принцип мовно-культурноїрівноправності в постколоніальнийперіод демагогічно використовуєтьсяв інтересах колишньої імперськоїкультури і саме представники імперськогонароду найбільше на ньому наголошують.


(Точнісінько все так,як зараз подібне відбувається в Україні).


Фактичнослова В. Кличка можна сприйняти, якзаклик до державного білінгвізму(використання двох мов у державотворенні),що є  насправді надприродним явищем.Це все одно, якби стверджувати, що в тебеє дві мами,  і що вони обидві маютьжити в твоїй сімї.


Насправді утвердженняв незалежній Україні мови найчисленнішогокорінного етносу у статусі державноїцілком відповідає європейськомупринципові мовно-культурного будівництваі є єдиним шляхом консолідації населеннята гармонізації міжетнічних стосунківу країні. Адже, щоб знав пан Кличко, із47 європейських країн (якщо рахуватиРосію, Закавказзя і Туреччину) своянаціональна мова є державною (абоофіційною) у 41 країні, тобто у 85 % відзагальної кількості.


То чому ми маємо бутивинятком з європейської практики? Тому,що, як стверджують політики ПР  і УДАРУ в нас багато розумово нездатнихосвоїти українську? Думаю, що вони явнопомиляються. Українські росіяни толковілюди і мовний бар’єр для них, меніздається, не перепона. Особливо тоді,коли такі їхні агітатори, як Тігіпко таКличко зрозуміють помилковість своїхкроків.


Хто не володіє українською,має її вчити!


А на закінчення картинказ життя сучасної Латвії. Теж. До речі,європейської держави, пане Кличко.


«Організатори приїздуДіда Мороза з Великого Устюга в латвійськиймісто Резекне були оштрафовані занедостатнє використання латиськоїмови. В інспекцію з державної мовиЛатвії(зверніть увагу, яка там є державнаслужба!)  надійшла скарга, що насвяті, організованому місцевим Центромросійської культури Дід Мороз говоривросійською мовою, при цьому перекладна латиську не був забезпечений. Данаобставина визнали дискримінацієюприсутніх на святковому заході латиськихдітей і державної мови…»


Чим усезакінчилося – читайтетут.


 Так щовисоке довір’я виборців, як і депутатськийзначок на лацкані, це ще не правотрактувати все на свій копил і лад.Особливо ж коли підслухане у п. Тігіпкавидавати за власне.


А ще до кожногоінтерв’ю треба також досконалоготуватися, аби не доводилось потім чудовійписьменниці Марії Матіос бути в ролі своєрідного перекладача зрозтлумаченням. Власне, пояснювативсім, що та як із сказаного   керівникомфракції належить розуміти.


Отже, українськоюпотрібно не лише досконало володіти, ай знати для чого українцям вона такконче необхідна.






Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини