MENU

Вице-премьер Вилкул – это уран, распродажа больниц и авторитет «Таран»

2790 2

24 грудня 2012 року Указом Президента України на посадувіце-прем’єр-міністра України було призначено вихідця з Кривого рогу ОлександраВілкула.

Цим призначенням Партія регіонів в черговий разпродемонструвала, що не збирається очищувати свої ряди, оскільки навпакипросуває по кар’єрній драбині людей, які погрузли в корупції та посадовихзлочинах.

Вже багато років місто Кривій Ріг є одним з лідерів зарівнем злочинності. Саме з цього міста з сумнівною славою і вийшла династіясучасних політиків від Партії регіонів – родина Вілкулів. Батько ЮрійГригорович тривалий час очолював Дніпропетровську обласну раду, а два роки томуздобув перемогу на виборах мера Кривого Рогу. Його син Олександр зробив стрімкукар’єру менеджера на підприємствах регіону, які належать олігарху РенатуАхметову, тому їх імена завжди ідуть поруч і в сучасній політиці. Коли в ційстатті мова буде йти про Вілкула, то я буду мати на увазі саме молодшого члена династії(сина).

Ще в 2006 році Олександр у віці 31 рік вирішив піти вполітику та одразу ж став народним депутатом України за партійними спискамирегіоналів. Можна здогадатись, що тут не обійшлося без впливу його покровителяАхметова. 18 березня 2010 року молодого, енергійного, а саме головне, начебтоперспективного політика, одразу після обрання Віктора Януковича президентом,призначають на посаду голови Дніпропетровської обласної державноїадміністрації. Через півроку в жовтні місяці мене обирають депутатомДніпродзержинської міської ради, яка по територіальності підпадає у віданняВілкула. Саме з цього моменту розпочались наші офіційні взаємовідносини, якіпривели мене до висновків про корумпованість та злочинну недбалість обласногокерівника. Почну по порядку.

Тривалий час я очолюю правозахисну громадську організацію,яка бореться з корупцією та посадовими злочинами. Відповідно до статті 2 ЗаконуУкраїни «Про місцеві державні адміністрації» ці органи виконавчої владизабезпечують, зокрема законність і правопорядок, додержання прав і свободгромадян, а також виконання Конституції, законів України, актівПрезидента України, Кабінету Міністрів України, іншихорганів виконавчої влади вищого рівня. Таким чином, в своїй правозахиснійта депутатській діяльності я очікував отримати надійного партнера в особіОлександра Вілкула. Але замість того, щоб активно співпрацювати, я спочаткунаштовхнувся на стіну байдужості з боку облдержадміністрації, а потім отримаввід неї за свої ініціативи серію болючих ударів. Але про це пізніше.

Я виділив тільки декілька значущих тем, які яскраводемонструють антинародну діяльність Дніпропетровської обласної державноїадміністрації.

 

Провал медичної реформи

Під керівництвом Вілкула відбувся провал у реалізаціїмедичного експерименту на території області відповідно до Закону України «Пропорядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій,Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві». Всупереч статті 49Конституції України (КУ) в області була суттєво скорочена мережа закладівохорони здоров’я та кількість койкомісць, що призвело до масових акційгромадського протесту та погіршення якості медичних послуг. Зазначенескорочення вс. Єлизаветівка Петриківського району призвело до загибелілюдини, що було широко висвітлено в ЗМІ (зокрема на телеканалі «Інтер»). А вгрудні 2012 року так звана «оптимізація» медичних закладів області призвела дозвільнення з посад одразу 31 головного лікаря.

Вілкул з перевищенням влади особисто втручався в діяльністьмісцевих рад та давав їм доручення передавати майно громад (лікарні,обладнання, тощо) на баланс обласної ради без укладення передбачених статтею142 КУ договорів. В результаті громади Дніпропетровська і Дніпродзержинськабезповоротно втратили своє власне майно вартістю сотні мільйонів гривень, напридбання якого витрачались кошти місцевих бюджетів.

В лікарнях до сих пір процвітає корупція, якій сприяєтотальне недофінансування галузі. В порушення конституційного принципубезкоштовності медицини, майже всі операції проводяться за гроші, які черезчорні каси перерозподіляються по всій вертикалі влади. Окремо слід зазначити,що Вілкул разом зі своєю підлеглою, керівником управління охорони здоров’яоблдержадміністрації Валентиною Гінзбург, покривають злочин – зникнення 26 тілдітей, які народилися мертвими та померли на першому тижні життя, з пологовоговідділення 9-ої міської лікарні Дніпродзержинська. Рішенням Баглійськогорайонного суду встановлена вина в цьому злочині заступника головного лікаряКосюри, але врешті решт всі виконавці схеми по торгівлі дітьми та їх органамиуникли відповідальності та продовжують працювати на своїх місцях.

Ігнорування уранової проблеми

Починаючи з 2007 року і по теперішній час вДніпропетровському районі області іде тотальне розкрадання кілометріврадіаційно-забруднених труб великого діаметру та обладнання 4-х насоснихстанцій колишнього уранового виробництва ВО «Придніпровський хімічний завод». Всвоєму зверненні від 04 квітня 2011 року я повідомив губернатора Вілкулапро те, що в результаті цього розкрадання держава втратила майно вартістю вдесятки мільйонів гривень та, що більш важливо, зруйнована система підкачкиводи в хвостосховище відходів «Сухачівське». В результаті на десятках гектарівземель з’явилися так звані радіаційні пляжі, з яких забруднений пил вітромрозноситься на прилеглі сільськогосподарські угіддя агрофірми «Наукової», врезультаті чого радіонукліди за харчовим ланцюгом попадають в організм людей.Більш того, викрадені гідротехнічні споруди використовувались раніше державнимипідприємствами хімічного виробництва «Цирконій» і «Смоли» для скиду небезпечнихвідходів у хвостосховища.

На теперішній час ці підприємства майже збанкрутіли,оскільки питання утилізації хімічних відходів не вирішено. Не зважаючи на моєзвернення, Олександр Вілкул не вжив жодного заходу для вирішення даної проблемита захисту інтересів держави і громадян.

Оборудки при переселенні мешканців зсувонебезпечної зони

Вже багато років в м.Дніпродзержинську відбуваєтьсявиселення мешканців зсувонебезпечної зони Шамишиної балки, яка за радянськічаси була забудована п’ятиповерховими будинками з численними проектнимипорушеннями. В кінці 2011 року Кабінет міністрів України виділив черговий транш– близько 20 млн. гривень – на придбання 110 квартир для мешканців будинків,які продовжують руйнуватись. Розпорядником цих коштів була Дніпропетровськаоблдержадміністрація, яку очолював Вілкул. Середня вартість придбаної квартирисклала близько 200 000 гривень, в той самий час, коли аналогічні квартири можнабуло придбати на вторинному ринку житла Дніпродзержинська в 1,5 рази дешевше. Врезультаті цієї оборудки державний бюджет втратив близько 7 млн. гривень. Такожслід зазначити, що більшість мешканців одразу не погоджувалась на запропонованіваріанти переселення та просила виплати їм грошової компенсації, як цебуло зроблено стосовно попередніх переселенців у 2007 році.

На початку листопада 2011 року за місцем проживання переселенцівповул. Онищенко на прохання людей я організував громадські збори, на якихбули сформовані відповідні вимоги до облдержадміністрації та Кабміну, та в ціустанови направлені делегації. Годі й казати, що влада проігнорувала побажаннялюдей. І невдовзі під погрозами відключити в будинку системи опалення, водо- ігазопостачання, люди були змушені переїжджати в куплені облдержадміністрацієюквартири в екологічно брудні райони міста (Соцмісто), або взагалі в найближчісела (Єлизаветівка). Я вважаю, що невипадково 10 листопада, вже через декількаднів після організації мною акції протесту проти насильницького переселення, намене був здійснений замах на вбивство. Двоє невідомих штовхнули мене у3-метровий бетонний бункер з уламками гострої арматури, який знаходився білямого офісу. За щасливим випадком мені вдалося вижити, але зламане плече тапальці ступні, струс мозку, чисельні садні сприяли переконанню місцевихжителів, що треба погоджуватись на «пропозицію» влади.

Провал житлової реформи і покривання корупції в ЖКГ

У зв’язку з тим, що широко розрекламована губернаторомВілкулом програма створення та підтримки об’єднань співвласниківбагатоквартирних будинків (ОСББ) зазнала краху, житловий фонд Дніпропетровськоїобласті почав активно передаватись в управління наближеним до влади приватнимфірмам. Так без проведення публічного обговорення і конкурсу майже всібагатоквартирні будинки м.Дніпродзержинська (2 млн. кв. м.) з 01.06.2011обслуговуються нікому невідомим ТОВ «Компанія по управлінню комунальним житлом»(КУКЖ). Всупереч вимогам «Порядку визначення виконавця житлово-комунальнихпослуг у житловому фонді», затвердженого Наказом Держжитлокомунгоспу УкраїниN 60 від 25.04.2005 – КУКЖ на момент визначення не мало можливостісамостійно надавати споживачам послуги належної якості. В активах цієї компаніїбув всього на всього декількатисячний статутний капітал, сформованийзастарілими офісною технікою та меблями. Ані штату працівників, ані фаховогокерівництва, ані досвіду функціонування на ринку житлово-комунальних послугкомпанія не мала. Фактично відбулось поглинання цією компанією існуючихкомунальних жеків з вимиванням з тарифу 10% (200 тис. грн. на місяць) дляоплати заробітної плати всього декількох працівників. Тобто махінаториотримують 2 млн. грн. на місяць від споживачів, не маючи законодавчо визначенихпідстав, без затвердження тарифів на утримання будинків і прибудинковихтериторій та укладення передбаченого законодавством нотаріально посвідченогодоговору управління житловим фондом.

Губернатор Вілкул був повідомлений особисто мною проіснування цієї корупційної схеми. Влітку 2011 року прокуратурою м.Дніпродзержинська по даному факту за моєю заявою було навіть порушенокримінальну справу. Але після втручання облдержадміністрації цю справу було нетільки закрито, а і КУКЖ поширила свою діяльність на частину м.Дніпропетровська та продовжує свою експансію.

Корупція у сфері зовнішньої реклами

Тривалий час в місті Дніпродзержинську діє корупційна схема,освячена рішенням міської ради, з привласнення комунальним підприємством«Міська інформаційна служба» бюджетних коштів від власників засобів зовнішньоїреклами (бігборди, лайтбокси, банери). На теперішній час за більше ніж 8 роківсвого існування зазначене підприємство з невеликою перервою очолює депутатДніпродзержинської міської ради від Партії регіонів Галина Куропятникова. Зароки її «плідної» роботи міський бюджет недоотримав близько 8 млн. грн., якібули розтрачені з порушенням бюджетного законодавства та правил розміщеннязовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29грудня 2003 р. № 2067. Зокрема на ці (бюджетні) кошти проводилась агітаційнакампанія кандидатів від Партії регіонів на виборах всіх рівнів та фінансуєтьсякабельне телебачення, на якому введена жорстка цензура та не допускаютьсяпредставники опозиції. Аналогічна схема працює в м.Дніпропетровську і в іншихмістах області.

Я особисто повідомляв губернатора Вілкула про незаконністьнаправлення бюджетних коштів від розповсюджувачів зовнішньої реклами комунальнимпідприємствам, а не на казначейські рахунки міських рад. Але ці корупційнісхеми до сих пір не зупинені, тому що вигідні для влади.

Зловживання в ритуальній сфері

В містах Дніпропетровську та Дніпродзержинську громадянинаправляють в органи влади чисельні скарги про те, що працівники ритуальнихслужб займаються протиправною торгівлею місцями на кладовищах. Зазначені фактинавіть висвітлювались на центральних каналах телебачення (1+1). Затвердженітарифи на риття могили свавільно підвищуються в три – п’ять разів, а інодідоходять до 5000 гривень. Убиті горем люди часто не бажають сперечатися зкомунальними грабіжниками та платять. Але не кожному по кишені такі витрати,які до речі йдуть не в бюджет, або на рахунки комунальних підприємств, азбагачують вертикаль влади. Особисто я ще в листопаді 2011 року повідомивгубернатора Вілкула, що в м.Дніпродзержинську ритуальна сфера знаходиться підконтролем бандитського угрупування кримінального авторитета «Тарана», якийвідбув більше 13 років ув’язнення за масові вбивства в 90-х роках. Також яповідомив про те, що керівництво місцевої міліції покриває цих злочинців.Жодної реакції на мої депутатські звернення не відбулось.

Цікавим є факт, що 02 листопада 2012 року за хабар в 11 000доларів США (данина від колгоспників за право торгувати на ринку) бувзатриманий начальник Дніпродзержинської міліції Олег Плачков. Далі під часобшуку на його квартирі були знайдені непередані в суд кримінальні справи, якідозволяли наркоторгівцям уникати відповідальності за скоєні злочини. Саме прозлочинні дії головного дніпродзержинського міліціонера та його заступника ІгораШарана і їх зв'язок з бандою «Тарана» я повідомляв губернатора неодноразово.Ігнорування моїх звернень може лише свідчити про спільну участьоблдержадміністрації в міліцейському рекеті та свавіллі.

Порушення прав людини

Про ці і багато інших зловживань я намагався розказатиОлександру Вілкулу при особистій зустрічі в стінах Дніпродзержинської міськоїради ще в 2011 році. Але після взаємного привітання, у мене на шляху стали двадвометрових охоронця, які в порушення Закону України «Про статус місцевих рад»так і не пустили мене в сесійну залу. Зрозуміло, адже Вілкул не звик допублічних дискусій та боїться незручних питань.

Після цього замість діалогу з обласною владою я отримавсправжні бойові дії. У зв’язку з моєю принциповою позицією у боротьбі зкорупцією, двічі за минулий рік на мене було здійснено замахи на вбивство, якідо сих пір не розслідувані. Останній раз у квітні 2012 року серед біла дня білядержавної установи виконавчої служби, що знаходиться в центрі міста, невідомийв гумових рукавичках намагався вдарити мене по голові молотком.

Тільки допомогавипадкових перехожих врятувала моє життя.

Декілька разів прокуратура намагалась відібрати у мене тамоєї родини гроші та нерухомість, подаючи до суду безпідставні позови. В однійцивільній справі про захист ділової репутації у мене було арештоване все майнотільки за те, що я повідомив прокурора про низку корупційних схем влади.

Апогей у моїх відносинах з Вілкулом відбувся в серпні 2012року, коли я в статусі кандидата в народні депутати Верховної Ради захотіврозмістити на своїх бігбордах зображення бабці з котом та надписом «Взнала, щовнук проголосував за регіони, переписала хату на кота». Про це я повідомивсвоїх колег по опозиції. І вже 12 серпня на мій мобільний телефон декількаразів наполегливо дзвонили з приймальні губернатора. Коли я нарешті зміг взятислухавку, то жіночий голос спитав у мене моє ім’я та чи зможу я переговорити зОлександром Вілкулом з приводу бігбордів. Я погодився, але через 10-15 секунд очікуванняпереді мною вибачився все той же голос та сказав «ваше питання вже вирішено». Авирішено було наступне: в ніч з 14 по 15 серпня всі 15 моїх бігбордів булизрізані та 10 з них вивезені (викрадені) у невідомому напрямку. За даним фактомнавіть не була порушена кримінальна справа. Міліція, яка виїжджала на місцезлочину за викликом по номеру 102, злочинців не спинила, а дозволила їмпродовжувати крадіжку. А коли я на прес-конференції в УНІАН сказав, що підозрююу вчиненні цього злочину Олександра Вілкула, тоді був наданий наказ про арештмене та моїх колег по виборчій кампанії.

За мною одразу було встановлено протиправне стеження, яке язафіксував на відео, а потім 5 вересня відбулась спроба мого арешту завтомобільною погонею по центру Дніпродзержинська. Тільки за збігом обставин явстиг зачинити двері свого офісу прямо перед носом у представників обласногокарного розшуку та встиг вийти через запасний вихід. І вже через день моїколеги – відомі депутати міської ради – були арештовані і їх протримали в СІЗОрівно 3 місяці за абсурдним звинуваченням у хуліганських діях 2009 року. Майже2 місяці я був змушений знаходитись за кордоном, зупинивши виборчу кампанію, вякій мав непогані шанси перемогти. В цей час по сфабрикованій кримінальнійсправі мені поштою була направлена повістка з погрозою примусовим приводом занеявку до слідчого у якості свідка. А мої родичі отримали цю повістку через 3дні після дати, на яку мені треба було з’явитись.

Зазначені арешти, стеження та переслідування не можутьвідбуватись без відома перших осіб області. Тому я вважаю, що Олександр Вілкулпричетний до порушень прав людей, чим знехтував принципами діяльності місцевихдержавних адміністрацій, визначених в статті 3 Закону України «Про місцевідержавні адміністрації». Відповідно до статті 39 цього ж закону місцевідержавні адміністрації очолюють голови. Саме вони здійснюють керівництво їхдіяльністю, несуть відповідальність за виконання покладених на місцеві державніадміністрації завдань і за здійснення ними своїх повноважень.

На жаль, Партія регіонів вважає покривання ОлександромВілкулом чисельних корупційних схем, порушення ним прав людей та провали увтіленні реформ справним здійсненням ним своїх повноважень і в подяку підвищуєйого до рівня віце-прем’єр-міністра. Тепер досвід службових зловживань у сферіЖКГ буде більш справно поширено на територію всієї України. Оборудки здержавними коштами продовжать своє існування, але вже під прапоромАхметівсько-Вілкуловської політичної династії. А ситуація з верховенством правапогіршить рейтинг України на міжнародній арені.

Отже, на рахунку Вілкула:

1. Зловживання в медичній сфері, які призвели до загибелілюдей. Провал медичної реформи з антиконституційним скороченням медичнихзакладів та койкомісць, звільненням десятків головних лікарів. Покриваннявикрадення тіл дітей, які начебто померли в перинатальному періоді, з 9-оїміської лікарні м.Дніпродзержинська.

2. Покривання злочинів щодо колишнього урановоговиробництва, які призвели до радіаційного забруднення територіїДніпропетровської області та зупинення державних хімічних підприємств.

3. Оборудки з державними коштами на переселення мешканцівзсувонебезпечної зони Шамишиної балки у м.Дніпродзержинськ. Закупівля квартирза завищеними цінами з нанесенням шкоди державі у розмірі 7 млн. грн.

4. Покривання корупції в ЖКГ. Провал програми підтримки ОСББта протиправне введення на ринок обслуговування житла кишенькових управляючихкомпаній.

5. Покривання корупції у сфері зовнішньої реклами.Ігнорування вимог законодавства та направлення мільйонів бюджетних коштів наобслуговування інтересів Партії регіонів.

6. Зловживання в ритуальній сфері та покривання міліцейськихзлочинів. Завищення оплати за ритуальні послуги, передача ритуального бізнесукримінальним авторитетам. Замовчування фактів хабарництва та посадових злочинівв органах МВС.

7. Порушення прав людини та переслідування опозиції:протиправне стеження, знищення бізнесу (викрадення бігбордів), спроби відібратимайно, спроба арешту, два замахи на вбивство.

Віталій Купрій,

 

 

депутат Дніпродзержинської міської радивід ВО"Свобода"

 
 

 

genshtab-info


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини