MENU

Без украинского языка нет Соборности Украины — Вячеслав Кириленко

498 0

Без мови немає Соборності.Позаяк єдність усіх українських земельмусить базуватися не лише на однаковихпаспортах – має бути щось більше. Цимбільшим і є українська мова як державна,якщо розглядати її не лише як лінгвофеномен,а розуміти як основний державотворчийкомпонент. Своя мова – своя культура –своя ідентичність – своя держава: таквиникали інші держави, так з боями ісльозами звільнилася від ярма іУкраїна. 

У нас є своя мова. Інавіть державна. Проте від цього їїстатусу після підписання Януковичем т.зв. закону про основи державної мовноїполітики лишився тільки запис уКонституції.

Де-юре державна, де-фактопринижена і дискримінована – такестановище зараз української мови усвоїй країні.

Інакше важко пояснити,чому окрім новин (і то не всіх) української  вже майже немає на телебаченні, їїпочинають вибивати із кінотеатрів,вилучати із обігу в рекламі та в будь-якиймомент можуть дати старт її знищенню восвіті. Перелік загроз, як ви розумієте,неповний.

«П'яту колону» мало хвилює,що Українська Держава від початківстала на захист можливості для кожногоспілкуватися у побуті, з друзями, навулиці і взагалі – де завгодно – зручноюдля себе мовою, бо їхня мета – зникненняУкраїни з політичної карти світу.

Томунашим завданням є якомога швидшескасування згаданого антимовногозакону. Як акту, що скерований на знищенняукраїнської ідетичності, дезінтеграціюкраіни і як наслідок втрату Незалежності. 

Язареєстрував відповідний законопроектпід номером 1190. Вважаю, що перший етапдля опозиції – домогтися його прийняттяза участі позафракційних депутатів танавіть деяких регіоналів. Цим ми відновимодію норм на підтримку державної мови у35-ти базових законах. Це-першийетап.

Другий етап – голосування занове мовне законодавство, яке забезпечитьнормальний розвиток та підтримкуукраїнської як державної та дійснийзахист мов національних меншин. Що істане справжнім торжеством цивілізованоієвропейськоі політики у мовномупитанні. 

Щоправда, цей етапможливий лише після 2015-го. Отже роботиу нас – непочатий край. З Днем Соборності,дорогі Українці!

Вячеслав КИРИЛЕНКО 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини