MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 20 жовтня 2017

1330 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 20 жовтня

Потрібні реформи – час працює проти України

Є багато реформ, які несуть в собі величезні ризики. Медична реформа може зруйнувати залишки системи охорони здоров'я. Земельна реформа може остаточно зруйнувати село. Податкова реформа може зруйнувати бюджет, з усіма поганими наслідками. Тому дуже не хочеться їх робити навіть тим, хто не має корупційних інтересів. Але робити їх доведеться. Причина полягає в тому, що, якщо не робити реформи, всі згадані системи самі помруть. Ми надто довго нічого не робили, користуючись типовим українським підходом – приймати рішення не приймати жодних рішень, бо само якось владнається. Не владнається.

Як не можна вірити віртуальній реальності і як легко стати її жертвою

Ярослав Грицак

Мовчанка – це розкіш, яку в тебе обов'язково хоче хтось відібрати. На другий день після нашої зустрічі "Факти ICTV" помістили черговий "мій" текст під заголовком "Між нами – прірва! – Грицак відповів Найєму на здачу України комсомольцям". Це були слова, які я "нібито" сказав в інтерв'ю кореспондентовы цього видання. Хоча знову ж таки, ніякого інтерв'ю не було, а була моя лекція про крихкість нашого світу, а після неї один із присутніх, на­звавшись кореспондентом "Факти ICTV", з кінця залу поставив мені запитання не за темою. Потім Андрій Бондар, ще одна добра душа, написав у Facebook текст "про епічний батл між Найємом і Грицаком". А 5 жовтня газета "День" видала цілий розворот на цю тему... І нікому – нікому! – не спало на думку перевірити, чи була насправді ця дискусія.

Деколонізація України нокаутує російську імперську міфологію

Найліпшим тролінґом цього року я вважаю написи "Вітаємо з 933 річницею" на дні міста Олешки, колишнього Цюрупинська, через Антонівський міст від Херсона. Річ у тім, що херсонська краєзнавча міфологія вся заснована на "матушкє Єкатєрінє" та її фаворитах: ось нічого тут не було, дикий степ, а прийшов "свєтлєйший Потьомкін" і все нам заснував, "освєтіл наші потьомкі". Але Херсонові при цьому – лише 239 років. А тут варто було скинути з воза наркома продовольства Цюрупу, всі згадали, що перша згадка про місто Олешки датується 1084 роком. У складі Київської Русі. Вже тоді порт, з якого кораблі відправлялися на Царград.

Чому не можна позбутися сигарети і як казати YouTube

Закінчення іменників чоловічого роду в давальному відмінку однини -ові, -еві, -єві – питомо українські і з'явилися разом із появою на світ української мови. Такі закінчення є в польській і чеській мовах, але їх немає в мові російській. Для носіїв справжньої української мови цілком природно казати: допоможи батькові, напиши листа братові, подякуй товаришеві, зраділи дощеві тощо. Сигарета і цигарка – слова иншомовного походження, але тепер вони обидва українські. Маємо слова сигара (застаріле цигара) – сильно скручене в трубку листя тютюну для куріння. Цигарка – паперова трубочка, набита з одного боку тютюном, – те, що російською мовою папиросаСигарета – за формою – мала сигара, а за змістом – цигарка без порожнистої половини. Але всі ці слова зводяться до іспанського cigarro.

Франкфурт: те, чого нам бракує

Вже немало йшлося про те, що в останні три роки національний стенд України почав виправдовувати сподівання прогресивної громадськості: на відміну від попередніх років (до 2016-го), наш національний стенд має велику площу, він яскравий, помітний, на ньому працюють компетентні люди, які можуть дати відповіді на запитання зацікавлених. Зацікавлених справді багато: приходять іноземні видавці, охочі купити права на переклади українських книжок, представники книжкових інституцій інших країн, люди, які здавна цікавляться Україною з різних причин, а також (що особливо радісно) читачі, яким просто подобаються наші книжки – на вигляд, за тематикою (до речі, українські книжки входять до коротких списків міжнародного конкурсу "Найкращий книжковий дизайн").

Просто моя бабуся любить життя

У кожній родині є хтось, хто не нагулявся. У нашій – це бабуся. Після смерті діда шість років тому ми перевезли її до себе. Мої батьки кажуть, що це доля так мститься їм за відсутність явних підліткових проблем з обома дітьми. Тобто зі мною та сестрою. У липні, отримавши пенсію, вона на тиждень гайнула з найкращою подругою на море. Вимкнула телефон і ввімкнула його тільки тоді, коли в неї скінчилися гроші. Мама ледве не збожеволіла. Довелося їхати їх забирати. При цьому тато реготав і просив бабусю наступного разу взяти його з собою. Вона грає з мужиками в парку в шахи – й виграє! Вона співає в хорі "Веселі бабусі", ходить по театрах і відвідує усі міські безкоштовні заходи.

Що робити в Карпатах у міжсезоння?

У Карпатах є чим займатися протягом усього року. Головні переваги осіннього або весняного відпочинку – найнижчі ціни в році та найменша кількість відпочивальників. Тож можна сповна насолодитись як довгим вікендом у горах, так і одно- або двотижневим затишним відпочинком за приємними для гаманця цінами. Коли погода гарна (особливо в бабине літо), можна просто прогулюватися горами. В українських Карпатах є безліч можливостей і для кількагодинної прогулянки, і складного багатоденного походу. Початківцям завжди раджу скористатися послугами досвідченого гірського гіда або маркованими маршрутами, яких найбільше можна знайти на Івано-Франківщині та у Воловецькому, Міжгірському й Рахівському районах Закарпаття.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини