MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 вересня 2018

2757 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 вересня

Війна в Сирії не йде до завершення

Якби Асад узяв Ідліб, чого і прагнув разом з іранцями, тоді ключовий актор, який представляє альтернативну позицію в Сирії – повстанці – зійшов би з політичної арени. Залишилися б лише зовнішні гравці, й тоді, з точки зору росіян, можна було б розпочинати більш-менш інтенсивний переговорний процес про умови об’єднання Сирії. Це могло б затягнутись, але однаково означало би перехід на іншу фазу конфлікту: активні бойові дії завершені, один ключовий гравець програв, а Асад виграв. І тоді майбутнє Сирії залежало б більшою мірою від позиції Асада, Росії та Ірану.

Трамп дав сигнал: будувати "Північний потік-2" можна – Портников

Це ще раз доводить – між гучними заявами Трампа та його діями нерідко пролягає справжнісінька політична прірва. Глибина цієї прірви не вимірюється американськими інтересами. Тому що якраз національні американські інтереси полягають у конкуренції з Росією, у збільшенні обсягів постачання власного газу на континент – і вже тому збігаються з українськими або польськими. Ні, глибина прірви між гучними заявами й реальними діями Трампа в цій ситуації може вимірюватись насамперед інтересами Путіна.

Як радянське минуле підживлює конфлікт Росії із Заходом

Росія не приховує вад Радянського Союзу (такі книжки, як "Архіпелаг ГУЛАГ" Олександра Солженіцина, є у вільному доступі), але релятивізує їх. Справді, Сталін накоїв багато поганого та припустився жахливих помилок. Справді, планова економіка зазнала краху. Зате Радянський Союз був великою державою. СРСР модернізував свою економіку й суспільство, незважаючи ні на що, і здобув перемогу над нацистською Німеччиною та її союзниками. На Заході через сентиментальність чи необізнаність багато хто вважає, нібито такий підхід виправданий, принаймні частково.

Дві російські брехні про постраждалу від Другої світової Росію

Росія завдяки окупації згаданих республік СРСР отримала могутній промислово-технічний поштовх: сотні науково-дослідних інститутів і передових на той час (побудованих американцями) заводів було перекинуто в Росію, що започаткувало там розвиток науки й виробництва. (А якщо додати до цього такі факти, як-от, наприклад, утворення в Пермі першокласної балетної школи завдяки евакуації туди Маріїнського – тоді тимчасово Кіровського – театру, то до науково-виробничого прогресу слід додати й культурний.)

РФ попередили: псевдовибори в ОРДЛО ставлять під загрозу мінський процес і не матимуть правових наслідків

Проведення так званих "позачергових виборів" в ОРДЛО порушує зобов'язання РФ як сторони Мінських угод і ставить під загрозу весь Мінський процес. У разі проведення таких "виборів" їхні результати не матимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світом. Вибори в ОРДЛО можуть відбутися лише за українським законом, за участі українських партій і ЗМІ, за спостереження міжнародних оглядачів, із дотриманням стандартів ОБСЄ, – саме так Мінські угоди визначають умови, за яких в ОРДЛО може відбутися волевиявлення. 

Московський патріархат зробив величезну помилку, відвернувшись від Константинополя – історик

Головне для Москви, що вона втратить вплив, маєтки, владу й остаточно буде позбавлена претензії до "всієї Русі". Із тих же самих причин надання томосу Українській православній церкві – величезний успіх та досягнення. Це просто перемога Києва, який повернеться до того статусу, що мав за часів Русі. Із політичної точки зору,це теж велика перемога, бо головна стратегічна ціль України – якнайшвидше відійти від Росії політично, мілітарно, соціально, культурно, релігійно. Томос надасть поважний поштовх цій стратегії.

В'ятрович: Спочатку імперії крадуть минуле, потім загарбують територію

Спочатку імперії крадуть минуле, потім загарбують територію. Так робила Росія із Кримом, який зображали "ісконноруским", і з Донбасом, із минулого якого стирали українські сліди. Такий погляд активно впроваджувався в суспільну свідомість на цих теренах та в Україні загалом. Вже потім з‘являються "зелені чоловічки" чи терористи з георгіївським стрічками, які нібито відновлюють історичну справедливість. Тому визволення і Криму й Донбасу неможливе без поверення правди про їхнє минуле, їхню інтеграції в загальноукраїнський історичний наратив.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини