MENU

Банер «Свободу для Юлии Тимошенко» до сих пор висит на главном холме Рима

897 2

Свого часу проходилатака новина:"26 листопада мерія Рима ухвалиларішення вивісити на одній із будівельКапітолійського пагорба портрет ЮліїТимошенко на знак протесту проти їїув’язнення".

Приїхавши в Рим, ми,чесно кажучи, про цей факт не згадувалий близько. Але піднятися на Капітолійу планах мали. Як-не-як, це найважливіший(хоч і найнижчий) із семи пагорбів Вічногоміста, де воно зародилося, де жилизнамениті римські гуси-рятувальники іде стоїть — одночасно і в музеї, і увигляді копії просто неба — легендарнаКапітолійська вовчиця.

Як виявилося,банер із Тимошенко висить на Капітоліїй досі. Причому - в цікавій компанії.



Про Юлю, напис підпортретом якої гласить: "Свобода дляЮлії Тимошенко", всі ми в курсі.
Підчас урочистого вивішування її портретуна площі мер італійської столиці ДжанніАліманно заявив про солідарність зукраїнською опозиціонеркою й розповів,що звертатиметься до мерів столицькраїн Європейського Союзу з пропозицієюпідтримати цю ініціативу Рима.
Потіміще мер Харкова Гепа-Кернес "алаверди"прикрасив свою мерію разів у надцятьбільшим банером із портретом заґратованогоСильвіо Берлусконі — теж, мовляв,політично переслідуваного в Італії.

Анас зацікавили постаті банерів іззображеннями двох жінок, що сусідятьіз колишньою прем'єр-міністром України.І от що виявилося.


Таквиглядає підйом на пагорб:

 

Сходи Конкордату, щоведуть на Капітолійський пагорб, вінже Кампідольйо.


П'яцца дель Кампідольйо,перепроектована Мікеланджело. У центрі- бронзова кінна статуя Марка Аврелія.


Капітолійськавовчиця. Копія на колоні просто небаміж Палаццо Нуово та Палаццо Сенаторіо(власне міськрадою).


Для римськоїмерії такі акції - з банерами "персональноїпідтримки" на Капітолії - не вновинку.
На різних будинках, що стоятьна площі Капітолію (piazza del Campidoglio), вжевивішували портрети і закатованихмафією італійців, і бірманськоїопозиціонерки, лауреатки Нобелівськоїпремії миру Аун Сан Су Чжі, і багатьохінших.



Лідерка ВО "Батьківщина"зараз майорить на вітрі не сама — обабічнеї на палаццо Нуово (а це один із "МузеїКапітоліні") вивішено портрети щедвох мучениць.
І в кожної з них своя,сумна й дуже відмінна від сусідокісторія.


Лівий із музеїв Капітоліюна однойменній площі - Палаццо Нуово.На ньому й висять три "жіночі"банери.

Емануела Орланді
Злівавід Тимошенко (якщо дивитися на неї) —чорно-білий портрет усміхненої дівчиниз "хіпарською" пов’язкою на лобі.Підпис - "Правда для ЕмануелиОрланді".
Наприкінці червня 1983 рокутакими портретами був завішаний увесьРим.


Плакат про пошукиОрландіні у 1983 році та один з останніхїї портретів.

22 червня того року15-річна громадянка Ватикану ЕмануелаОрланді зникла безвісти, так і неповернувшись додому з музичної школи,де навчалася грати на флейті.

ГромадяниномВатикану може стати далеко не кожен —ця найзакритіша в світі держава заселена,по суті, лише ченцями та прислужникамиСвятого Престолу (в тому числі швейцарськимигвардійцями, які його охороняють).
Громадянствоміста-держави Ватикан, на відміну відінших держав, надається не за народженням,а за місцем роботи. Скажімо, із 799 осіб,які мешкали у Ватикані станом на 2009 рік,громадянами Ватикану були 578. Із нихватиканський паспорт мали тільки 234,решта — подвійне громадянство.
Офіційнігромадяни міста-держави — сам Папа,кардинали, швейцарські гвардійці,клерки, їхні дружини та діти (звісно, вразі, якщо шлюб офіційний — цивільнихСвятий Престол не визнає).

ЕмануелаОрланді була дочкою клерка префектуриПапського дому, четвертою з п’яти дітей.Коли вона не повернулася з музшколи(розташованої, звісно, на територіїІталії — у Ватикані для таких закладівбракує місця), схвильовані батькизвернулися в поліцію.
Відтоді минуломайже 30 років, але куди зникла Емануела,не відомо й досі.

У цій справі багатозагадкових моментів і запитань безвідповідей. Після того як поліціяоголосила дівчинку в розшук, згорьованимбатькам надійшло кілька загадковихдзвінків — нібито Емануелу бачили тотам, то сям. Із тих даних, які нібитоточні, — востаннє вона була поміченана людях у компанії молодого чоловікана BMW. Подружці й сестрі (по телефону)дівчина сказала, що їй запропонувалистати розповсюджувачем продукціїAvon.

Згодом за Емануелу почали вимагативикуп. Її батькам та безпосередньо доВатикану почали надходити дзвінки віднібито членів терористичної організації"Сірі вовки", які запевняли, щодівчинка у них, і відпустять її лише вобмін на звільнення Мехмета Алі Агджі— турка, який скоїв замах на ПапуРимського Івана Павла ІІ. Агджа згодомв інтерв’ю підтверджував-припускав,що дівчинка жива, і він знає, девона.

Відсидівши свої чверть століття,недовбивця вже три роки як вийшов наволю, а доля Орланді, якій місяць томумало б виповнитися вже 45, так і залишиласяневідомою.
У травні минулого рокуновий поштовх справі дав скандальнийпадре ГабріелеАморт, відомий як екзорцист, засновникі голова Міжнародної асоціаціїекзорцистів та "клеймитель" казокпро Гаррі Поттера. Він заявив, щодівчинку викрав представник ватиканськоїполіції для сексуальних оргій, а згодомубив. І в цей злочин нібито було втягнутопредставників неназваного іноземногопосольства.
Про справу Емануели читайтебільше тут.


Сакіне МохаммадіАштіані
Жіночка справа від ЮліїТимошенко у світі більш відома, ніж ужепризабута Емануела Орланді.
Це засудженадо страти через побиття каміннямгромадянка Ірану Сакіне МохаммадіАштіані з провінції Східний Азкрбайджан,яка працювала вихователькою в дитсадку.
Їїпровина — подружня зрада.

Сакіне раніше йтепер.

Завдяки двом дорослим дітям45-річної Сакіне, які здійняли галас навесь світ, жінка й досі жива, хочавинесений 2006 року смертний вердиктнаступного року підтвердив і верховнийсуд Ірану. Але у світі розгорнулася такапотужна кампанія на захист невірноїдружини Ібрагіма Кадерзаде, що іранськавлада, очевидно, просто не наважуєтьсявиконати вирок.


Банер із Сакіне наПалаццо Нуово, одному з музеївКапітолію.

"Для певності" Сакінезасудили до 10 років ув’язнення (надодачу) за співучасть у вбивстві, тожщонайменше протягом цього часу вона незможе вийти на волю.
Про Сакіне читайтебільше тут.


Тарік Азіз
НавпротиПалаццо Нуово, на Палаццо деі Консерваторі,висить іще один портрет — колишньоговіце-прем’єр-міністра Іраку, 75-річногоТаріка Азіза.
Одного з найближчихсоратників Саддама Хуссейна (і єдиногохристиянина в його уряді), який категоричновідмовився давати свідчення протиколишнього патрона, засудили спершу до15 років ув’язнення за вбивство 40торговців у 1992 році, потім — ще на 7 роківза примусове виселення курдів ізпівнічно-західних районів Іраку, й,нарешті, у жовтні 2010 року — до стратичерез повішення за участь у розправахнад мусульманами-шиїтами 1999 року.
Усічні 2010-го в Азіза стався обширнийінсульт, після якого ув’язнений натривалий час втратив здатність говорити.Окрім того, він страждає на діабет,гіпертонію і захворювання легенів, томув серпні 2011 року через свого адвокатазвернувся до прем’єр-міністра ІракуНурі аль-Малікі з проханням пришвидшитистрату.
Нещодавно аль-Малікі заявив,що Азіза стратять, щойно американцівиведуть війська з Іраку.


Банер із Таріком Азізомна Палаццо деі Консерваторі.

Скасуватистрату хворого екс-соратника Саддамивимагає організація "Руки геть відКаїна", яка бореться за скасуваннясмертної кари в усьому світі.


 

ledilid


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини