MENU

Власть регионалов сэкономит на каждом пенсионере около 260 гривень

1025 0

Як і можна було здогадатися, нічого доброго цей рік для українських пенсіонерів не принесе. Проте, у вітчизняних чиновників, як завжди, знайшлася своя оцінка бюджету – на диво позитивна.

 

Так, урядовці стверджують, що в основному фінансовому документі Пенсійного фонду нібито передбачено скорочення на 25 % дефіциту, порівняно з минулорічними показниками, та закладені кошти на підвищення пенсій з урахуванням зростання прожиткового мінімуму. Всі ці «переваги» палко проголосила Міністр соціальної політики Наталія Королевська, наостанок заявивши, що з таким бюджетом жодних затримок з виплатою пенсій не буде.

 

Одразу на згадку приходять обіцянки міністра піврічної давнини, коли кожен п’ятий білл-борд у країні прикрашало фото Наталії Королевської зі словами: «Українцям – пенсія у 500 євро». Тільки чомусь нині міністр ні словом не згадала про власні невиконані обіцянки. Але дивуватись тут нічному – чинна влада не йме ціни навіть своїм словам.

 

Проте, навіть якщо не згадувати обіцяне й не виконане, нічого позитивного про цьогорічний бюджет Пенсійного фонду сказати не можна. Насправді соціальний захист пенсіонерів ще більше погіршився і ні про який добробут взагалі мова не йде – це звичайне виживання. Саме таким є справжнє обличчя бюджету Пенсійного фонду на цей рік. І про це свідчать кілька беззаперечних документів.

 

По-перше, замість того, аби складати багатомільярдні кошториси, можновладцям спершу треба навчитись елементарній математиці. Так, в цьому році дефіцит ПФ становитиме трохи менше 22 мільярдів гривеньТож, одразу виникає логічне питання - про яке скорочення дефіциту на 25 % може йти мова, коли в минулому році дефіцит становив 15 мільярдів гривень?

Але найголовніше не це. В бюджеті цього року не передбачено коштів для підвищення пенсій для покриття зростання цін і тарифів в країні. Поясню в чому суть. Розмір пенсії розраховуються з показника прожиткового мінімуму, який встановлений на 1 січня у розмірі 1147 гривень, а от наступне збільшення цього показника передбачено аж в грудні. Тобто в умовах, коли в країни дорожчатимуть продукти харчування, ліки, комунальні платежі, базовий показник для визначення пенсії фактично цілий рік залишатиметься незмінним. І це не безпідставні прогнози. Держстат вже встиг заявити, що в Україні 2 місяці поспіль зростають ціни на продукти та комунальні послуги і поки що темпи здорожчання не сповільнюються.

Як у такій ситуації виживатимуть пенсіонери, які й так не в змозі на отримувану пенсію купити собі вкрай необхідні ліки, владі байдуже. Вона знає одне - за таких умов на кожному пенсіонері за рік вдасться зекономить близько 260 гривень.

 

Саме тому опозиція виступила з ініціативою обов'язкового перегляду споживчого кошика кожні три роки та автоматичного збільшення прожиткового мінімуму в тому разі, якщо інфляція перевищить закладену в бюджеті більше як на 1%. Це дозволить пропорційно збільшити розміри усіх соціальних виплат, до яких, зокрема, відноситься і пенсія. Відповідний законопроект внесла до парламенту фракція "Батьківщина" минулого тижня.

 

Його прийняття дозволить суттєво збільшить розміри прожитого мінімуму вже в 2013 році. Так, показники зростуть на одну особу – на 766 гривень на рік; для дітей віком до 6 років – на 211 гривень; для дітей віком від 6 до 18 років – на 636 гривень; для працездатних осіб – на 493 гривні; для непрацездатних осіб – на 266 гривень на рік.

 

Павло Петренко

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини