MENU

ВАСУ обязал активистов подавать уведомление о проведении мероприятий за 10 дней

259 0

Вищий адміністративний суд України зобов’язав київських пікетувальників  подавати повідомлення про проведення заходів за 10 днів.
 
Про це йдеться в ухвалі ВАСУ від 23 січня 2013 року в справі за позовом КМДА до об’єднання інвалідів «Союз Чорнобиль Україна», повідомляється на сайті Гельсинської спілки.
 
Суд відзначив, що «Визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань , їх масовості, місця, часу проведення тощо є предметом законодавчого врегулювання».
 
Та оскільки такого законодавства не існує, то міська рада може самостійно встановлювати строки подання повідомлення. Зокрема Київська міська рада встановила строк 10 днів. І суд вважає такий строк адекватним.
 
Фактично можна розуміти, що своєю ухвалою ВАСУ дозволяє міським радам самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій. Аж доки це не буде врегульоване відповідним законом. Ухвала оскарженню не підлягає, йдеться на сайті спілки.
 
Директор зі стратегічних справ Української Гельсінської спілки Михайло Тарахкало вважає це рішення «дивним і незрозумілим».
 
«Оскільки ст. 39 Конституції чітко передбачає, що будь-які обмеження реалізації права на мирні зібрання, у тому числі щодо строків повідомлення про такі заходи, можуть здійснюватися виключно на підставі закону. Для мене очевидно, що положення КМДА не є Законом України», – заявив Тарахкало.
 
«Більш того, з практичної точки зору, існують ситуації, в яких просто неможливо повідомити владу за 10 днів про проведення мирного зібрання. Адже можуть статися події, про які не має можливості повідомляти завчасно, і на які потрібно реагувати одразу», – нагадав він.
 
Тарахкало наголосив, що рішення, яке змінює всю практику судочинства в такій суспільно-важливій сфері як мирні зібрання, має бути детально мотивоване, а ухвала, про яку іде мова, на мою думку, практично не містить обґрунтування.
 
Координатор партнерства «За свободу мирних мирних зібрань» Максим Лациба переконаний, що ця ухвала суду може стати дуже небезпечною для активістів у всіх областях України.
 
Адже тепер місцева влада може визначити строк і 10 і 15 і 20 днів для подання повідомлення. І відповідно до ухвали ВАСУ це буде законно, аж доки не буде прийнятий Закон, що регулюватиме ці питання

Oleksandr DANYLYUK

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини