MENU

Украине нужно избавиться от «газового крючка» России - эксперт

316 0

18 грудня – саме тоді В. Янукович повинен був відвідати Росію, але в останнім момент візит був скасований. «Через неузгодженість технічних деталей», – пояснили дипломати, що на звичайній мові означає відсутність компромісу по найбільш принциповим питанням. А їх сьогодні на порядку денному лише два: участь України в Митному союзі і доля вітчизняної газотранспортної системи.З Митним союзом, по суті, більш-менш зрозуміло. Тривають пошуки прийнятного для України формату, а це може тривати вічність, тому що такого формату не існує в природі. Те, чого хоче Росія – для нас неприйнятно. А наші пропозиції йдуть врозріз з бажанням Кремля. По суті, ставлять Україну на одну сходинку з Росією, від чого нашим «партнерам» якось не по собі.

Інша справа – ГТС. Можна говорити, що завгодно, але час йде, і він, на жаль, грає не на нашу користь. «Газпром» активно взявся за «Південний потік», при цьому активно скорочуючи обєм транзиту через територію України. В 2012 році він зменшився на 19%. А в 2013 році, як прогнозують представники міністерства енергетики та вугільної промисловості, він взагалі може не перевищити 60 млрд. кубометрів. Якраз стільки, скільки має качати «Південний потік», якщо його все-таки побудуть. Не треба бути Нострадамусом, щоб зрозуміти, що в такому випадку чекає Україну.

 

Європа, яка нам мала допомогти, робить це досить кволо. Принаймні, Янукович вважає, що Європейське енергетичне співтовариство мало «забракувати» «Південний потік», але зробити цього з тих чи інших причин не змогло.

 

Відповідно, ми опинилися між Сціллою і Харібдою. Віддати трубу – означає втратити частину економічного суверенітету. Залишити статус-кво – значить, готуватися до того, що за 5-7 років обєми транзиту стануть мінімальними.

 

Який вихід з цієї ситуації? Головна проблема в тому, що Росія має монопольний вплив на постачання газу в Україну. Це гачок, на якому вона нас тримає і активно використовує в будь-яких перемовинах. Позбудемося його – відразу вирішимо питання з ціною на газ та його транзитом. Не зможемо – залишимося в дурнях.

 

Иван Надеин

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини