MENU

Творческие люди — потенциальные жертвы шизофрении

311 0

Вони бачать та чують значно більше, ніж ми. Ці люди живуть у своєму, далекому від реальності світі, натомість серед них — чимало геніїв. Хворим на шизофренію важко відрізнити, що відбувається насправді, а де — гра їхнього розуму, натомість підступна хвороба не заважає творити безсмертні шедеври та робити відкриття, які змінюють світ.  

ВНУТРІШНІЙ СТАН, спосіб життя та неабиякі здібності людини, що потрапила в тенета шизофренії, майстерно відтворені у знаменитому фільмі Ігри розуму / A Beautiful Mind (2001). Історія талановитого математика, лауреата Нобелівської премії з економіки Джона Неша шокувала глядачів до глибини душі. Галюцинації головного героя настільки явні, що навіть здоровій людині важко усвідомити: вони — лише плід нездорової психіки. 

Вчені, які вивчали життєвий шлях великих людей, дійшли висновку, що ознаки шизофренії спостерігалися у Гоголя, Врубеля, Джойса, Ван Гога. Є припущення, що недуга полонила також музиканта Роберта Шумана, філософа, композитора та письменника Жан-Жака Руссо та піонера космонавтики Костянтина Ціолковського. 

У перекладі з грецької слово «шизофренія» означає «розкол розуму». За словами лікаря-психіатра Ігоря Лобужка, це поліморфний психічний розлад або група психічних розладів, пов’язаних з розпадом процесів мислення та емоційних реакцій. 

Шизофренія — найбільш поширене психічне захворювання, від нього потерпає 1% населення Земної кулі. Зазвичай, у чоловіків розлад дає про себе знати раніше, ніж у жінок. У краї-нах, які розвиваються, кількість шизофреніків нижча, ніж у розвинених. 

Серед шизофреніків часто зустрічається параноя, тобто манія переслідування. Хворий підозрює оточуючих у змові, може бути твердо переконаний, що його життя — під контролем марсіан або інших істот. У багатьох випадках шизофреніків супроводжують слухові галюцинації. Так звані «ехо-голоси» можуть наказувати людині щось робити. У найважчих ситуаціях підштовхують до суїциду або вбивства. 

Юрій Криско працював фельдшером у психіатричній бригаді 20 років. Часто доводилося мати справу з хворими на шизофренію. Не можна стверджувати, що це — вроджена патологія. Надзвичайно рідко вона проявляється у дитинстві. «Розкол розуму» може дати про себе знати після гормональних змін — тобто у 16-17 років. Але найчастіше недуга опановує людьми у віці 30-50 років. Її провокують серйозні інфекційні захворювання на зразок менінгіту та хвороби Боткіна, психотравми, перші пологи... Трапляється, що шизофренія спіткає абсолютно здорову людину, й що її спровокувало — залишається таємницею, покритою мороком.

 

bihanskyy


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини