MENU

Каневский вертодром уже стал частной территорией. Янукович приватизировал?

480 0

На вихідних, вшановуючи Шевченка на його батьківщині, на Черкащині, з’ясувалась вельми цікава річ – сумнозвісний вертодром на 10 гелікоптерів, який був побудований біля Тарасової могили у 2011 році на державні кошти, огороджений по периметру колючим дротом, нині охороняється приватною охоронною фірмою. А охоронці, не пустивши на територію мене та моїх колег-народних депутатів, повідомили, що охороняють ПРИВАТНИЙ ОБ’ЄКТ!  

 

Варіантів кілька – або приватна охоронна фірма не знає, що охороняє, або цей вертодром вже встигли приватизувати. У будь-якому разі, це питання потребує детального та негайного вивчення. Я як народний депутат України готую запити до  Міністерства інфраструктури та Генеральної прокуратури України, щоб вони роз’яснили ситуацію із можливою приватизацією гелікоптерного майданчика у с. Пекарі Канівського району на Черкащині – хто, коли, за які кошти і за чиїм дозволом це здійснив.

 

Окрім того, мене цікавить, скільки коштувало у минулому році та коштуватиме у поточному нашій державі (тобто платникам податків) утримувати вертодром, яким лише двічі скористався Президент України? Вже вкотре намагатимусь з’ясувати, на яких умовах і коли ним можуть скористатися пересічні громадяни України. А також - чому державний об’єкт охороняє приватна фірма під назвою «Легіон»?

 

Нагадаю, будівництво гелікоптерного майданчика біля Тарасової гори у Каневі здійснювалося за кошти платників податків та було включено до плану реалізації Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012. 

 

За різними джерелами, на його зведення було витрачено від 100 до 130 мільйонів гривень бюджетних коштів. 

 

Вертодром чималий – розрахований на 10 гвинтокрилів та з пасажирським терміналом пропускною здатністю 50 пасажирів на годину. Чиновники по-різному пояснювали його цільове використання. Версії звучали різні – від місця дозаправки вертольотів туристів Євро-2012 з Півдня України до багатих діаспорян та місця паломництва президентів, прем’єрів… 

 

Але найбільше, як завжди, пообіцяв Президент Віктор Янукович, який сказав, що цей вертодром побудований «для всіх, щоб всі могли відвідати Чернечу гору, побувати на могилі Кобзаря». 

 

Тільки чомусь досі «всіх» не те, що політати, а навіть на територію не пускають. Причому, офіційно повідомлялося, що до складу цього гелікоптерного майданчику входять: посадковий майданчик, одноповерховий пасажирський термінал, який складається із зали очікування, конференц-залу та кімнати відпочинку, місць для зупинки автотранспорту тощо. Виходить, навіть конференц-залом та кафе скористатися «всім» не можна… Чому – бо цей об’єкт, збудований на народні гроші, - режимний чи вже приватний?.. 

 

Довідково додаю історію інтерпретацій місії «шевченківського вертодрому» на народні кошти. 

 

Від початку виникнення самої ідеї будівництва вертолітного майданчика біля могили Шевченка постійно звучала критика та невдоволення істориків, краєзнавців, екологів та звичайних жителів Черкащини. Натомість, влада щиро переконувала у необхідності його побудови. 

 

Перше, досить екзотичне пояснення необхідності побудови вертодрому біля Тарасової гори дало на депутатський запит Остапа Семерака Національне агентство з підготовки до Євро-2012, на думку якого «на фінальний матч чемпіонату до Києва будуть летіти вертольотами туристи з Півдня України, і їм, очевидно, треба буде зупинитися в Каневі на дозаправку». 

 

Пізніше сайт Кабміну повідомив, що «передбачається, що гості чемпіонату, які виявлять бажання відвідати Шевченківські місця, матимуть можливість побувати на цих славетних черкаських землях, вклонитися могилі Кобзаря, при цьому – зі значною економією часу на дорогу». 

 

Черкаський губернатор Сергій Тулуб висунув свою оригінальну версію — про багатих діаспорян. За його словами, «нині у багатьох країнах світу діють потужні українські діаспори. І це не найбідніші люди, ви знаєте. Вони прилетять в Бориспіль, і там буде створено вертолітний термінал, потім вертоліт збере туристів і прилетить у Канів, до могили Шевченка…». 

 

Заступниця глави Адміністрації Президента Ганна Герман пішла далі – за її словами, з появою вертолітного майданчика літати до Канева зможуть не лише вітчизняні можновладці, але і закордонні. «Майданчик потрібний, тому що Шевченківське місце повинно стати місцем паломництва не тільки бідних людей, а й відомих людей з усього світу – президентів, прем’єрів», — пояснила Герман. 

 

А Президент України Віктор Янукович обіцяв, що «…вже навесні цього року в усіх вас буде можливість відвідати Чернечу гору, побувати на могилі Кобзаря. До речі, і вертолітна площадка побудована ДЛЯ ВСІХ». 

 

У квітні 2012 року під час засідання Громадської гуманітарної ради Віктор Янукович поцікавився у губернатора Черкащини, коли у Каневі буде готовий ще й аеропорт: «А аеропорт там коли буде готовий?  Щоб невеликі літаки туди прилітали… Будівля аеропорту вже давно стоїть… Треба добудувати злітну смугу, і маленькі літаки і вертольоти будуть туди літати»… 

 

Цікаво, аеропорт теж буде приватним?

 

Микола ТОМЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини