MENU

Выборы в Киеве назначат сами киевляне — Зорян Шкиряк

592 1

Коротке інтерв’ю Газеті УА, з приводу останніх подій у ВР навколо призначення київських виборів.

 

Оригінал інтервю тут, подаю без змін та доповнень.

 

Прийняття парламентом за основу проекту постанови про призначення на 2 червня 2013 виборів мера Києва і депутатів Київради, як того пропонувала Партія регіонів, не змінює кардинально ситуації, а лише частково заспокоїть суспільство, переконаний голова об'єднання «Новий Київ» Зорян Шкіряк.

 

Як оцінюєте, що Рада все ж таки вчора проголосувала в першому читанні постанову про дату виборів в Києві, а через 2 тижні має намір повернутися до цього документа?

 

Поведінка Партії регіонів щодо призначення виборів мера Києва і депутатів Київради свідчить про їхній страх. члени Партії регіонів - «боягузи, бо сильна політична сила ніколи не боїться виборів». «Сильна політична сила виграє та програє достойно. Янукович і ПР стосовно Києва поводять себе, як панічні боягузи, бо бояться йти на чесну, відкриту боротьбу та вибори. Тому використовують брудні технології, з трактуваннями певних норм діючого законодавства, впроваджуючи правовий нігілізм». Споглядав вчора в парламенті за голосуванням по Києву. Дивився, як регіонали виходять після другого голосування, по типу «провели». От ці хіхішки та перешіптування були неприємні. Навіть випадково почув, як вони сказали про голосування по Києву: «До сих пор не поймут, что все равно в 15-м»  

 

Отже, це голосування — чергове технологія так званого «розводу», або просто чергового елементу затягування процесу для того, щоби публічно зняти рівень напруги як в суспільстві, так і в Верховній Раді. Це голосування відбулося лише через справедливе обурення опозиції та киян, яке відбулося після першого голосування, коли «регіонали» практично не дали жодного голосу. Партії регіонів потрібно було підтримати цю постанову, аби показати свою мало-мальську лояльність до тих проблеми, які сьогодні існують у питанні виборів Києва.

Ніколи в житті Янукович як реальний український диктатор не піде на те, аби втратити контроль над столицею напередодні президентських виборів. Тому, зрозуміло, що в Конституційному Суді вже знаходиться, написане на Банковій рішення, стосовно проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради і Київського міського голови в 2015 році.

Які можливі сценарії розвитку подій?

Сценарій розвитку подій наступний: нічого з цього не буде, адже питання не буде вирішено 2 квітня. Я вважаю, що виборів в Києві не буде. КС висвітлить роз'яснення, а мотивація буде дуже простою. Єдине, що я не виключаю, що вони підуть на позачергові вибори міського голови до 2015 року. Знову ж таки — це буде зроблено лише для того, аби зняти напругу в суспільстві.

Якщо ми 2 квітня побачимо, що вибори не будуть призначені, то скоріше за все, «регіонали» підуть на прийняття постанови про подовження повноважень нині діючої Київської міської ради до 2015 року. Тому, максимум, на що вони підуть, це позачергові вибори міського голови, який, навіть, якщо буде опозиційним, не зможе активно та серйозно впливати на процеси в раді, яка підпорядкована Банковій.

Тобто виборів не буде?

Я схильний думати, що виборів взагалі не буде, навіть позачергових виборів міського голови, а виборів депутатів в Київраду — точно не буде. Хоча, якщо більшість отримає опозиція, а це може бути і до 100 мандатів, тоді вона зможе контролювати столицю, і тоді Київ стане опозиційним містом. Більш того, будь-який голова Адміністрації, який буде призначений Януковичем, при формуванні опозиційної абсолютної більшості, може бути відправлений у відставку згідно із законом про місцеве самоврядування.


Як розв'язати проблему, що через місяць-два міськрада стане нелегітимною?

Дійсно, найгірше в ситуації полягає в тому, що в травні місяці, коли закінчуються повноваження депутатів міськради, вона стає нелегітимною. Це треба розуміти, та сподіватися, що ми зможемо цю ситуацію поламати. В даному випадку, повинні будуть сказати своє слово кияни, котрим нав'язана узурпація, криміналізація влади та фактично намагання вічного узаконення панування донецького клану.

Як на це відреагують кияни?

В мене немає сумнівів, що кияни налаштовані опозиційно, що вони розуміють ситуацію. Я переконаний, що вони повстануть, проте є певні чинники. Сприяти повстанню киян можуть консолідовані дії опозиційних сил. При узгоджених діях опозиції, при роз'ясненні людям ситуації, це можливо. Варто усвідомлювати, що якщо вибори в Києві не відбудуться, то на місто очікує соціально-економічний і правовий колапс. Це буде фактичне безвладдя, що загрожує серйозними проблемами для життєдіяльності міста, тому і маю надію, що кияни піднімуться.

Людмила ПАРАСКІВА

 

P.S. Від себе додам. Справді, самі опозиційні сили нічого не вирішать. Нам зараз дуже потрібна підтримка людей, киян, патріотів. Вибори у Києві - це наш шанс перемогти і зробити дуже потужний крок до подальшого усунення режиму Януковича в Україні. Втратити його ми не маємо права. Тому, ми разом повинні змусити цю окупаційну владу, виконати норми Конституції і провести вибори мера столиці та вибори депутатів Київради 2-го червня.  

 

Отже, 2-го квітня, о 10.00 під ВР - час «Ч»! Представники «Батьківщини», «Свободи», «УДАРу», представники громадських організацій та пересічні кияни, яким не байдужа доля нашого міста вийдуть на массову акцію протесту. Наша мета - повернення Києву місцевого самоврядування і негайне призначення виборів у столиці. Запршуємо приєднатися усіх киян, кому набридло жити в «донецькому» ярмі.

 

Києву - владу Киян! Разом-Сила! Слава Україні!


Зорян ШКІРЯК

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини