MENU

УЕФА серьезно просят отметить ЕВРО-2012 в Украине

3944 0

Депутаты Европейского парламента обратились к президенту УЕФА Мишелю Платини с просьбой обратить внимание на факт политических преследований в Украине, в частности на ситуацию с Юлией Тимошенко. Они просят Платини публично говорить о политических и судебных проблемах в Украине.

Ниже приведен текст письма без изменений

УЕФА
Мішелю Платіні, Президенту

9 березня 2012

Шановний пане Президенте,

Вже менше, ніж за 100 днів, відбудеться перший матч Євро 2012. Цей чемпіонат частково пройде в Україні. Підписанти даного листа глибоко занепокоєні поточною політичною та судовою ситуацією в цій країні. Без перебільшення, у нас склалось враження, що влада України спробує використати цю подію для власної піар-кампанії, у той час, як опоненти президента перебувають за ґратами, а критично-налаштовані ЗМІ не можуть працювати відповідно до міжнародних стандартів.

Все гіршою стає ситуація ув’язненого колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка є основним опонентом президента Януковича. Рішення київського суду посадити Тимошенко за ґрати на сім років за перевищення службових повноважень є однозначним сигналом. Він говорить, що Януковича, насправді, зовсім не хвилює, що про нього думає ЄС. Він також підтверджує те, що вже протягом довгого часу заявляють критики Януковича: що за його лідерства країна зісковзує до «керованої демократії» та авторитарного правління.

З моменту свого приходу до влади Янукович швидко згорнув демократичні здобутки Помаранчевої революції. Він придушив незалежні ЗМІ в країні, а телебачення тепер знаходиться в руках купки провладних олігархів. Опозиційні журналісти, такі як репортер Василь Климентьєв, який займався розслідуваннями, зникають. В парламенті Партія регіонів Януковича за допомогою сумнівних засобів сформувала більшість. А проти Тимошенко та інших старших членів її блоку було розпочато політично-вмотивовані переслідування.

Але очевидно, що метою цієї справи було завдати шкоди Тимошенко та підірвати прозахідні сили, які борються з Януковичем і які вона представляє. Судовий процес проти неї можна порівняти з судом над Михайлом Ходорковським, російським олігархом, який заважав Володимиру Путіну.

Тепер вона не має можливості брати участь у двох наступних виборах в Україні: парламентських у 2012-му та президентських виборах у 2015 році.

Західним парламентарям, наприклад членам Парламентської Асамблеї ОБСЄ, не дозволяють відвідати Тимошенко у в’язниці та перевірити її фізичний та моральний стан. Всі західні європейські уряди та парламенти чітко заявили про свою позицію: вони не терпітимуть режим у Києві, який нехтує всіма фундаментальними європейськими та міжнародними правами людини та громадянськими правами.

Хоча УЕФА – не політична інституція, ми знаємо, що вплив цієї організації не обмежується футбольним стадіоном. Оскільки Євро-2012 був і залишається однією із найважливіших спортивних та соціальних подій в Європі, він є прикладом того, як суспільство, європейські організації та спорт можуть вплинути на політичні переслідування такими режимами, як в Україні. Ви, можливо, чули, що деякі менеджери успішних європейських футбольних команд вже оголосили, що вони бойкотуватимуть українську частину Євро-2012, не поїдуть до цієї країни та навіть не дивитимуться ігри по телебаченню.

Тому ми хотіли б попросити Вас, як Президента УЕФА, не закривати очі на те, що відбувається в Україні. Будь-ласка, згадуйте питання політичних переслідувань та несправедливості на публіці, говоріть про це з посадовцями та владою України.

Ви представляєте офіційну та єдину європейську футбольну організацію, спорт, який не тільки є викликом для команд, але й, загалом, частиною ширшої європейської ідеї. Тому ми закликаємо Вас виступити в ролі представника тих прав, які є невід’ємними для нашої міжнародної спільноти, та підняти Ваш голос на підтримку не тільки для українського народу, але й всіх європейців. 

З нетерпінням чекаємо на Вашу відповідь.

З повагою,

Елмар Брок, депутат Європейського Парламенту, Голова Комітету закордонних справ

Віола фон Крамон, депутат, речник Союзу 90/Зелених із зовнішньополітичних питань Європейського Союзу, Парламент Німеччини

Вальбурга Габсбург Дуглас, Віце-президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ

Міхаель Лаубш, Президент «Eurasian Transition Group»

Маттео Мекаччі, депутат, Голова Третього комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ

Маркус Мекель, колишній Міністр закордонних справ Німеччини

Чарльз Теннок, депутат Європейського Парламенту, Координатор Групи ЄКР у комітеті закордонних справ Європейського Парламенту

eurasiantransition


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини