MENU

Среди бизнесменов растет ненависть к Министерству доходов и лично Януковичу — эксперт

2495 1

Нещодавно в агенції Інтерфакс-Україна відбувся круглий стіл "Чи залежить політичне майбутнє України від реформи фіскальних органів?", де обговорювалися питання фіскального тиску на підприємців та майбутніх президентських виборів. Поділюся декількома висновками.

Висновок перший – монополія завжди означає підвищення цін, а у нашому випадку – значне зростання розміру хабара, який платять бізнесмени. Новостворене Міністерство доходів (яке в народі вже називають Мінздох) монополізувало контроль над ситуацією в економіці та бізнесі. Відомство-монстр отримало право на все: формування та реалізацію державної політики в митній сфері, в оподаткуванні, "підгребло" під себе соціальний внесок. Мало того, воно ліцензує торгівлю горілкою і тютюном, а також нібито бореться зі злочинністю у цих сферах.

Почила у "бозі" ідея "єдиного податкового вікна". Адже спочатку замислювалося, що вітчизняному бізнесу буде полегшена тяганина з оформленням товарів на кордоні. Не потрібно було б брати окремих довідок у податківців, а потім віддавати їх митникам, тому процес повинен був значно прискоритися.

Однак, фактично концентрація повноважень в руках одного відомства перетворився на концентрацію корупції. А замість "єдиного податкового вікна" сьогодні створено "єдине хабарне вікно" для бізнесменів. Теж "пакращення", адже не потрібно бігати по різних відомствах.

Висновок другий – міністерство доходів отримало безпрецедентні важелі тиску на бізнес у всеукраїнському масштабі. У сусідніх кабінетах сидять чиновники-корупціонери та податкові міліціонери, покликані цих шахраїв викривати та саджати у в'язницю. В результаті – можливість елементарної змови між корупціонерами і борцями з ними.

Нагадаю, що ніяких силових структур у складі міністерства спочатку створювати не планувалося. Включення туди податкової міліції стало управлінською помилкою глави держави, яка може спричинити серйозні наслідки для вітчизняного бізнесу та економіки, та й для політичного майбутнього самого Віктора Януковича.

Висновок третій – президент фактично капітулював перед круговою порукою корупціонерів і силовиків. Він так і не знайшов у собі волі і рішучості розірвати це порочне коло та перейти до рішучої боротьби з корупцією. Скоріше, Віктор Янукович вирішив очолити цей процес. Зараз доходить до анекдотичного: вже розкрадаються кошти, спрямовані на боротьбу з корупцією.

У бізнес-середовищі зростає вже не роздратування – ненависть до цієї інтегрованої системи поборів і хабарів. Причому персоніфікують її бізнесмени особисто із Віктором Януковичем.

І наостанок. Остаточною капітуляцією перед новоствореним монстром стане можливе підписання Віктором Януковичем нібито "прийнятих" депутатами більшості в кінозалі на Банковій змін до бюджету, якими передбачено виділення міністерству майже 6 млрд. гривень на діяльність в поточному році. Просте запитання – хто у нас повинен наповнювати бюджет? І чому замість цього відомство навпаки витрачає з нього астрономічні суми?

Все йде до того, що боротися з казнокрадами і закривати "єдине хабарне вікно" буде вже новий президент. Очевидно, для цих цілей він створить після 2015 абсолютно нову структуру, позбавлену "родимих плям" своїх "папєрєдніков".

Ігор ЖДАНОВ

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини