MENU

Офицеры, убивающие собак лопатами и взрывающие их трупы, остались безнаказанными

324 1

На жаль, процвітає вона і в армійському середовищі, де багато хто забув про базові для людини у погонах риси – честь і гідність, моральність і правдивість...

Три місяці тому, на підставі звернення із житомирської аеромобільної бригади, я оприлюднив матеріал «Живодери в офіцерських погонах?!» Йшлося про ганебні аморальні дії офіцерів під час занять з бойової підготовки, коли «для зміцнення бойового духу» солдат, в т.ч. солдат-жінок, офіцери саперними лопатками вбивали бездомних собак, видаляли їм кишки, фаршували нутро вибуховими пакетами і підривали трупи тварин на очах у десантників...

Після мого звернення до міністра Павла Лебедєва по лінії Міноборони було проведено службове розслідування. Крім того, за фактом публікації прокуратура відкрила кримінальне провадження і провела власне досудове розслідування. Допитано десятки офіцерів, прапорщиків і солдат, в т.ч. усіх тих, хто брав участь у заняттях і став свідком знущань над тваринами.

Результат? Усі військові – усі! – злякалися і промовчали. Ніхто нічого не бачив?! Придумали «відмазку» (цитую з відповіді на моє звернення до прокуратури):

«За рішенням командира батальйону підполковника Гарбузова О.С. та командира роти Пестерева М.В. (керівника заняття), з метою психологічної підготовки особового складу та створення умов бою, наближених до «реальних», при підриві імітаційних засобів ІМ-82 були використані макети людини та труп собаки. Замерзлий труп собаки виявлено військовослужбовцями строкової служби біля контейнерів для сміття...»

Паралельно – листами через Facebook – свідки тих подій розповіли мені про все в деталях, назвали час і місце, прізвища офіцера, який по-звірячому вбивав собак, від чого солдати-жінки мало не втрачали свідомість...

Але все це – анонімно, з проханням не розголошувати прізвищ авторів листів. Люди бояться. І, мабуть, важко їм докоряти. Але так само важко, часом неможливо, допомагати тим, хто боїться.

Підсумок? Оскільки всі військові промовчали і правди не сказали (фактично, сказали неправду), прокуратура закрила кримінальне провадження. Винних у порушенні закону покарано не буде. На жаль.

Все ж сподіваюся, що певні висновки військовими буде зроблено. За підсумками розслідувань по лінії Міноборони, кілька офіцерів, в т.ч. командир бригади, були покарані службовими стягненнями. Значить, таки було за що?!

 

Анатолій ГРИЦЕНКО

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини