MENU

Европа готова к Ассоциации с Украиной, но при нескольких условиях

566 2

Європа готова до підписання Угоди про асоціацію з Україною, але за умови виконання кількох критеріїв. «Є ще час для того, щоб продемонструвати суттєвий прогрес у виконанні цих критеріїв. І одне з питань – це дати чітку відповідь на питання щодо Юлії Тимошенко», - повідомив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк журналістам у Брюсселі після зустрічей із Європейським комісаром із питань політики розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле, Європейським комісаром із питань торгівлі Карлом де Гухтом, Віце-президентом Європарламенту Яцеком Протасевічем та депутатами Європарламенту.

 

Європейські партнери, за його словами, очікують також чіткої відповіді від уряду України, в який спосіб буде вирішено питання виборів у п’яти «проблемних» округах. Він нагадав, що опозиція внесла до парламенту відповідну постанову і наполягає на тому, що «всі документи, необхідні для встановлення результатів виборів на цих округах, були в ЦВК і вона зобов’язана не оголошувати вибори, а оголосити переможців на цих округах».

 

Ще одне проблемне питання - закон про референдум. Він повідомив, що опозиція подає позов до ВАСУ щодо скасування даного закону. «Даний закон був прийнятий з порушенням Конституції України, а саме базового принципу Конституції – особистого голосування. Усвідомлюємо, що ВАСУ не підтримає позицію опозиції, тому що він знаходиться під тиском адміністрації президента. Але ми робимо це для того, щоб після ВАСУ отримати право подачі позову до Європейського суду з прав людини щодо скасування закону про референдум», - повідомив він.

 

Що стосується виборів мера Києва, за словами Арсенія Яценюка, європейські партнери також вимагають від української влади чіткої позиції щодо того, коли ці вибори будуть проведені.

 

Арсеній Яценюк повідомив, що іще одне завдання, яке повинна виконати українська влада - формування Виборчого кодексу: «Президентські вибори не за горами. І вимога наших європейських партнерів щодо прийняття виборчого кодексу або зміни виборчого законодавства в тому числі пов’язана з президентськими виборами. Закон про вибори президента потребує суттєвих змін, так як ми вимагаємо, щоб вибори були чесні і прозорі».

 

Щодо інших критеріїв, які повинна виконати Україна - реформа прокуратури: «Нам навіть не треба очікувати ніяких вимог від ЄС, нам треба виконати норму чинної української Конституції, яка відібрала в органів прокуратури функцію щодо загального нагляду ще в 1996 році. І там був перехідний період чотири роки. Тобто органи прокуратури незаконно користуються функцією загального нагляду протягом 12 років. І ми очікуємо, коли врешті-решт уряд внесе до парламенту нову редакцію закону України про прокуратуру».

 

Наступний критерій - реформа Вищої ради юстиції. «Зроблено перший крок - щодо зміни порядку призначення суддів. Опозиція внесла до парламенту закон, який повністю відновлює компетенцію Верховного суду України. Верховний суд повинен стати найвищою судовою інстанцією», - сказав Арсеній Яценюк.

 

Він також зазначив, що існують також питання у сфері торгівлі.

 

Відповідаючи на запитання стосовно термінів виконання цих критеріїв, Арсеній Яценюк підкреслив: «Процес треба розпочати зараз. Зрозуміло, що ми до Вільнюського саміту не встигнемо зреалізувати все, але перші кроки повинні бути зроблені вже зараз. Негайно».

 

Батьківщина

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини