MENU

За нарушение законов США дали Украине статус «Приоритетной иностранной страны» - Зварыч

340 0

Посольство США в Україні розсилає повідомлення такого змісту:

3 травня 2013 року

США присвоюють Україні статус «Пріоритетної іноземної країни» відповідно до Спеціального закону 301

1 травня Офіс торговельного представника США оголосив про присвоєння Україні статусу “пріоритетної іноземної країни” (“Priority Foreign Country”) в рамках перегляду 2013 року “Спеціального закону 301” (“Special 301”). Таке визначення присвоюють країнам, що припускаються найгрубіших порушень законів, політики чи практичних аспектів застосування у сфері охорони і захисту прав інтелектуальної власності, які перешкоджають адекватному й ефективному захистові прав інтелектуальної власності або справедливому та рівному ринковому доступові для осіб, що залежать від захисту інтелектуальної власності. Перегляд Спеціального закону 301 стосується інтелектуальної власності й торгівлі і не зачіпає ніяких інших питань.

Останнього разу, коли Україну було визначено “пріоритетною іноземною країною”, вона втратила можливість користуватися перевагами від торгівлі в рамках програми “Генералізованої системи преференцій” (ГСП). Однак присвоєння статусу “пріоритетної іноземної країни” не призводить до автоматичного позбавлення права участі в ГСП. 

Посилення захисту прав інтелектуальної власності, безперечно, відповідає власним інтересам України, оскільки вона шукає шляхів до диверсифікації та підвищення ролі науковомістких секторів. Водночас ця тема має величезне значення як для українських митців і новаторів, так і для їхніх зарубіжних колег.

Ми визнаємо, що уряд України нещодавно звернув увагу на це питання, і усвідомлюємо, зокрема, зусилля віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка та його підлеглих, зокрема голови Державної служби інтелектуальної власності Миколи Ковіні. Однак останні дії – такі, як спроби почати легалізацію програмного забезпечення, що його використовують урядові установи, та боротьба з піратством на цифрових носіях, пов’язаним із українськими веб сайтами, – і досі перебувають на початкових стадіях, і слід буде зробити набагато більше для того, аби можна було стверджувати, що режим захисту прав інтелектуальної власності в Україні покращився. 

Визнання “пріоритетною іноземною країною” грунтується на трьох конкретних підставах:

(1)Несправедливе і непрозоре адміністрування в системі колекторних товариств, відповідальних за збір і виплату роялті американським та іншим власникам прав;
(2)Дуже поширене (і визнане) використання нелегального програмного забезпечення самими органами влади в Україні; 


(3)Відсутність впровадження ефективних заходів для боротьби із поширеними брутальними порушеннями авторських і суміжних прав онлайн, включно з браком прозорих і передбачуваних положень про відповідальність посередників і третіх сторін, що сприяють піратству, обмеженням такої відповідальності для провайдерів інтернет-сервісу та виконанням положень про видалення забороненого контенту.

 

Роман Зварич


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини