MENU

«Позор пассивной милиции!». Журналисты пикетировали МВД. ФОТОРЕПОРТАЖ

471 1

Сьогодні, 20 травня 2013 р., величезна кількість київських журналістів зібралися під Міністерством внутрішніх справ, вимагаючи негайного розслідування нападу на наших колег Ольги Сніцарчук і Владислава Соделя та затримання винних у цьому, яких Інтернет-спільнота «вирахувала» без допомоги міліції. У тому, хто напав на Ольгу, журналісти упізнали члена одного з бійцівських клубів Білої Церкви Вадима (Румина) Тутушка. Упізнані й інші нападники, а головне - ті, хто з-за їхніх спин віддавав їм вказівки.
 
Підтримати вимоги журналістів прийшли народні депутати: Ірина Геращенко, Леся Оробець, Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко, Леонід Ємець (останній з нашого округу, хоч недаремно проголосували за нього :).
 
Учасники акції тримали плакати: «НСЖУ вимагає розслідування за статтею 171!», «НМПУ вимагає розслідування злочинів проти журналістів!», «Орли Кравченка=урки Захарченка?», «Ганьба пасивній міліції!», «УНІАН, ТВІ, 5-й канал - хто наступний?», «Міліціє, працюй, а не байдикуй!», «Бездіяльність міліції - злочин!», «Міністре, розслідуй або йди геть».
 
 Ірина Геращенко сказала, що потрібно забирати ліцензії у тих спортивних клубів, учасники яких займаються негідними речами, на кшталт рейдерства і нападів на демонстрантів. 
 

Андрій Іллєнко повідомив, що свободівців вже почали масово тягати на допити, одному мало не виламали двері. Він був упевнений, що це бандити - але коли вони не змогли виламати двері і пішли, під дверима залишилася повістка. Також Іллєнко розповів про «сафарі» - полювання на активістів «Свободи». Обличчя нападників, як і у випадку з побиттям журналістів, відомі, але міліція бездіє - мабуть, вони такі мєнти.
 

 
Під час акції виступила і вчителька Ніна Москаленко, яку рейдери силою викинули з її приміщення. Наскільки я зрозуміла, в нападниках на журналістів вона упізнала тих самих хлопців, яких найняли для захоплення її будинку.
 
Були і жарти. Ми - журналісти і громадські активісти - настільки часто збираємось під МВС та райвідділами, вимагаючи припинення репресій - завжди вимагаємо дати комусь спокій - а сьогодні навпаки - вимагали затримати нападників. Один із колег іронізував над ситуацією, вигукуючи: «Руки прочь от Вадика Румына!» :)
 
Учасники акції скандували: «Мі-ні-стра!». Але Захарченко до пікетувальників так і не вийшов, хоча був заздалегідь попереджений, що до нього прийдуть журналісти і народні депутати. Замість нього вийшов заступник начальника Головного слідчого управління і сказав: «Я за дорученням міністра готовий відповісти на всі ваші питання». Першим же запитанням, зрозуміло було - де міністр і чому не вийде до людей особисто? На що заступник начальника кілька разів повторив: «Я за дорученням міністра готовий відповісти на всі ваші питання». Класична тактика - той, хто уповноважений приймати рішення, десь ховається, і посилає замість себе людину, яка ні на що не уповноважена...
 

Журналісти і нардепи буквально накинулися на представника МВС. З нього вдалося витягти, що вже допитано біля 70 людей (щось величенька цифра - коли б вони встигли?). Що додому до Тутушка (це прізвище назвали депутати, представник МВС відмовився його називати, посилаючись на презумцію невинуватості), з’їздила слідча група, опитали його родичів і знайомих.

- Чому Тутушко не затриманий? - питали Іллєнко та Мірошниченко.
- Тому що не встановлена його причетність до цього злочину.
 
Виявляється, підозрюваний досі не в розшуку (порівняймо з тим, як ловили і розшукували активістів за безневинні сніжки у депутатш-регіоналок). Мабуть, і статусу підозрюваного офіційно не має.
 
Ігор Мірошниченко все намагався дізнатися, чи допитали вже або планують допитати голову Білоцерківських «Молодих регіонів», якого упізнали на фото за спинами нападників. Чіткої відповіді не отримав. Представник МВС відмовився і назвати прізвище керівника слідчої групи, посилаючись на таємницю слідства. На якомусь етапі люди не витримали і почали скандувати «Геть ментовський бєспрєдєл!».
 

 Врешті народні депутати і двоє журналістів, Юрій Луканов та Вікторія Сюмар, пішли всередину будівлі МВС - шукати міністра. Їх довго не пропускали далі КПП, потім пропустили, але міністра на робочому місці не виявилось. Тоді двоє нардепів залишились чекати на нього біля його кабінету, а решта поїхали ловити його у Кабміні. Очевидно, що замовчати цю історію владі вже не дадуть.
 
P.S. Користуючись нагодою, хочу звернутися до Ольги Сніцарчук і Владислава Соделя. Колеги, оскільки журналісти і нардепи настільки активно добиваються затримання винних - дуже ймовірно, що їх таки буде затримано. Але після цього (можливо, і до цього) тиск почнеться на вас. Вам пропонуватимуть гроші, можливо, залякуватимуть - щоб ви пішли на «мирову» з нападниками. Бо інакше доведеться їх карати, а вони ж у такому разі мовчати не будуть і скажуть, хто їх туди привіз, скільки заплатив, що наказав робити. Замовникам це зовсім не потрібно. Також вони розуміють, що після цього наступним нападникам доведеться платити набагато дорожче.
 
Так ось, колеги, не піддавайтеся у жодному разі. Це звичайного гопника, який сп’яну з кимось побився і при цьому вдарив дівчину, що полізла розтягати бійку - такого можна пробачити. Бо тюрма нікого кращим не робить. Хай такий компенсує збитки і буде на волі - може, наступного разу буде розумніший. 

А з цими «антифашистами» інша історія. Їх спеціально привезли і спеціально заплатили, щоб вони били людей. Більше того - вони бачили, що нападають на журналістів з камерами. Якщо ви не відступите і ми разом доб’ємося передбаченого законом покарання для них - тим самим зменшимо ризик нападу на інших колег.

 

Олена БІЛОЗЕРСЬКА  bilozerska

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини