MENU

Через Ющенка Україна щорічно втрачає $ 7-8 млрд.

980 4

Через розрив Віктором Ющенком довгострокової міжурядової угоди «Про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу через територію України» українська економіка втрачає $ 7-8 млрд. щорічно.

До 2005 р. Україна взагалі не закуповувала російський газ. За російсько-українською міжурядовою угодою «Про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу через територію України» від 4 жовтня 2001 р. (термін дії до 2013 р.) передбачалося, що ВАТ «Газпром» поставляє НАК «Нафтогаз України» природний газ в рахунок послуг з його транспортування по нашій території в європейські країни. Ціни на поставки і тарифи на транспортування газу були ув'язані таким чином ($ 80/1 тис. куб. М і $ 1,75 / 1 тис. куб. М на кожні 100 км), що при гарантованому «Газпромом» обсязі транзиту (близько 110 млрд . куб. м на рік) «Нафтогаз» отримував близько 26 млрд. куб. м палива.

На початку 2005 р. з ініціативи президента Віктора Ющенка міністр Мінпаливенерго Іван Плачков і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко на переговорах з головою правління ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером запропонували відмовитися від існуючого порядку і перейти до грошових розрахунків за постачання російського газу і його транзит по території України. Російська сторона негайно погодилася.

У результаті ціни на російський газ почали стрімко рости, тариф на його транспортування по Україні до Європи залишався практично незмінним, а вже не гарантовані «Газпромом» обсяги транзиту регулярно і значно знижуються.

Торік було транспортовано близько 82 млрд. куб. м газу при середньозваженою ставкою транзиту $ 3,11 / 1 тис. куб. м на кожні 100 км, за що ПАТ «Укртрансгаз» (дочірня компанія НАК) отримала від ВАТ «Газпром» близько $ 3,2 млрд.

У той же час «Нафтогаз» закупив у «Газпрому» в 2012 р. близько 25 млрд. куб. м палива за середньою ціною $ 425/1 тис. куб. м майже на $ 11 млрд.

Баланс на поточний рік передбачає імпорт 18 млрд. куб. м газу - за угоди 2001 р. це можна було з лишком отримати практично безкоштовно в рахунок послуг з транзиту 80 млрд. куб. м газу. А тепер за нього необхідно заплатити більше $ 7,5 млрд.

Таким чином, шкоди нашій економіці від ініціативи Ющенка щодо розриву довгострокового міжурядової угоди «Про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу через територію України» оцінюється приблизно в $ 7-8 млрд. щорічно.

Нагадаємо, раніше депутат фракції "Батьківщина" Олександра Кужель заявила про те, що за підписання Юлією Тимошенко газового договору між Україною і Росією потрібно судити не екс-прем'єра, а колишнього президента Віктора Ющенка.

Прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова заявила про те, що такі заяви не мають юридичних підстав, тому що під час його президентства главою виконавчої влади був прем'єр-міністр, до конституційних повноважень якого належала економічна сфера.

Svobodu Tymoshenko


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини