MENU

Зростання витрат і курс долара. Чого чекати від бюджету-2017

3635 0

Наш бюджет на 2017 року дуже обмежений іншими зобов'язаннями України, зазначає в своєму блозі на "Новому часі" економіст Олександр Жолудь. Якщо подивитися на основні статті видатків, то вони від бюджету до бюджету практично не змінюються. Головні джерела витрат і доходів, в цілому, зберігаються.

У проекті планується збільшення видатків бюджету на 14,9% порівняно з бюджетом на цей рік, що мені здається досить оптимістичним, враховуючи, що очікується приблизно 3% економічного зростання і 8% інфляції.

Якщо дуже спростити і припустити, що наш номінальне зростання ВВП буде таким же, як реальний ріст плюс інфляція (це не зовсім так, але для спрощеного варіанту припустимо), то він складе 11%, тоді як ми ставимо зростання витрат на рівні майже 15%.

Це означає, що зростання витрат буде перевищувати темпи зростання економіки, що не дуже добре, особливо якщо ми враховуємо і можливість якихось негативних змін, а також те, що, як правило, у проект бюджету, який подає Міністерство фінансів, згодом депутати вносять свої правки в напрямку збільшення витрат. У проекті витрати вже випереджають зростання економіки, а після депутатських правок вони, найімовірніше, ще збільшаться. В такому випадку бюджет може виявитися нереалістичним, або ж справа в тому, що прогнози щодо інфляції і зростання економіки занадто песимістичні.

Читайте також: Проект бюджету на 2017 рік побудований на завищених доходах – Пинзеник

Я вважаю, що бюджет варто будувати на песимістичній базі, закладаючи варіант, який нижче середнього, а потім вже коригувати показники. Зрозуміло, що за станом на вересень поточного року наша інформація про те, як буде розвиватися ситуація в 2017 році, недосконала. Оцінки будуть ставати набагато точніше з часом.

Читайте також: Чому за 20 років гривня подешевшала в 14 разів порівняно із доларом?

Що стосується закладеного в бюджет курсу валют 27,7 гривень за долар, то потрібно розуміти, що мова йде про середньорічний курс, потрібний в основному для того, щоб розрахувати, скільки коштів піде на погашення зовнішніх позик. Курс долара впливає в основному саме на це, так як витрати і доходи здебільшого прив'язані тільки до гривні. До того ж, протягом року можливі коливання, так що я б не виключав, що курс дійде і до таких позначок. Але не треба дивитися на нього як на курс, який чекає нас протягом всього року.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини