MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 вересня 2017

1374 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 вересня

Недовиконане домашнє завдання українських націоналістів

Євромайдан не міг би перемогти без націоналістів – але націоналісти не змогли перемогти в Україні після Майдану. Їхня програма занадто дрібна для такої великої країни, як Україна. Вони говорять про мову й історію, а не про економічні реформи. Але сильна держава неможлива без модерної економіки. Роман Шпорлюк, найкращий український знавець націоналізму, колись сформулював блискучу тезу: є нації, які сприймають ідею модернізації, а є нації, які культивують свої традиційні цінності. Українці потрапляли у другу групу. Хоча у них були певні прориви: Франко і його покоління, національні комуністи 1920-х, ОУН наприкінці й після війни. Модернізація потребує відповідної ідеології. 

У центрі Києва вибухнув автомобіль. ФОТО, ВІДЕО

У центрі Києва в районі Бессарабської площі вибухнув автомобіль. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомляє журналіст Сергій Панченко: "Вибух біля "Арена Сіті". Вибухнула автівка "Тойота Камрі" на іноземних номерах. Там були жінка з дитиною. Автомобілісти, які обступили покручене авто, одразу достали дитину. Через деякий час врятували і жінку. Оперативно приїхала "швидка". Дещо шокувала така подія в центрі міста, але порадувала консолідація наших громадян". Родичі потрерпілих, що прибули на місце події, розповіли, що у автівці під час вибуху загинув чеченець Тимур Махаурі. 

 

А чи є українські школи в Угорщині чи Румунії?

Якщо йдеться про школи, які умовно називають угорськими чи румунськими, то це тільки метафора. Насправді це українські школи з угорською чи румунською мовами навчання. Тут вчать історії України. І – що важливо – української мови. Все залежить від долі предметів, які викладаються тією чи іншою мовою. Якщо говорити про обурення угорської чи румунської сторони, то йдеться не про те, щоб вчити угорської чи румунської мови, а про те, щоб не вчити української мови та історії. Тобто не виховувати саме українського громадянина, байдуже якої національності і якою мовою він розмовлятиме. На жаль, у деяких регіонах Закарпаття і Буковини доходить до того, що діти закінчують школу з угорською чи румунською мовою навчання і по суті української мови не знають і майже нею не володіють.

Американська армія й російська загроза: слабкість як запорука сили

Як на мене, у статті Politico немає справді тривожних новин. Джерело, на яке вона посилається, вказує, що 173-й бригаді, яка налічує чотири тисячі бійців, "бракує потенціалу, необхідного для ефективного виконання її місії з вирішальною оперативністю". Politico припускає: якщо сила швидкого реагування, якою є повітрянодесантна бригада, має таку слабкість, то, певно, й усі військові сили загалом також. Через це заголовок матеріалу виходить ще похмурішим: "Армія США не готова протистояти Росії в Європі". Однак будь-яка армія зазвичай далека від ідеалу. Збройні сили засвоюють уроки зі своїх помилок, беруть участь у навчаннях, відпрацьовують тактики й намагаються максимально ефективно використовувати час, людські та інші ресурси. В альянсі на кшталт НАТО навіть Сполучені Штати, які є єдиною військовою наддержавою, сподіваються, що можуть розраховувати на вміння та досвід інших країн.

Чи будемо ми історичним народом?

Те, що я дізнався від співрозмовця, мене неабияк ущемило. Виявляється, українці не повинні жодним чином підкреслювати ні­яких ознак героїзму: ані минулого, ані теперішнього. Якщо й згадувати про це, то винятково в негативному ключі. Не варто їм використовувати й національну символіку, наприклад, прапор і герб. Чому? Бо всі ці атрибути буцімто стають недопустимим подразником для… країни-загарбника. У моїй реконструкції все має приблизно такий вигляд: потрібно остаточно скоритися й розчинитися під тиснявою чужоземного нашестя. Нехай навіть нас і захоплять. Не біда. Проте на рівні місцевої влади нічого, мовляв, не зміниться. Усі й надалі житимуть тихим, але спокійним життям.

35 тисячам мешканців Торецька та селищ у "сірій зоні" відновили стале водопостачання. ФОТО

Безпеку робіт забезпечували військовослужбовці української сторони СЦКК, фахівці ДСНС України, представники підрозділів цивільно-військового співробітництва, а також патрулі СММ ОБСЕ та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Впродовж трьох робочих днів ремонтні бригади знайшли понад 30 поривів на водоводі. Відновлення сталого водопостачання дозволило понад 35 тисячам мешканців Торецька та селищ у "сірій зоні" забути про жорсткий графік подачі води (дві години на добу), який було запроваджено протягом останніх декількох місяців. Крім того, своєчасні аварійно-відновлювальні роботи водоводу підвищило спроможності міста якісніше підготуватися до осінньо-зимового періоду, а промисловим підприємствам Торецька та району працювати у звичному робочому режимі.

503 роки тому князь Острозький завдав мосвовському війську нищівної поразки

Для свого часу рішення й дії Острозького були новаторськими й унікальними, що й забезпечило не лише перемогу, але й подив і захоплення сучасників. Спочатку князь провів швидкий марш, під час якого подолав кілька заболочених річок (ворог не вірив, що, маючи піхоту, артилерію й обоз, підрозділи Острозького зможуть так оперативно пересуватись) і швидкими атаками розбив кілька московських загонів. Далі князь грамотно обрав поле битви, аби повною міроб використати специфіку свого війська й нівелювати перевагу ворога в чисельності. Перед цим під самим носом противника було здійснене форсування Дніпра наведеними мостами (понтонами слугували конструкції зі плотів і пустих діжок). На полі бою Острозький вишукував військо згідно із винайденим ним бойовим порядком, який перед цим із успіхом застосував 1512 року в битві під Вишнівцем.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини