MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 25 червня 2018

1282 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 25 червня

Сенцов проти російського міфу про Крим

Сенцов для російського міфу про Крим виявляється небезпечнішим. Хлопець з російським прізвищем, який виходить протестувати проти приходу Росії. Не активіст з Києва і не «правосек» зі Львова. Звичайний кримський хлопчина, сім'я якого перебралася до Крим з Уралу. Він приречений був потрапити до тієї самої цільової групи, заради якої Кремль, за його власною версією, і влаштував вторгнення. А він у ній бути відмовився. Сенцов став більшим за самого себе. З персонального перетворився на символічне. Зі звичайного в'язня – на дисидента.

Закономірний результат: безкарна пропаганда ненависті веде до насильства

Немає жодного "але".Почавши тероризувати, бити й убивати одних, рано чи пізно вони прийдуть за кожним. Бо в вас виявиться не той колір очей, не те віросповідання чи ви будете просто занадто розумні. А занадто розумним немає місця в суспільстві, де перемогли культ сили і мракобісся. Звичайно, злочин здійснюють саме ті, хто йде громити та вбивати. Але чи справді немає провини в діях тих, хто словами розпалює ненависть брата до брата, отруює розум інших, пояснюючи, що деякі люди не зовсім люди, сіє паніку брехнею про "геноцид", на яку перелякані діти відповідають справжнім насиллям?

Журналістка: На біса робити нормальні дороги – краще перефарбуймо і зробімо на них більше смуг

Мінрегіон пропонує звузити ширину смуг на дорогах. Так, ніби в нас і без того замало відбувається зіткнень на шляхах, і людей недостатньо гине в ДТП. Оновлений ДБН щодо вулиць і доріг вже опублікований і набуде чинності з 1 вересня 2018 року. Чиновник-неофіт Лев Парцхаладзе, пояснює цю ідіотську ідею так: "...Європейська практика показала, що дороги з меншою шириною смуг руху (3–3,25 метрів) підсвідомо спонукають водіїв їхати обережніше та з меншою швидкістю. Тому кількість аварій у них набагато менша".

Жадан: Хто з нас готовий побачити воїна світла, що випрошує 50 грн на вокзалі?

Думаємо, що справді могли бачити його, цього неприкаяного учасника бойових дій, там, де він був усім потрібен, де його присутність та поведінка ні в кого не викликали запитань. Легко могли там бачитись, навіть перекинутись кількома словами, навіть сидіти за одним обіднім столом. Так і не запам’ятавши одне одного. Хіба всіх запам’ятаєш? Хіба ми взагалі виокремлюємо для себе цих учасників бойових дій – кожного окремо, з його власним ім’ям, із його голосом, із його історією? Ми ж зазвичай говоримо про військових у множині: наші хлопці, наші захисники, наші герої.

Портников: Молдовська влада сама вистрілила собі в ногу

Масові народні протести в центрі Кишинева нагадали, що на пострадянському просторі судові інстанції досі використовуються для "коректив" народного волевиявлення – тоді, коли це не виходить зробити у виборчих комісіях Протести пов'язані з недавнім скасуванням Апеляційною палатою виборів мера молдовської столиці Кишинева. На виборах переміг кандидат від непарламентської опозиції Андрій Нестасе, якому вдалося обійти кандидата від партії президента-соціаліста Ігоря Додона Іона Чебана. Саме Чебан подав до суду на Нестасе, звинуватив його в участі у передвиборній кампанії іноземців і у заклику йти на вибори в день голосування.

Чого не розуміють наші "фізики" в суперечці з "ліриками"

Думаю, що частина природничників узагалі продовжує перебувати у колі російської культури. Звичайно, українські письменники не можуть скласти конкуренції російським, як українська культура не може конкурувати з імперською російською. Про це вже чимало написано. Однак у певних речах може. Наприклад, українські шістдесятники, передусім дисиденти – абсолютно оригінальне явище у європейському контексті. Одначе що про нього відомо природничникам? Ким вони вважають Сверстюка, Дзюбу чи Горську? Боюся, про Світличного вони взагалі нічого не чули, а всю українську літературу гамузом уважають хутірським непотребом, що не пройшов випробування часом.

Вдала інвестиція: спрощена процедура вступу для абітурієнтів із окупованих територій

Щоб розібратися детально, цю загальну гостру проблему треба розділити на кілька тем. Перше питання – формулювання, які саме пільги маються на увазі. Тому що споживачі гучних заголовків, які дуже рідко дочитують друге речення до кінця, думають, що фраза "без складання ЗНО" – це автоматичне зарахування випускників до будь-яких вишів поза конкурсом. Що ми маємо насправді? Для вступу за спрощеною системою абітурієнтові потрібно приїхати до освітнього центру (сформовані на звільнених територіях) і подати заяву з освітньою декларацією. Так, жодної "зради": атестати шкіл, що працюють під окупантами, не визнаються справжніми документами.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини