MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 січня 2019

1928 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 січня

Процес деокупації залежить винятково від краху РФ – Портников

Рішення про відкриття "представництва ПМР" у Москві – просте і зрозуміле послання усім молдаванам: голосуй – не голосуй, а все одно Придністров'я залишиться окупованим. Але це також сигнал усім тим українцям – і політикам, і виборцям – хто як і раніше намагається переконати нас, що деокупація Донбасу та Криму залежить від результатів нашого з вами голосування, а не від кардинальних змін у Росії. Що варто нам тільки проголосувати за когось "правильного", того, хто "вміє домовлятися", як Путін відразу прибере свої війська й найманців із окупованих територій. 

Сто років культурної дипломатії України: маємо неабиякий потенціал

Уявіть собі: січень 1919 року. Кілька тижнів тому до влади прийшла Директорія, яка готується проголосити Соборність України й водночас відбиває атаки з усіх боків – від потужної навали більшовиків зі Сходу до підтримуваного Антантою наступу поляків із Заходу. Й ось у цей драматичний час із ініціативи Симона Петлюри Директорія створює в Києві Українську республіканську капелу під керівництвом Кирила Стеценка й Олександра Кошиця. У березні, коли вже втрачено столицю й більшу частину території, капела у складі близько 80 людей вирушає у грандіозне зарубіжне турне.

Голове випробування, перед яким постає жертва кібератак

Німецькі ЗМІ поставилися до справи з похвальною відповідальністю, і поки що не передрукували виявленої інформації. Така поведінка контрастує з бездумною, легковажною реакцією американських ЗМІ. Читачі, певно, пам’ятають її із президентських виборів 2016-го, коли журналісти радісно вхопилися за компромат на Гілларі Клінтон і Національний комітет Демократичної партії США, не замислюючись про мотиви хакерів.Німеччина реагує майже так само, як Франція, де ЗМІ взагалі проігнорували нібито скандальні матеріа­ли, виявлені внаслідок схожої хакерської атаки проти Макрона.

Всічена пам'ять: ця амнезія досі має владу над нами

Драй-Хмара міг відчувати те саме. Привид великого жертвоприношення входив в українську культуру: у вересні 1930-го всі знали про процес над СВУ, де знищать "стару" українську інтелігенцію – аби за кілька років знищити нову, "революційну". Потім будуть Голодомор і Великий терор. "Всічена глава" перестала бути просто метафорою: вона стала чимось конкретнішим і страшнішим. Саломея Драй-Хмари була вже не символом спокуси чи жорстокості – вона ставала символом терору, але також амнезії, яка розкидала шматки колективного тіла по світу, без пам'яті один про одного.

Міністерка освіти Естонії розповіла про особливості естонської шкільної системи

Основа будь-якої класної школи – класні вчителі. Припиніть безкінечні тестування й екзаменування вчителів. Почніть їм довіряти й дозвольте експериментувати. Естонські навчальні плани визначають, що учень має знати, а вчителі вирішують, як і в якій послідовності цьому навчати. Хтось із учителів використовує новітні технології, а хтось лише дошку та крейду. Якщо радикально різні підходи вчителів дають однаково якісні результати, то навіщо Міністерству освіти змушувати всіх вчителів викладати однаково?

Як захисники ДАПу ставали "кіборгами"

Коли їхав, то розхвилювався, що маю надавати духовну підтримку не просто військовим, а хлопцям, що їдуть в аеропорт. "Кіборгам". Слава про них уже ширилася повним ходом. Тому це хвилювало. Але чомусь спілкування пішло легко. Хлопці виявилися просто хлопцями. Звичайними, своїми. Під час перебування в терміналі я помітив, що всі, хто там був – люди. Звичайні. Всі боялися, всім було холодно, всі знесилені. І всі боролися. Найгарячіше оборонялися ті, хто змирився з думкою про смерть. Ті, хто подумки померли.

Водохреща-2019: значення свята, історія і традиції

У всіх церквах свято Водохреща прив'язане до дати стародавнього свята Богоявлення, яке відзначають 6 січня. У рим-католицькій традиції святкування приурочене до Богоявлення, яке святкують 13 січня. Частина православних церков відзначають це свято 19 січня, за григоріанським календарем. Інші, зокрема Константинопольська церква, святкують Водохреща господнє 6 січня, за новоюліанським календарем. У давньосхідних церквах цей день присвячений не тільки Хрещенню Ісуса Христа, але і його народженню, і складає єдине свято Богоявлення.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини