MENU

Німеччина передала Україні грамоту Петра І, датовану 1708 роком

3519 0

Тим часом, сьогодні вночі відбулась надзвичайна подія – з Німеччини до України прибула унікальна культурна цінність – історичний документ – Грамота Петра І. З моєю заступницею Тамарою Мазур особисто зустрів артефакт у Міжнародний аеропорт "Бориспіль".

Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (Федеральна земля Баден-Вюртемберг.

Читайте також: Пропала грамота: як у Німеччині знайшли старовинний документ з України і до чого тут РПЦ

Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національний заповідник «Софія Київська», де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду.

Ця передача стала результатом роботи Міжурядової комісії з питань повернення переміщених культурних цінностей під час Другої Світової війни, де головували моя Перша заступниця Світлана Фоменко та доктор Міхаель Янсен посол з особливих доручень МЗС ФРН.

Дякую науковцям, які віднайшли і дослідили цю культурну цінність і всім колегам, які долучились як до повернення, так і перевезення цього артефакту.

Далі буде! -:)

Читайте також: Из Лувра пропала самая дорогая картина в мире

upd. За свідченнями істориків цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Євген НИЩУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини