MENU

Чи правильно вважати, що Друга світова війна розпочалася у 1939 році?

1251 1

Чи правильно вважати, що Друга світова розпочалася у 1939 році?

...а чи дійсно Друга світова розпочалася у 1939 році?

Учора всі висміяли Шмигаля за фразу про те, що 22 червня 1941 року війна прийшла у домівки всіх українців. При цьому експерти як один, хором підкреслювали "всім відомо, що Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року".

І от у мене запитання до наших ЛОМів: звідки це "відомо"?

Хіба, починаючи військові дії проти Польщі (а саме це відбулося 1 вересня 1939 року) Гітлер десь у своїх виступах назвав це початком світової війни? Ні, на той час він узагалі не думав про світове панування, та й не мав на те військової моці. Війною з Польщею він намагався пробити коридор до Східної Прусії і тільки.

Може в Британії, оголошуючи війну Німеччині, назвали її Другою світовою? Ні. Ніхто не думав, що Гітлер піде далі Польщі.

Читайте також: Ялта-1945: символом чого стала конференція "великої трійки"?

То, може, 1 вересня 1939 року зробили днем початку війни через те. що вторгнення в Польщу було найсерйознішим конфліктом після Першої світової і саме воно розкрутило маховик агресії?

Ні, війни за участю союзників Гітлера уже йшли. У 1935 Муссоліні напав на Ефіопію. В 1931 Японія попри протести Ліги націй захопила Манчжурію, а в 1932 Китай оголосив їй війну.

То може то були не такі масштабні війни? Ні, були. У 1937 році за тиждень боїв на китайсько-японському фронті загинуло 800 тис. китайців. Просто нам це все нецікаво, бо нас не стосується.

Розпочата в 1939 році війна не була світовою. Бо велася на теренах Європи між Німеччиною, Італією і СРСР з одного боку і Британією, Францією, Польщею – з іншого. Ані США, ані Японія, ані інші країни участі в ній не брали.

Війна. розпочата вторгненням у Польщу завершилася повною перемогою Гітлера і Сталіна у 1940 році. які й поділили між собою Європу.

А 22 червня 1941 року почалася зовсім інша війна. І у ній воювали дещо інші сторони. З одного боку Вісь на чолі з Ніімеччиною, на іншому – Британія і СРСР (Петенівська Франція на той час уже була союзником Гітлера).

Читайте також: Через 75 років по Другій світовій Україна все ще лишається полем битви. Нині – щодо пам’яті про війну

І лише в грудні 1941 року, після нападу Японців на Пірл-Харбор, коли США оголосили війну Німеччині, Британія – Японії, а Японія – Британії, отоді й почалася справді війна, яка набула ознак Світової.

Детальніше про це написав британський історик Алан Джон Персиваль Тейлор.

Тож, починаючи суперечку про те, коли почалася війна, ми маємо уникати слів: "усім відомо". Бо нічого нікому не відомо. Треба писати: "прийнято вважати, що Друга світова війна розпочалася тоді то..." (Прийнято вважати ж із подачі Британії і Франції. які саме тоді й вступили у війну).

Це буде коректним.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Євген ЯКУНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини