MENU

Закон о языках не сможет притеснить украинский язык

1214 4

  

Активна громадянськапозиція – це, звісно, чудово. Але чи незабагато істерики? Чому всі вирішили,що українськамова під загрозою? Святослав Вакарчукз «Крихіткою» і Олегом Скрипкою хоромзаспівають російською? Чи Забужко зЖаданом і Андруховичем побіжатьперекладати свої книжки «на общєпанятний»?


Українську мову мизможемо захистити самостійно.


Двадцять з лишнім роківя розмовляю українською і ніколи немала з цим проблем. За все життя переходитина російську доводилося лише кількаразів, переважно в розмові з росіянами,і одного разу – у телефонній розмовіс СергіємКіваловим, про мовний законопроект.«Вот смотрите, мы же с вами сейчас нарусском разговариваем!», - казав тодіполітик. Поклавши слухавку, я переповідалацю фразу коллегам як анекдот. Переповідалаукраїнською, якою завжди розмовляю вредакції LB.ua. Тексти виходять російською,бо сайт – так склалося історично, ще зчасів дніпропетровської за походженнямгазети «Левый берег», - російськомовний.А консультації з експертами, обговоренняз редакторами, ділова переписка іпереписка з читачами в коментарях – цевсе відбувається рідною, українською.І ніхто мені цього не заборонить, хайнавіть голосують на всі 450 карток.


Бо невже хтось справдідумає, що через закон Ківалова-КолєсніченкаСвятослав Вакарчук з «Крихіткою» іОлегом Скрипкою хором заспіваютьросійською? Чи Забужко з Жаданом іАндруховичем побіжать перекладати своїкнижки «на общєпанаятний»? Чи Швейк насцені театру імені Франка заговоритьоднією мовою з поручником Лукашем? (Ага,скажіть це Бенюку). Чи наші діти станутьдивитися «Сімпсонів», «Тачки» і «Друзів»у якомусь там російському перекладізамість розкішного, веселого українського?А бабусі заб’ють на «Ніч таку місячну»і затягнуть про Волгу з «коробочкою»?


Загалом, майбутня мовнаситуація в Україні, скоріше за все,нагадуватиме вчорашнійпротест під Верховною Радою. Владатурботливо захистить російську від«зазіхань» (як захистила свій мітингза допомогою металевого паркану), надастьїї носіям – за рахунок держбюджету –техніку і пильну охорону, та ще й платитимеза приєднання до групи російськомовних(як робили на підступах до вулиціГрушевського жіночки зі списками вруках). Українську частину лякатимутьрізними «беркутами», комусь зламаютьребра, а журналістів поливатимутьсльозогінним газом.

 

Але збиратися нам незаборонять, співати українською незаборонять, читати вірші українськоюне заборонять. Бо це неможливо. Яким бне були закони, популярність українськоїмови, використання її в кіно, літературі,ЗМІ – це все залежить лише від нас.Ось LB.uaзапустив українську версію – хібачерез якийсь закон? Ні, через попит середчитачів. А російськомовні мешканцікраїни переходять на українську черезнаказ чиновників? Як би не так. Вонироблять це, бо відкривають для себедостойних українських письменників іспіваків, зачаровуються атмосфероюзахідноукраїнських міст, закохуютьсяу принципово українськомовних дівчатчи хлопців. І що тут може зробити Колєсніченкоз його рваною сорочкою?


Опозиційні політикивже розказують в яскравих барвах, якзахищатимуть українську мову, якщо миза них проголосуємо. Думали б краще, якреально спростити фіскальну політику,як знайти дієвий механізм боротьби зкорупцією, як відучити дітей від шкідливоїїжі і де взяти грошей на зарплативчителів. Інакше вся підтримка, заробленазавдяки мовному питанню, згодом невиллється ні в який конструктив і зійдена пси, як уже було не раз. А свою мовуми самі відстоїмо: розмовляючи нею,читаючи, купуючи українські книжки іприходячи на кіносеансиз українським дубляжем. Які б законине приймали в тій їхній Верховній Раді.

 

Алена МЕЛЬНИК

 

 

Партия регионов? Нет,черносотенцы Малороссии


Азаров подтвердил, чтоПартия регионов – это черносотенцы


«Введение двуязычия -это преступление против нации» - ЮлияТимошенко

 

 КОЛЕСНИЧЕНКО ВАДИМ ВАСИЛЬЕВИЧ. ДОСЬЕ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини