MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 20 грудня 2021

235 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 20 грудня. 

Боррель: "Північний потік - 2" – не пріоритетний проект для ЄС

Для країн Євросоюзу настав час продемонструвати твердість та єдність, аби протистояти спробам Росії дестабілізувати Україну, заявив у своєму блозі в неділю, 19 грудня, верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, інформує UAINFO.org з посиланням на Українську службу DW.

"Ми знаємо, що одних лише слів та заяв недостатньо, щоб змінити розрахунки російського керівництва", що стягує війська до кордонів України, зауважив глава дипломатії ЄС. Тому, додав він, так важливо, що європейські лідери вирішили продовжити чинні економічні санкції та "попередили Росію про серйозні наслідки у разі будь-яких дій проти України".

"Росія використовує енергоресурси як політичний інструмент"

Ескалація поблизу кордонів України розгортається на тлі надзвичайно високих цін на енергоносії, зазначив Боррель: лише у грудні ціни на газ зросли на 40 відсотків, а порівняно з літом зростання склало 300 відсотків.

"Ще Сталін таким бавився": Фейгін прокоментував чутки про наступника Путіна

Російський юрист і громадський діяч Марк Фейгін пояснив, чи готує президент РФ Володимир Путін собі наступника, а також розповів, чи може він з власної волі піти з Кремля.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24", інформує UAINFO.org.

За словами Фейгіна, можливість піти з влади у Путіна була ще в 2008 році, коли він запропонував замість себе кандидатуру Дмитра Медведєва. Однак тоді він став прем'єр-міністром РФ.

"Нікуди він не піде. Це гра, розрахована на публіку, кокетування. Ще Сталін таким пробавлявся, він говорив і 17-му з'їзду ВКП(б), що я піду, Кірову поступлюся. Пам'ятаєте, чим це скінчилося? Це гра, розрахована на те, щоб, з одного боку, виявити всякого роду божевільних, які почнуть проявляти активність, і перестріляти їх. З іншого боку, це вічне "я піду, а з ким ви залишитеся", - говорить юрист. 

Фейгін при цьому допустив "транзитні перетрубації", при яких Путін може стати союзним президентом Росії та Білорусі.

"Така опція для нього навіть краща, тому що він начебто не російський президент і не порушує Конституції з приводу двох термінів поспіль, тому що весь час є різні претензії. При цьому він залишається тим, ким і був. Тому серйозно це сприймати не варто", - пояснив він.

Чому курс турецької ліри рекордно обвалився, але це не хвилює Ердогана?

Національна валюта Туреччини цього року різко обвалилася на 55% щодо долара, але президента Реджепа Таїпа Ердогана, здається, це не турбує.

Цього тижня курс ліри знижувався до рекордно низьких показників, але багаторічний лідер Туреччини продовжує свою "економічну війну за незалежність", підкріплену низькими процентними ставками, інформує UAINFO.org з посиланням на ВВС NEWS Україна.

Тож чому Ердоган просуває модель, критики якої попереджають про ризики стрімкого зростання інфляції, підвищення рівня безробіття та бідності, і що це означає для турків?

Неортодоксальна політика

Проста причина обвалу турецької ліри полягає в неортодоксальній економічній політиці підтримки низьких процентних ставок, щоб стимулювати економічне зростання Туреччини та експортний потенціал за допомогою конкурентної валюти.

На думку багатьох економістів, якщо інфляція зростає, її треба контролювати, підвищуючи процентні ставки. Але Ердоган розглядає процентні ставки як "зло, яке робить багатих багатшими, а бідних - біднішими".

"Усе так дорого, - поскаржився кореспонденту BBC Севім Їлдирим на місцевому фруктовому ринку. - З такими цінами неможливо навіть приготувати базові страви для сім'ї".

Річна інфляція в Туреччині перевищила 21%, але Центральний банк Турецької Республіки, перебудований Ердоганом, щойно знизив процентні ставки з 15% до 14% четвертий місяць поспіль.

У всьому світі інфляція зростає, а центральні банки говорять про підвищення процентних ставок. Але не в Туреччині - бо Ердоган вважає, що в кінцевому підсумку інфляція впаде.

За останні два роки він звільнив трьох президентів центрального банку і лише цього тижня змінив свого міністра фінансів. А ліра продовжує падати. 

В России заявляют, что "выживут" без SWIFT

Отключение России от SWIFT – сценарий маловероятный, но если это произойдет, то страна это переживет.

Как сообщает Цензор.НЕТ, такое мнение высказал глава второго по величине российского банка "ВТБ" Андрей Костин, отреагировав на возможность отключения России от платежной системы SWIFT в случае новой агрессии в отношении Украины, информирует UAINFO.org.

"Конечно, выживем, безусловно. Но я не думаю, что до этого дойдет. Это была бы очень серьезная мера, недружественная - это мало сказать", - подчеркнул он.

Епідемії в Україні: Голубовська розповіла, до чого потрібно бути готовим

В Україні без пандемій вистачає епідемій.

Про це в ефірі програми "ХАРД з Влащенко" на телеканалі "Україна 24" розповіла докторка медичних наук, інфекціоністка Ольга Голубовська, інформує UAINFO.org.

"У 2017 році Білл Гейтс говорив фразу, яку я розумію, що унікальні можливості секвенування геному на сьогодні роблять цілком реальними й біологічні атаки. Ми живемо в такому світі, тому повинні бути до цього готові.

Ми увійшли до такого пандемічного циклу. Ми пережили пандемію грипу... Там теж дуже важка була пандемія – для нас, інфекціоністів – це страшне. У нашій країні без пандемій вистачає епідемій. Дифтерія 90-х... Буквально нещодавно ми мали таку епідемію кору, через яку ми увійшли до трійки світових лідерів... У т.ч. завдяки абсолютно неправильним підходам до протидії цій епідемії", - сказала вона.

"У нас пацієнти до сімейного лікаря потрапити не можуть, "швидку" викликати вони не можуть. Вони в цих висипах, +40 температура, нап'ються жарознижувальних, сідають у метро... приходять ногами в ту чи іншу лікарню, щоб лікуватися... Виходить лікар і каже: "Ми не можемо прийняти"... Це називається "штучно роздуте", тому що немає протидії. Такого ж не можна допускати.

Тищенко перейменував "котлету по-київськи"

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Микола Тищенко переконаний, що котлети необхідно перейменувати на "мітболи" (у перекладі з англійської "м'ясна кулька"), оскільки звична назва вже застаріла. Парламентарій уточнив, що саме він, як представник молоді, має задавати тренди в Україні.

Тищенко відзначив це у коментарі журналісту про свої улюблені страви, передає Telegram-канал "Типова Україна". Сам він вважає "родзинкою" будь-якого святкового столу "мітбол" "по-київськи", пише Обозреватель, інформує UAINFO.org

"У мене є багато улюблених страв. Ось якщо говорити про мітболи, то найсмачнішою стравою будь-якого столу – це мітбол "по-київськи", – зазначив Тищенко. 

На уточнення співрозмовника називати популярну страву в меню будь-якої господині просто котлетами, як це заведено в українській традиції, Тищенко заперечив, що в українській традиції котлета – це мітбол. "Ми ж молодь, а молодь завжди вносить нові тренди. І ми маємо як українська молодь, яка на чолі, в цьому її міць, і вона завжди диктує нові тренди", – підкреслив нардеп.

Украинцы продают "1000 грн от Зеленского" за наличку

Получившие "тысячу Зеленского за вакцинацию" украинцы начали ее продавать за наличку. При этом саму "тысячу" оценивают дешевле – в несколько сотен, пишет Обозреватель, информирует UAINFO.org

К примеру, на платформе OLX Илья из Черновцов продает свою выплату за 600 грн. "Рассматривается любой товар из перечня категорий, на которые можно потратить эту 1000 со скидкой 40%. Например, вы хотите купить абонемент в спортзал за 1000 грн. Я вам предлагаю, чтобы я купил его – но за 600 грн", – описывает способ продажи он.

А Александр из Киева продает выплату за 450 грн. Как именно будет произведена продажа, он не уточняет. "Продам 1000 Зеленского за 450 обычных гривен, пишите, звоните", – коротко сформулировал предложение он.

"Баста = Путін". Скандальному російському реперу на концерті в Києві влаштували коридор ганьби. ВІДЕО

Вчора відбувся концерт відомого російського репера Басти. Перед початком шоу артиста зустрічали з фаєрами і плакатами з гнівними написами: "Баста = Путін", "Повна заборона виступів москвоартистів", "Московські артисти = московські танки".

Зазначимо, раніше Баста був внесений в базу "Миротворця" за відвідування окупованого Криму. Чотири роки він не міг відвідувати Україну, але в серпні термін заборони закінчився, а Служба безпеки України його не продовжила, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Мабуть, артист вирішив зайнятися активною діяльністю в Україні. 17 грудня він виступив у Харкові, а 19 - у Києві.  

Шанувальники російського артиста, які впевнені в тому, що "культура поза політикою", підтримали його: "Баста, ти - крут", "Це розрив", "Відмінний концерт", "Легенда".

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини