MENU

На Николаевщине разграблен военный токсичный могильник. ФОТО

1452 0

У Первомайському районі Миколаївської області невстановлені особи, які здійснюють незаконний демонтаж ракетних шахт, покинутих військовими на початку 2000-х рр., дістались могильника з залишками надтоксичного ракетного пального і зламали всі контейнери.

Про це на брифінгу в Києві повідомив медіа-координатор громадянського руху «Спільна Справа» Ігор Пилипчук, який побував на місці подій.

«Контейнери з відходами випотрошені. Довкола жахливий хімічний сморід. Там не можна пробути й хвилини. Тих, хто це зробив, цікавили, очевидно, металеві контейнери, що розміщувались всередині бетонних, і які зараз зникли. Саме в них зберігались залишки ракетного пального та інші токсичні відходи. Мисливці за металом не зрозуміли, що крім тяжкого злочину вчинили ще й самогубство», – зазначив І.Пилипчук.


 У цьому тактичному військовому сховищі донедавна знаходились всі контейнери. Зараз вони розкидані за 70-80 м. перед ним


Він вважає, що вміст контейнерів виливався просто в грунт, про що свідчить і характерний запах і майже повна відсутність будь-якого трав’яного покриття безпосередньо на місці, де контейнери зараз знаходяться.

«Це біля села Генівка Первомайського району. Поруч – кілька покинутих ракетних «точок», які вщент розкурочені. Скрізь сліди діяльності людей і важкої техніки. Мародери вже дістались підземних споруд, де розташовувались командний пункт та інші службові приміщення, до підземних шляхопроводів – потерн, що з’єднували різні об’єкти. Стирчить арматура, залишки кабелів, довкола провали і діри, через які видно підземні комунікації», – розповів медіа-координатор «Спільної Справи».







Він нагадав, що минулого року під тиском громадськості та ЗМІ небезпечний демонтаж ракетних шахт, що загрожував отруєнням людей та зараженням місцевості токсичним ракетним пальним, тимчасово вдалося зупинити, але вже восени 2011 р. активісти встановили, що незаконні роботи знову ведуться у попередніх масштабах.

«Минулого літа і Президент і Прем’єр-міністр заявляли, що беруть цю ситуацію під особистий контроль, гучні слова лунали від місцевих губернатора та прокурора. Насправді, мародери далі роблять свою справу і ситуація сьогодні впритул наблизилась до подій 2000 р., коли ця територія вже оголошувалась зоною екологічного лиха. Тоді понад 500 мешканців села Болеславчик Первомайського району постраждали від отруєння токсичними речовинами, після того як невідомі розрили військовий могильник на околиці села», – зазначив І.Пилипчук.

У нинішніх подіях він звинувачує обласну владу, яка, на його думку, «свідомо чи несвідомо» не може справитися з ситуацією і не контролює її.

«На минулому тижні прокурор Миколаївської області Володимир Гальцов заявив у пресі, що ситуація з ракетними шахтами повністю під контролем держави і там не може бути нічого крім музею. Прокурор навіть елементарного поняття не має, про що говорить. Що під контролем? Який музей? Там лише воронки від розграбованих шахт як місячні кратери. Там може бути тільки музей корупції, злочинної недбалості та некомпетентності чиновників. Гальцову разом з губернатором Кругловим треба зараз сідати в машини і їхати туди, щоб просто побачити і усвідомити, що трапилось на ввіреній їм території. Протигази і памперси нехай не забудуть. Докерувалися», – акцентував І.Пилипчук.

Він повідомив, що громадянський рух «Спільна Справа» невідкладно поінформує про все Адміністрацію президента, Генеральну прокуратуру та МНС, а також передасть інформацію, фото та відеоматеріали головам парламентських фракцій із закликом створити тимчасову слідчу комісію з розслідування ситуації, що склалася.

 

 Олександр ДАНИЛЮК

 

КАЛИНИН ИГОРЬ АЛЕКСАНДРОВИЧ. ДОСЬЕ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини