MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 травня 2022

248 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 травня. 

США дали Україні зброю без умов щодо ОРДЛО і Криму – тимчасова повірена 

Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін зазначила, що Сполучені Штати надали Україні військову допомогу без якихось умов щодо Донбасу і Криму.

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді", інформує  UAINFO.org.

Крістіна Квін зазначила, що Україна вже примусила російську армію відступити з Київщини, Чернігівщини та під Харковом, тож "не позбавлене логіки припущення, що вона відкине росіян і з інших окупованих регіонів".

"Ми, надаючи Україні безпекову допомогу, не обговорювали якимось чином використання наданої зброї щодо Криму та Донбасу, не ставили умов з цього приводу. Натомість ми завжди визнавали, що і Крим, і Донбас – це Україна, і цей факт матиме величезне значення, коли ми будемо ухвалювати рішення про подальшу підтримку в контексті того, як далеко Україна відкидатиме російську армію. Але рішення про це лишається за Україною", - зазначила тимчасова повірена. 

Вона додала, що чула припущення про те, що США нібито зумисно не надають Україні стільки зброї, щоб російську армію можна було відкинути і перемогти, і дають стільки, щоби їх тільки стримувати та виснажувати. 

"Це абсолютна неправда. І найпростіший доказ – той факт, що ви все ж відкинули армію РФ з півночі Києва та з Харківщини. Ми хочемо, щоби ви відкинули армію РФ і у інших напрямках. Ми хочемо, щоби Україна перемогла у цій війні! І ми щоденно працюємо над тим, щоби це сталося. США вже поставили в Україну більше зброї, ніж будь-яка інша держава, і ми продовжуватимемо це робити", - наголосила Крістіна Квін.

"Все залежить від самодура Путіна". Джемілєв пояснив, чому порятунок захисників на "Азовсталі" неможливий військовим шляхом і що пропонує Туреччина 

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв розповів в ефірі Радіо НВ, чому порятунок захисників на заводі Азовсталь у Маріуполі неможливий військовим шляхом.

«Я знаю, що якщо відправляти туди війська на прорив, то це буде коштувати величезну кількість людей, бо вони там дуже зміцнилися. І якщо послаблювати фронти, є ризик, що вони можуть на той напрямок, звідки ми знімемо своїх солдатів, кинуться. Деякі експерти кажуть, що якщо йтимемо на прорив, то там можемо втратити понад 10 тис. людей», — пояснив Джемілєв, пише НВ, інформує UAINFO.org.

За словами нардепа, прес-секретар президента Туреччини Реджепа Ердогана Ібрагім Калин розмовляв із міністром оборони РФ Сергієм Шойгу ще до 9 травня. Тоді Шойгу відмовився від реалізації процедури екстракції (extraction), і від обміну захисників Маріуполя на російських військовополонених. 

«Ібрагім Калин не втрачав оптимізму. Говорив, що він продовжить ці переговори. <...> Тепер 9 травня минуло і, гадаю, перспектив більше. <...> Ми, звичайно, всебічно чинитимемо тиск, мобілізуватимемо все людство, але рішення залежить від самодура Путіна», — додав Джемілєв.

Прем’єрка Естонії: Не варто говорити з Путіним, інакше він не відчує себе ізольованим 

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас не бачить сенсу розмов з Путіним, якщо Захід справді хоче донести до президента РФ, що він ізольований. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv, інформує UAINFO.org.

Каллас в інтерв’ю запитали, що вона думає з приводу позиції, що дипломатичні канали з РФ краще залишати відкритими.

Вона відповіла, що особисто не бачить жодного сенсу говорити з президентом РФ. 

"Мені здається, що якщо хтось постійно телефонує йому - до нього не доходить наш меседж про те, що він ізольований. Тож якщо ми хочемо донести це послання, не варто телефонувати йому, у цьому немає сенсу. Він відчуває себе у центрі уваги, тому що всі хочуть говорити з ним. І що з цього виходить? Я не бачу ніяких результатів, тому що після усіх розмов сталися Буча й Ірпінь і ми не побачили жодних ознак деескалації", - сказала Кая Каллас.

Куно, прощавай: парламент Хорватії схвалив перехід країни на євро 

Парламент Хорватії схвалив перехід країни на євро. З початку вересня ціни на товари встановлюватимуть у двох валютах — євро та кунах. Валюти ходитимуть паралельно весь рік. 

Парламент Хорватії ухвалив законопроєкт про перехід країни на єдину європейську валюту — євро, передає місцеве видання Aktuality.

За перехід на євро проголосували 117 депутатів, проти – 13.

На думку противників переходу на євро, зараз не найкращий час для запровадження європейської валюти. Вони вважають, що перехід на євро призведе до зростання бідності.

Водночас, уряд Хорватії впевнений, що перехід на євро буде позитивним кроком. Зокрема, прихильники переходу вважають, що це дозволить усунути валютні ризики, знизити відсоткові ставки, підвищити кредитний рейтинг країни та залучити більше інвестицій. 

Чистіше повітря – більше ураганів. Вчені з’ясували, що боротьба проти викидів має зворотний бік  

Американський кліматолог Вірабхадран Раманатан представив світові результати своїх багаторічних спостережень. Вчений з’ясував, що між зменшенням шкідливих викидів в атмосферу і катаклізмами, що почастішали, є прямий зв’язок.

За останні 40 років заходи контролю викидів у Європі та США допомогли знизити аерозольне забруднення. Це робить повітря чистішим, але є нюанс, пише НВ, інформує UAINFO.org.

Аерозольні частинки сульфатів, пилу та сажі, що потрапляють у повітря, допомагають формувати смог, який сприяє охолодженню атмосфери і поверхні Землі.

Вивчивши динаміку зниження викидів за останні десятиліття, яка корелювала зі збільшенням числа ураганів та інших катаклізмів, вчені Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США виявили прямий зв'язок. 

За їх словами, зниження шкідливих викидів в атмосферу на 50% у США та Європі спричинило 33% збільшення числа циклонів у північній Атлантиці.

На Луганщині окупанти відбирають землю та майно у фермерів, а у разі відмови – розстрілюють їх 

Російські загарбники на тимчасово окупованих територіях уже проводять перерозподіл бізнесу. Зокрема, на Луганщині окупанти відбирають землю та майно у фермерів, а в разі спротиву – розстрілюють їх.

"Носитиму, поки ситуація не стане кращою". Перша ракетка світу пояснила, чому продовжує грати з синьо-жовтою стрічкою на кепці  

Перша ракетка світу польська тенісистка Іга Свьонтек розповіла, чому продовжує грати із синьо-жовтою стрічкою на кепці.

Свьонтек заявила, що таким чином вона підтримує Україну і не розуміє інших тенісистів, які перестали грати із синьо-жовтими стрічками, оскільки війна триває, повідомляє Великий теніс України, інформує UAINFO.org.

"Це досить дивно для мене, тому що війна все ще триває, люди все ще страждають. Я її носитиму, поки ситуація не стане кращою. Я такого не розумію. Тобто я розумію, як працюють медіа, що спочатку ажіотаж більший, потім він знижується. Сподіваюся, у будь-якому разі, що гравці будуть показувати більше підтримки", — сказала Свьонтек. 

Тенісистка додала, що Польща відчуває ефект від війни трохи більше, ніж інші країни.

Кіт із Бучі, якого викрали окупанти 80 днів тому, повернувся з полону 

У місті Буча під Києвом під час російської окупації зник 8-річний кіт породи мейн-кун на прізвисько Макс. Після кількох місяців поневірянь тварина змогла повернутися до власників.

Про це пише видання "Думская", посилаючись на розповідь господині кота Олени, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Її чоловік після вторгнення РФ відвіз дружину та їхню півторарічну дитину до Житомира, а сам мав повернутися додому по улюбленця та речі, але не встиг.

"Коли ми доїхали до кордону Київської області, почали телефонувати сусіди і говорити, що селище бомбардують і висадився десант. Ми зрозуміли, що повертатися нема куди", – сказала Олена. 

У кота в мисках залишилася їжа та вода, але її вистачило б на кілька днів. Тоді жінка попросила сусідів розбити вікно і забрати кота собі, але вже пізно було – у будинку оселилися російські окупанти. На подвір'ї вони поставили свій БТР, а вздовж паркану загарбники вирили окоп.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини