MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 18 травня 2022

290 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 18 травня. 

В Україні та світі сьогодні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу 

18 травня виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. Цього дня в Україні та світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 200 тисяч людей, інформує UAINFO.org.

Згідно з ухвалою Верховної Ради України, день 18 травня оголошений Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Традиційно 18 травня в Україні відбуваються жалобні заходи вшанування жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, проте цього року на всі масові заходи впливає воєнне вторгнення Росії.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров опублікував рекомендації щодо проведення меморіальних заходів в анексованому Росією Криму.

"В умовах тимчасової окупації РФ Криму всі меморіальні заходи, що проводяться кримськотатарською громадськістю в пам'ять про жертви геноциду кримськотатарського народу, проводяться виключно під кримськотатарськими національними прапорами, обрамленими чорною жалобною стрічкою. Участь у заходах представників російської окупаційної влади та місцевих коллаборантів, а також використання російської окупаційної символіки не дозволяється. Оскільки не виключаються навмисно надмірні вимоги до учасників заходів «дотримуватися епідеміологічного режиму у зв'язку з COVID-19», якого у Криму давно вже ніхто не дотримується, рекомендується покладання квітів проводити невеликими групами у складі 3-5 осіб із застосуванням індивідуальних заходів захисту", – написав Чубаров.

"Диктатор програє": Зеленський виступив на відкритті Каннського кінофестивалю 

Президент України Володимир Зеленський 17 травня виступив по відеозв'язку на Каннському кінофестивалі. У своїй промові він провів паралель між фільмом "Великий диктатор" Чарлі Чапліна та сучасними реаліями війни.

На церемонії відкриття 75-го кінофестивалю Зеленський наголосив на впевненості у перемозі України, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

"Великий диктатор" Чарлі Чапліна не знищив тоді реального диктатора, але завдяки йому кінематограф перестав бути німим. Німим – в усіх сенсах цього слова. Кіно говорило і це був голос майбутньої перемоги свободи. Вже тоді, у 1940 році, коли з екранів прозвучало: "Людська ненависть пройде і диктатори помруть. Влада, яку вони забрали у людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине", – процитував кадри з фільму президент України.

"Зараз знову, як і тоді, є диктатор. Знову, як і тоді, війна за свободу. Знову, як і тоді, нам потрібно, щоб кіно не було німим", – зауважив він.

Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО 

Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ до Альянсу в штаб-квартирі в Брюсселі. Посли двох країн передали документу генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтернбергу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters, інформує UAINFO.org.

Процес вступу, який, як очікується, займе всього кілька тижнів.

За словами дипломатів, ратифікація всіх 30 союзних парламентів може зайняти до року.

"Ви бомбите жінок і дітей в Україні": Путін промовчав у відповідь на звинувачення президента Фінляндії  

Глава країни-агресора Росії Володимир Путін продовжує відкидати той факт, що військові його армії катували, ґвалтували й убивали мирних українців, зокрема жінок і дітей. Він просто промовчав на обвинувачення у воєнних злочинах.

Це відбулося під час його телефонної розмови з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо 14 травня. Деталями бесіди з російським диктатором фінський лідер поділився в інтерв'ю SVT, яке записувалося наступного дня, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Нііністьо телефонував Путіну, аби повідомити, що найближчими днями Фінляндія вирішить подати заявку на членство в НАТО. Він наголосив, що такому кроку країни сприяла війна РФ проти України. 

Фінський лідер зазначив, що у глави Кремля "було пояснення" воєнним діям країни-агресора на українському Донбасі.

"Ви зараз бомбите дітей, жінок, людей у Києві, Харкові, Маріуполі, які не мають жодного стосунку до Донбасу", – заявив на це Нііністьо під час бесіди.

ЄС готується направити заморожені активи Росії на відновлення України, – Bloomberg 

ЄС має намір розглянути можливість використання доходів від заморожених активів російських олігархів, що підпали під його санкції, для відновлення України. Також планується ініціювати випуск боргових зобов'язань для цих же цілей.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg, інформує UAINFO.org.

У середу Єврокомісія (ЄК) виступить з пропозицією про направлення грантів, що надходять від держав-членів спільноти і третіх країн, на підтримку України.

ЄК в координації з союзниками та міжнародними організаціями запропонує пакет допомоги для покриття протягом трьох наступних місяців фінансового дефіциту України розміром 15 млрд доларів.

Китай різко скоротив експорт технологій у РФ на тлі санкцій США – The Washington Post

Китай вдвічі скоротив експорт технологій до Російської Федерації після введення санкцій урядом США. Міністр торгівлі США Джина Раймондо вважає, що Пекін насторожений щодо порушення торгових заборон.

Про це пише The Washington Post, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Так, обсяги постачання ноутбуків з Китаю в Росію в березні впали на 40% в порівнянні з попереднім місяцем, а експорт смартфонів впав на дві третини. Крім того, експорт обладнання телекомунікаційних мереж з Китаю знизився на 98%. 

Досі Пекін офіційно не спростував, але і не підтвердив намір допомогти Росії обійти західні санкції. У свою чергу США можуть накласти обмеження на продаж технологій китайським компаніям.

Раніше повідомлялося, що державні нафтопереробні компанії Китаю уникають нових контрактів з Росією на переробку сировини. Однак умови за вже чинними договорами вони збираються виконувати.

"Символ супердержави": у РФ запропонували повернути прапор СРСР замість триколора 

У Державній Думі РФ запропонували визнати прапор СРСР новим державним прапором Російської Федерації. Так званий депутат Держдуми від тимчасово окупованого Криму Михайло Шеремет знову заявив, що Росія "протистоїть неонацистам, що відродилися в Україні".

Про це пише російське пропагандистське видання "РИА Новости", пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Сьогодні західні країни фактично оголосили війну прапора перемоги, повсюдно забороняючи його. Вони бояться цього символу, бо червоний прапор перемоги нагадує їм про велич нашого народу і нашої великої перемоги. Я думаю, що настав час визнати прапор перемоги нашим державним прапором", - заявив Шеремет.

Крім того, він не забув, що "діди воювали" під час Другої світової війни, а тепер армія РФ "протистоїть неонацистам, що відродилися в Україні й вміло приховували довгі роки своє обличчя в західних країнах".

Чоловік Камалії придбав два винищувачі для української армії

Українська співачка Камалія поділилася, як її чоловік, пакистанський мільярдер Мохаммад Захур, допомагає Україні.

За словами виконавиці Захур, разом з іншими заможними друзями, придбав для українських бійців літаки-винищувачі. Про це вона розповіла у програмі "Ранок з Україною", пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Також Камалія зізналася, що її чоловік не хоче розголошувати, що допомагає українській армії:

"Захур дав мені зелене світло, це розповісти. Тому що вони ці питання приховували.  Два літаки-винищувачі вони дали Україні і допомагають Україні, але не розголошують", - сказала артистка. 

Своєю чергою, юзери порадили іншим заможним людям брати приклад з чоловіка Камалії: "Справжній чоловік! Якби кожен мільйонер купив для ЗСУ по два винищувачі… Бо деякі експрезиденти з грошима, тільки фоткаються для піару…", "Дякуємо! Людина зробила справу, а не ходить фоткається по Києву у броніку (яких не вистачає хлопцям на передовій)", "ви наші герої у тилу".

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини