MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 червня 2022

211 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 червня. 

У Сєвєродонецьку ворог не шкодує техніки та людей - Міноборони  

Місто Сєвєродонецьк є найгарячішою точкою, тому що ворог не шкодує техніки та людей, але Збройним Силам України вдається успішно протидіяти загарбникам.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ доповів речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник, інформує UAINFO.org

"Станом на сьогодні, місто Сєвєродонецьк є найгарячішою точкою по всій лінії фронту, тому що ворог не шкодує ні сил, ні техніки, ні людей, кидає все нові і нові підрозділи, значно наростив там кількість особового складу ", - сказав Мотузяник.

Він додав, що російські військові намагаються взяти Сєвєродонецьк повністю під свій контроль.

"Останні тижні там тривають активні бойові дії на вулицях, ...але треба розуміти, що ситуація дуже динамічна, певні квартали можуть переходити з рук в руки. Сєвєродонецьк це не маленьке місто - там більше 80 кварталів. Мабуть, і не доречно ставити питання, скільки відсотків ми контролюємо, чи скільки відсотків російська армія контролює, тому що впродовж кількох годин ситуація може кардинально змінитися", - зауважив Мотузяник.

Шольц заявив, що Німеччина допомагає Україні більше, ніж "майже будь-хто інший" 

Канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина допомагає Україні більше, ніж "майже будь-хто інший". За його словами, країна є одним із головних прихильників України у військовому відношенні.

Про це повідомляє The Telegraph, пише ТСН, інформує UAINFO.org

"Німеччина є одним з головних прихильників України у військовому відношенні, і, ймовірно, тільки Сполучені Штати надають більшу підтримку, ніж ми", - сказав Шольц на пресконференції разом з лідерами Литви, Латвії та Естонії.

Він додав, що Берлін надсилає Збройним силам України найсучасніші артилерійські системи й навчає українців їх використовувати. 

"Ми повинні продовжувати наш діалог і далі говорити одне з одним", - заявив Шольц, але його розкритикували колеги з країн Балтії.

Меркель заявила, що не вважає себе винною у нападі РФ на Україну

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що не звинувачує себе в тому, що Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Вона також не збирається просити вибачення за те, що не підтримала надання Україні плану дій щодо членства в НАТО.

Про це Ангела Меркель сказала, відповідаючи на запитання журналіста видання Spiegel Олександра Осанга, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org

Це перше інтерв’ю ексканцлерки з моменту її відставки.

"Я себе не звинувачую. Неможливо було створити архітектуру безпеки, яка б могла цьому запобігти", – заявила Меркель, відповідаючи на запитання, чи могла вона зробити більше для відвернення війни в Україні.

Водночас вона зізналася, що досі запитує себе, чи можна було зробити щось більше, щоб запобігти такій трагедії. 

Меркель також відповіла на звинувачення посла України в Німеччині Андрія Мельника у проведенні свого роду політики умиротворення щодо Росії та схиляння України до Мінських угод.

"Я так не думаю. Дипломатія, якщо вона зазнає невдачі, не є хибною. Якби тоді не було досягнуто Мінських домовленостей, ситуація дійсно загострилася б", – зазначила Меркель.

Колишній генсек НАТО назвав помилки, яких Альянс припустився щодо України 

НАТО помилилося у своїх оцінках військового потенціалу Росії та в тому, що не надало Україні та Грузії плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО в 2008 році.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен (2009-2014 роки) в інтерв’ю американському часопису Foreign Policy, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

За його словами, під час саміту НАТО в Бухаресті в 2008 році організація погодилася, що Україна та Грузія стануть членами альянсу, але не змогли домовитися щодо надання цим двом країнам ПДЧ в альянсі.

"І цей розкол всередині НАТО надіслав неправильний сигнал Путіну, який напав на Грузію через кілька місяців у серпні 2008 року", – сказав він.

Другою помилкою, вважає колишній генсек НАТО, була слабка реакція на анексію Росією Криму в 2014 році, коли були запроваджені "м’які" санкції. Це також, сказав він, створило в російського президента враження, що він "може майже без будь-яких витрат продовжувати захоплювати землю силою".

Водночас, сказав Расмуссен зазначив, що НАТО переоцінило військовий потенціал Росії.

Бориса Джонсона в Україні посвятили в козаки і нарекли Борисом Чуприною 

Прем’єр-міністр Великої Британії став козаком Борисом Чуприною. Рішення про посвячення Джонсона у козаки ухвалила чернігівська козацька громада Катерининської церкви. Грамоту, яка це посвідчує, відправлять у Лондон. На пам’ять про цю подію київські майстри Дар’я Добрякова та Юрій Кутилов намалювали Бориса в образі "козака Мамая", повідомляє Суспільне, інформує UAINFO.org

“Це наша шана та подяка цій видатній людині за те, що вона підтримувала Україну. Зверніть увагу, він в Інстаграмі підписується як Джонсонюк – це британське прізвище на український манер. Тож це не наша ідея, а він сам нам підказав, що треба робити”, — розповів заступник гендиректора Чернігівського обласного історичного музею імені Тарновського Андрій Лісовий.

Борис Чуприна не перший козак-іноземець. У козаки також посвячували засновника флоту Сполучених Штатів Америки – Джона Пола Джонса під ім’ям Павло Джонс. Він свого часу приїжджав до України та зустрічався з нашими козаками.

Андрій Лісовий також пояснив, чому саме таке прізвище обрали для нового козака.

Лавров нахамив журналісту, намагаючись ухилитися від питання про вкрадене РФ українське зерно. ВІДЕО 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров нахамив журналісту, який запитав його про зерно та інші ресурси, вкрадені кремлівським режимом на тимчасово окупованих територіях України.

Відповідне питання було поставлено під час пресконференції за підсумками його переговорів з головою МЗС Туреччини у Стамбулі, пише НВ, інформує UAINFO.org.

"Що з вкраденого в Україні, окрім зерна, Росії вже вдалося продати", — поцікавився представник ЗМІ.

У свою чергу Лавров заявив, що, звинувачуючи РФ у мародерстві, журналіст нібито судить по собі, після чого відверто ухилився від прямої відповіді, почавши розповідати про якихось "неонацистів".

Експерт пояснив, чому в Україні гине так багато генералів РФ

Російські воєначальники високого рангу фактично не довіряють молодшим офіцерам. Саме тому генерали досить часто беруть управління військами та підрозділами тактичного рівня на себе.

Про це повідомив військовий експерт Владислав Селезньов в інтерв'ю OBOZREVATEL, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

"З одного боку, генералітет РФ має недовіру до молодших офіцерів, з іншого боку, ці молодші офіцери не мають ініціативи. Відповідно, російські воєначальники досить високого рангу, старші офіцери змушені брати управління військами та підрозділами тактичного рівня на себе. Безумовно, для українських снайперів, для підрозділів української артилерії такі посадовці є пріоритетною ціллю. Вони "працюють" по них та знищують. Тому що набагато простіше знищити одного воєначальника, який організовує військову операцію чи наступальні дії, ніж вибивати поодинці російських солдатів", - пояснив експерт.

Протикорабельний комплекс RBS - 17 зі Швеції для України: характеристики і можливості

Уряд Швеції запропонував,  у рамках чергового пакету допомоги для відсічі російської агресії, передати Україні протикорабельний комплекс RBS-17. У пакет також входять снайперські гвинтівки Barrett M82, а також п'ять тисяч протитанкових гранатометів AT4. Але саме RBS-17 є для України новим зразком озброєння, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Можливості RBS-17

Попри свою класифікацію, як протикорабельний комплекс RBS-17 від Bofors, правильним буде його назвати "протикатерним". Це пов’язано з тим, що в його основі лежить широко розповсюджена ракета "повітря-земля" Hellfire AGM-114C, яку адаптували до запуску з землі

Сама ракета Hellfire відрізняється малою вагою, лише близько 50 кг, що напряму впливає на вагу кумулятивної бойової частини у 8 кг, а також дальність польоту - близько 8 км. Тобто знищити з неї бойовий корабель - майже неможливо.

Тому задача RBS-17 - боротьба із десантними катерами противника. Але вражати цілі за допомогою цього комплексу можливо не тільки на воді, він також буде ефективним і проти наземних цілей.

Можливості цієї ракети цілком дозволяють впевнено уражати такі катери, як "Раптор", які використовуються для десантування розвідувально-диверсійних груп. Також можливо зірвати дії десантних катерів типу "Серна", "Дюгонь" та подібних, які призначені для десантування противника в составе рот или нескольких единиц бронетехники.

Син Роднянського розлучився з дружиною через війну. Зірка "Ранеток" вирішила залишитись у Росії

Син кінопродюсера Олександра Роднянського, економіст Олександр Роднянський-молодший розлучився з російською акторкою Яніною Студіліною. Білявка, яка в юності прославилася завдяки ролі в популярному тоді серіали "Ранетки", не підтримала антивоєнну позицію чоловіка і переїхала з Європи до Росії.

За її словами, питання щодо життя за кордоном вже давно вносило розлад в їхню сім'ю. Про це знаменитість розповіла в інтерв'ю Woman Hit, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Акторка, яка в "Ранетках" грала стервозну однокласницю музиканток на ім'я Поліна Зеленова, пояснила, що не відчуває себе повноцінною особистістю винятково в статусі мами і дружини.

Яніна Студіліна нібито багато років мріяла продовжувати кар'єру саме в Росії, однак її чоловік не бажав повертатися туди. Спершу пара зустрічалася на відстані, а згодом переїхала до Європи. Акторка зізналася, що все вирішилося після початку повномасштабної війни в Україні. 

"Щоразу переді мною стояв вибір: або робота і моє життя, або чоловік і життя в чужій для мене країні. Я вибрала себе. Останні події остаточно поставили крапку у наших відносинах, мій колишній чоловік вибрав життя в Європі. А я вирішила залишитись у Росії. Тут мої батьки, моя робота, мої друзі", – заявила росіянка.

Загиблого в Ірпені Пашу Лі посмертно нагородили орденом "За мужність" 

Українського актора та телеведучого Пашу Лі посмертно нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Нагороду з рук президента України Володимира Зеленського отримала мама загинувшого в Ірпені героя Марія Лі.

Про це розповіла колега актора Дарія Рибак на своїй сторінці в Instagram, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Вона також опублікувала фотографії матері полеглого воїна та кілька слів про нього.

"Наш янгол Паша Лі вчора був нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня посмертно. Завдяки таким як Пашка ми живемо і дихаємо досі. І просто усвідомлювати це – дуже гірко і боляче!" – поділилася подруга покійного актора.

Зірка додала, що Паша Лі був для неї прикладом життєрадісності та оптимізму, а його смерть має навчити українців цінувати те, що вони мають "тут і зараз".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини