MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 серпня 2022

120 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 серпня. 

У Зеленського визнали помилку влади, допущену в перші години повномасштабного вторгнення

Радник голови ОП Михайло Подоляк визнав, що помилкою влади стало те, що в перші години повномасштабного вторгнення не були зруйновані власні об'єкти інфраструктури, аби зупинити ворога. Про це він розповів під час інтерв'ю виданню "Факти", повідомляє ZN.UA, інформує UAINFO.org.

"Перші кілька годин думали: ми вкладали кошти у комфорт для людей, як тепер руйнувати все це? - розповідає Подоляк. - Ось цю тодішню неквапливість вважаю фундаментальною помилкою. Однак десь о 18:00 вже побачив в очах рішучість: заради захисту країни все руйнуватимемо разом із цими російськими іржавими танками. Ми ж думали, що з того боку теж люди, що вони дбайливо ставитимуться до будинків, мостів та іншої інфраструктури". 

Кремль намагається зберегти видимість успіхів Росії на тлі контрнаступу ЗСУ – ISW

Кремль робить зневажливі заяви про просування ЗСУ в Херсонській області, намагаючись зберегти видимість великих військових успіхів Росії в Україні.

Про це йдеться в звітіт Інституту вивчення війни, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Експерти відзначають, що Київ зберігає мовчання про дії військових і їхній напрямок руху. Тоді як західні ЗМІ вже заявили про низку деокупованих населених пунктів.

Не приховують контрнаступу і рашистські блогери, які заявили, що ЗСУ нібито просунулися вглиб області на 6 км. 

На цьому тлі Кремль намагається робити зневажливі заяви, перекриваючи успіхи ЗСУ своїми нібито військовими завоюваннями.

Водночас ЗСУ досить успішно продовжують бити по шляхах постачання угруповання російської армії. На думку аналітиків, які оцінили супутникові знімки, наразі основні шляхи перекидання боєприпасів і техніки не експлуатуються. 

Ворог намагається перекидати постачання для відбиття контрнаступу ЗСУ через понтонну переправу на північ у бік Херсона. Але такий спосіб поповнення втрат Росією неефективний і вразливий для українських ударів.

NYT: Контрнаступи зазвичай починаються зненацька, чому Україна оголосила про свою операцію?

Тижнями розповідаючи про підготовку до великого контрнаступу, армія України вчора оголосила, що почала проводити операції на кількох напрямках на півдні. По всій Херсонській області окремі райони були знеструмлені на тлі боїв, а російські ЗМІ повідомляють про «евакуації» з міст в регіоні.

Втім, досі не зрозуміло, чи це початок того самого контрнаступу, про який Україна говорить вже кілька місяців. Чи це продовження ударів на півдні, які українські військові проводили останні кілька тижнів, - пише New York Times, повідомляє ZN.UA, інформує UAINFO.org.

Президент Володимир Зеленський опинився під тиском вимог вигнати російські війська з Херсона і правого берега Дніпра раніше, ніж сезон дощів зробить поля непрохідними. Зростання цін на енергоносії теж створило ризик скорочення підтримки України з боку Європи. 

New York Times пише, що бої на півдні посилилися в травні. Але з того часу лінія фронту майже не змінилася. Прес-секретар південного військового командування України сказала, що почалися «наступальні дії на багатьох напрямках». При цьому вона наголосила: «Кожна військова операція вимагає тиші. Всім потрібно набратися терпіння».

Москва може стати призом для Китаю: Фейгін про глобальну угоду Пекіна і Вашингтона 

Джо Байден і Сі Цзіньпін можуть домовитися про долю Росії в контексті інтересів Китаю. 

Про це заявив російський правозахисник Марк Фейгін в інтерв'ю "ГРОШІ", пише УНІАН,  інформує UAINFO.org.

"Світ вже домовляється за вирахуванням Путіна. Вони його вже не беруть до уваги як істотну частину цього рівняння. А потім потрібно уважно стежити за тим, як будуть йти домовленості Китаю і Вашингтона. Там щось відбувається, якась глобальна угода готується...", – упевнений Фейгін.

Правозахисник упевнений, що будуть обговорюватися "ті теми, які ніяк не вирішуються". 

"Вони багато про що домовляться. А приховано – про долю Росії в контексті інтересів Китаю. Ми весь час бачили навіть протягом 2021 року розмови, що "ми повинні домовитися з Росією, щоб не дати рости Китаю". Останній рік, може, трохи менше, дав розуміння, що Китай дуже сильно, недооцінено залежний від західних технологій, грошей, інвестицій. З'ясувалося, що там не така стабільна ситуація. Варто вирвати стрижень із зайнятістю, інвестиціями, технологіями, компаніями, виробництва вивести звідти, і там починаються проблеми. І вони поки може переборні, а за якийсь час можуть бути непереборними. І Китай зробив свій вибір, в якомусь сенсі відсунув свої геополітичні амбіції трохи назад. А ось Москва – дуже цікавий приз, який може дістатися. І я думаю, що, швидше за все, ми будемо свідками такої великої угоди, що в Москві будуть говорити "Пекін нас зрадив, це головні зрадники і завжди такими були"... Відносини між Пекіном і Москвою налагодилися всього лише в другій половині 80-х при Горбачові, потім якось росли. А так-то взагалі ми на межі війни були, ми ж воювали на Даманському", – каже він.

"Доля Путіна на волосині": Фейгін розповів, як втрата Херсона сколихне Кремль 

Російський правозахисник Марк Фейгін спрогнозував наслідки втрати окупованого Херсона для президента РФ Володимира Путіна.

Про це він розповів в ефірі програми "Гроші", пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Фейгін зазначив, що від ступеня катастрофічності поразки РФ на Херсонщині безпосередньо залежить доля Путіна.

"Якщо це буде розгром, то це може призвести до рухів всередині РФ навколо "колективного Путіна". Якщо виникне розуміння, що це кінець і цю кампанію виграти не можна, то виникне питання про те, що робити далі", - вважає правозахисник. 

Він не виключає, що в Кремлі можуть відбутися зміни. "Якщо вже Шойгу можна відсторонити від командування, то можна і Путіна відсторонити він нього. Такі рішення можуть приймати ті, хто не схильний до авантюр. Там є "персональний Путін", і є "колективний Путін". Ось він може взяти на себе відповідальність за те, як вийти з цієї війни. Це можуть бути члени Ради Безпеки. Може і сам Путін зобразити, що ви візьмете на себе відповідальність, а я вже не приймаю рішення", - вважає Фейгін.

Поставив на одну дошку фашизм і сталінізм: Піонтковський пояснив, чому Шольц змінив риторику 

Попри те, що висловлювання Федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца завжди були досить обережними, останнім часом він значно змінив риторику. Зокрема, у своїй заяві на спільній пресконференції з канадським прем'єром Джастіном Трюдо він буквально поставив на одну дошку гітлерівський фашизм та радянський сталінізм.

Фактично Шольц сказав те, на що не наважився жоден канцлер до нього. Таку думку висловив російський політолог та публіцист Андрій Піонтковський у коментарі "24 каналу", пише Обозреватель, інформує UAINFO.org

Він уточнив: канцлер Німеччини заявив, що 23 серпня в Європі вшановують пам'ять жертв сталінізму та нацизму. Цю дату обрали невипадково – саме 23 серпня 1939 року режими Сталіна і Гітлера підписали Пакт Молотова – Ріббентропа, що розв'язало Другу світову війну та призвело до гибелі десятків мільйонів людей.

Таке висловлювання політика, на думку Піонтковського, є гідним вчинком німецького канцлера. Публіцист висловив думку, що у такий спосіб відбулися зміни свідомості як у США, так і в Європи, що стало можливим насамперед завдяки успіхам ЗСУ на фронті.

Війна може піти за найстрашнішим сценарієм – Грозєв

Існують ризики швидкого зміщення з поста російського президента Володимира Путіна. Але в такому випадку владу можуть захопити прихильники ведення великої війни, так звані "яструби".

Про це в ефірі FREEDOM розповів розслідувач Bellingcat Христо Грозев, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Грозєв вважає, що наразі у Путіна немає стратегії просування окупаційних військ і йому "щодня доводиться її переписувати", "йому доводиться безпосередньо працювати з польовими командирами".

"Найстрашніший сценарій – коли саме "крило" "яструбів" (захопить) політичну владу... Є ризик, що крило, яке вважає, що потрібно повну мобілізацію робити, візьмуть цю владу – це найгірший варіант для всього світу", - зазначив Грозєв. 

Водночас варіант, за яким Путін втрачає владу повільно, журналіст вважає варіантом трохи краще.

Канцелярія президента Латвії залишила без розгляду лист євродепутатки, який було написано російською мовою

У Канцелярії президента Латвії вирішили залишити без розгляду відкритий лист депутатки Європарламенту Тетяни Жданок, оскільки його було написано російською мовою.

Про це повідомляє Delfi, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

У зверненні депутат закликала президента Егілса Левітса відповісти на низку питань у зв’язку з тим, що російська мова більше не буде серед тих, що використовуються в офіційній комунікації на сайті глави Латвії, а також уточнити його висловлювання у ЗМІ. 

У Канцелярії президента заявили, що, згідно з другою та третьою частинами 10-ї статті закону Про державну мову, державні та муніципальні установи розглядають документи лише держмовою, за винятком прямо визначених у законодавстві випадків.

Із Дугіною не вийшло: у Росії знайшли нову "сакральну жертву" і заявляють, що їй уже погрожують – InformNapalm

У Росії стверджують, що на адресу пропагандистки Маргарити Симоньян, головреда телеканалу RT, нібито надходять погрози. Такі інформаційні вкиди з'явилися після того, як вбивство пособниці пропаганди Дар'ї Дугіної (дочки Олександра Дугіна) стало викликати дедалі більше запитань.

На це звернула увагу міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm, пише Обозреватель,інформує UAINFO.org.

На Telegram-каналі проєкту 30 серпня повідомили: росЗМІ за поданням голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна публікують історії про "погрози "Азову". 

"Із Дугіною вийшло не дуже, тому схоже, що ФСБ РФ готує нову "сакральну жертву" із Симоньян", – зазначили в InformNapalm.

Пропагандисти стверджують: мовляв, журналістці та членам її сім'ї "погрожували українські терористи".

СК країни-агресорки доручив провести процесуальну перевірку "за фактом погроз".

У Бєлгороді утворилися величезні черги на поїзд, люди тікають із міста. ВІДЕО

Увечері 29 серпня на пероні залізничного вокзалу в Бєлгороді помічено рідкісний ажіотаж. Місцеве населення масово намагається залишити місто через чергову серію "бавовни".

Про це повідомили місцеві Telegram-канали. За кілька годин до повальної міграції в Москву камери, встановлені на території аеропорту зафіксували два прильоти ракет, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Через 15-20 хвилин вирушає поїзд до Москви. Прохід по дорозі один, а людей багато", – резюмують автори публікації. 

Українці, підписані на вказані ресурси, сатирично поставилися до паніки росіян. На їхню думку, немає нічого трагічного у тому, що громадяни країни-агресора та терориста відчули на своїй шкурі, що їхня держава творить в Україні з 24 лютого.

На жаль, адміни російських пабліків недоречно схаменулися і закрили коментарі.

"Ми ненавидимо Росію!" У Кореї власниця магазину категорично відмовилася продати товар росіянці

У Південній Кореї власниця одного із магазинів на ринку в Сеулі відмовилася продавати прикраси росіянці. Коли покупниця повідомила, що збирається відправляти товар до країни-терористки, кореянка заявила: "Ми ненавидимо Росію!"

Щиро здивована таким ставленням уродженка Тюмені поскаржилася на продавщицю у своєму Instagram, де за нею стежить близько 50 тисяч фоловерів. Скріншоти stories дівчини, яку звати Моніка Лі, оприлюднив популярний Telegram-канал, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Росіянка повідомила, що була на ринку на закупівлі прикрас і, побачивши відповідний клієнтці дизайн, поцікавилася у господині ціною. Далі між ними відбувся діалог:

– Куди постачаєте/продаєте?

– До Росії.

– Ми не працюємо з Росією.

– У сенсі не працюємо? Чому?

– Ненавидимо.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини